Te oud voor fitheid

Senioren tussen 67 en 75 jaar in Nederhorst den Berg en Kortenhoef kunnen een fitheidstest doen en vervolgens een aangepast fitnessprogramma volgen voor slechts 4 euro per uur. Mooi. Minder mooi is dat de grote meerderheid van de leden van de plaatselijke ouderenbonden boven de 80 is en dus niet in aanmerking komt.

Juist voor die ouderen is fitheid echter essentieel, mede gezien de discussie die gaande is of bepaalde operaties bij ouderen niet beter gewoon achterwege zouden moeten blijven. Geef hoogbejaarde mensen geen nieuwe heup meer, lijkt de tendens te zijn. Te hoge sterfte daarna, o.a. vanwege — juist ! — gebrek aan fitheid.

De fitheidstest en de vervolgactiviteiten in Wijdemeren worden uitgevoerd in het kader van ‘Vitaal Wijdemeren’ door Team Sportservice ’t Gooi, daartoe financieel in staat gesteld door de gemeente die daarvoor zelf weer geld van het rijk gekregen heeft. Ik belde het Team om te vragen wie vastgesteld had dat alleen ouderen tot 75 mee konden doen. Was dat de gemeente die een zuinige bui had? Nee. Het hele gebeuren was gebaseerd op een activiteit van ZonMw  en die leeftijdsgrens kwam weer voort uit een activiteit van GALM wat staat voor ‘Groningen Active Living Model’. En dat kwam weer van de Universiteit van Groningen. Een nogal ingewikkelde route, maar dat is niet erg, want alles wat ouderen meer doet bewegen is welkom.

Hoe dan ook, die bovengrens van 75 jaar is onzin. In het oorspronkelijke onderzoek is sprake van een grens van 85 jaar. Door al dat filteren via verschillende organisaties is dat 75 geworden. Niet goed! De gemeente moet hier even ingrijpen en de doelgroep groter maken. Dat kan nog best, want de fitheidstests in Nederhorst den Berg en Kortenhoef zijn gepland voor 23 maart en 6 april 2019.

Voorts — maar dat is een heel ander aspect — is het heel vreemd dat sportscholen en andere fitheidsinitiatiatieven in Wijdemeren hier niet vanaf het begin bij betrokken zijn. Je kunt je afvragen hoe het komt dat niet zij maar een buitengemeentelijk bedrijf (Team Sportservice ’t Gooi) een dergelijk contract van de gemeente binnengesleept heeft. De lokale ondernemers hebben geen kans gekregen mee te dingen. We moeten maar eens uitzoeken of hier niet gewoon sprake is van broodroof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.