Ter overdenking, de erfenis van Gert.

Ik had de afgelopen tijd wat gelegenheid om na te denken over en wat afstand te nemen van onze lokale politiek. Ik zag in de media foto’s van de leider van De Lokale Partij, Gert Zagt, langs komen. Op die foto’s staat hij, met een big smile, te midden van de Gooise burgemeesters van Hilversum en Gooise Meren. Hij onderhandelt namelijk met hen over de inruilwaarde van Wijdemeren.

Gert Zagt, tegen fusie!

Hallicunant plaatje

Dat is haast een hallucinant plaatje als je er over nadenkt. De strijder voor de zelfstandigheid van Wijdemeren, die samen met WDM2020 in 2016 7.734 handtekeningen ophaalde’.

Friso Voorthuizen, voorzitter van DLP, overhandigt 7.734 handtekeningen tegen fusie aan gedeputeerde Jack van der hoek.

En die na zijn ferme anti-fusie campagne voor  de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 met de DLP de grootste partij werd. Met zijn tractor en een geknutseld model van het grote gele raadhuis reed hij in 2018 van Loosdrecht naar Hilversum, om daar voor de deur te protesteren tegen het, volgens hem volstrekt onzalige,  idee om Wijdemeren bij Hilversum te voegen. Goed voor acht zetels in 2022. De grootste partij in Wijdemeren worden, was zijn beloning. De kiezer geloofde zijn belofte dat Wijdemeren zelfstandig kon blijven.

Wist hij het echt niet?

Was het echt volkomen onverwacht dat de boedel van Wijdemeren hem zo erg tegenviel dat hij, eenmaal op het pluche in 2022 en 2023 snel zijn kar keerde achter gesloten deuren en tot het inzicht kwam dat Wijdemeren reddeloos failliet was en daarom zo snel mogelijk ondergebracht moest worden bij, jawel, Hilversum?

Bestuurskracht, weet u nog?

Talloze rapporten over de tekort schietende bestuurskracht, de onderbezetting van het gemeentelijk apparaat en de financiële problemen van Wijdemeren zagen de afgelopen tien, vijftien jaar het licht. Wie goed keek en over de toekomst van Wijdemeren nadacht, zoals gedeputeerde Jack van der Hoek (D66), wist dat al jaren. Tot kersvers minister Kajsa Ollongren (D66) hem een spaak in het wiel stak, toen hij bijna klaar was met zijn levenswerk, het fuseren van Wijdemeren met Hilversum in 2017.
Ik noem in dit verband ook de raadsleden Stan Poels (PvdA/GL), Robby Israel (VVD/OLIB), Martin Vuyk (VVD/OLIB) en in zekere mate ook Joost Boermans (D66) en Sieta Vermeulen (VVD ) als voorstanders van een fusie met het oog op de toekomst.

Wethouder Gert Zagt op de tractor naar Hilversum. De DLP teksten spreken voor zichzelf.
De rapporten lagen er al jaren

Ook Gert Zagt zag al die rapporten en cijfers langs komen, maar hij wilde ze kennelijk niet zien om zijn Lokale Partij in 2022 een verkiezingsoverwinning te bezorgen met een krachtige belofte voor zelfstandigheid. Of hij zag ze echt niet, hetgeen zeer verbazingwekkend zou zijn.
In de raad werd Gert Zagt altijd gezien als de Pietje Precies, als het over de begroting ging. Hoe kon hem dan jaren lang ontgaan zijn dat er drastische maatregelen nodig waren op de lange termijn?  Temeer omdat hij voor DorpsBelangen van 2010 tot 2014 ook wethouder Financiën was en in die rol flink sneed in het ambtenarenapparaat. Omdat het toen ook niet goed ging met Wijdemeren.

Draai van 180 graden

Hoe noemen we zo een draai van 180 graden, van tegen een fusie met Hilversum, naar voor een fusie met Hilversum en dat voor de grootste partij in Wijdemeren?  in gewone mensen taal? Is dat misschien kiezersbedrog? Wat vinden die duizenden kiezers van DLP hier nu van? En is het nu niet een tikje ongepast dat Gert Zagt, met duizenden stemmen en handtekeningen in de achterzak tegen fusie met Hilversum, onderhandelt over de inruilwaarde van Wijdemeren?

Ongemakkelijk gevoel

Het geeft allemaal een beetje een ongemakkelijk gevoel. Kiezers die niet gehoord worden, een besluit dat achter gesloten deuren 180 graden gedraaid blijkt ten opzichte van de belofte aan de kiezer en nu een partijleider die zich met een big smile laat vereeuwigen in de krant in gezelschap van Gerard van den Top, de burgemeester van Hilversum.

Een goed besluit

Houd mij ten goede. Het besluit om met Hilversum te fuseren komt tien jaar te laat. Tien jaar van pappen en nathouden. Tien jaar waarin bestuurders de problemen zagen aankomen, maar DLP en DB die dachten op te kunnen lossen. Tot DLP nu  zelf aan de bak moest en dat onmogelijk bleek. Wijdemeren had beter verdiend.

Eén gedachte op “Ter overdenking, de erfenis van Gert.”

 1. 2016 7.734 handtekeningen voor een zelfstandig Wijdemeren.

  Het is 26 mei 2023 wanneer fractie voorzitters, burgemeester, wethouders en griffier van de gemeente Wijdemeren spreken met de gedeputeerde Provincie Noord Holland. Er wordt gesproken over het traject ‘Toekomstperspectief Wijdemeren’. Besproken is dat aan de inwoners tijdens een consultatie over de toekomst van Wijdemeren niet zozeer de vraag worden voorgelegd ‘Wat zou u willen?’ Alleen de raad kan, volgens de gedeputeerde, inschatten hoe Wijdemeren er financieel en qua organisatie voorstaat. ‘Een gemiddelde inwoner kan dat niet’.
  Aldus geschiedde. De inwoners van Wijdemeren worden, zomer 2023, voor een voldongen feit gesteld van een op handen zijnde fusie. Inwoners zullen geconsulteerd worden tijdens informatie bijeenkomsten in september. Echter, de mening van inwoners over een fusie is niet aan de orde. In plaats daarvan wordt de inbreng van inwoners opgedaan tijdens informatie avonden en een enquête gebruikt voor de ‘uitgangspunten nodig om te komen tot keuzes voor verder gesprek met mogelijke fusiepartners’. Zonder dat de inwoners op voorhand van dit doel van de consultatie op de hoogte gesteld zijn.
  Voor de inwoners van Wijdemeren is het niet bekend wat de fusie gaat opbrengen. Waar zijn de bewijzen dat de fusie nodig is? En welke concrete problemen worden opgelost wanneer wij gaan fuseren, opgeslokt worden door de centrumstad Hilversum?
  Een centrum gerichte gemeente heeft immers per definitie geheel andere belangen en afwegingen, dan een gemeente bestaande uit dorpen in een landelijk gebied.
  Alle 19 raadsleden van gemeente Wijdemeren verantwoordelijk. Hoe leggen zij dit uit? https://wijdemeren.raadsinformatie.nl/document/14261413/1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.