Theo Reijn benoemd in Eemnes

Afgelopen maandag was er een beperkte delegatie uit Wijdemeren afgereisd naar de provincie Utrecht. Om precies te zijn, helemaal naar Eemnes. Daar werd Theo Reijn geïnstalleerd als wethouder voor Dorpsbelang. (Zonder “-en”.) Ieder dorp kent zijn eigen Dorpsbelang(en) nietwaar?

Naast enkele medewerkers van de gemeente Wijdemeren, oud-wethouder Joep Frijdal en een beperkte delegatie van het CDA Wijdemeren, waren daar ook de vroeger zo razende reporters van de Wijdemeerse Webkrant, Rik Jungmann en Douwe van Essen.

Alle foto's hieronder zijn van de hand van Douwe van Essen.
Dorpsbelang is super duaal
De fractie Dorpsbelang Eemnes

In Eemnes is DB de grootste fractie, 5 van de dertien zetels. In het college leverde DB twee wethouders en de PvdA één. Eén van de DB wethouders kreeg onmin met de fractie en stapte vier weken geleden op. De tweede DB wethouder besloot twee weken geleden dat hij de pijp aan Maarten gaf. Scouting van beschikbare wethouders in de regio leverde Theo Reijn (CDA) op, die de beide wethouders namens DB gaat vervangen.

Afgelopen maandag trad de tweede DB wethouder voor het laatst op in een normale raadsvergadering, waarna hij aftrad en Theo Reijn hem opvolgde. Voor Theo Reijn en al die meegekomen Wijdemeerders was dat een lange zit, die de nodige verbazing opleverde. Een PvdA wethouder die een collegevoorstel deed, dat de hele raad, op 1 raadslid van D66 na, lek schoot en afbrandde, inclusief zijn eigen PvdA fractie. Dualisme tot in het uiterste doorgevoerd. Dat wel.

Fractie PvdA Eemnes
Lange zit
Een lange zit. Vooraan Betske van Henten, Ricardo, de schoonzoon van Theo Reijn en de aspirant wethouder zelve. Achterin links Jan Verbruggen, zijn echtgenote Janneke en Cees Gieskens. Rechts op de foto de voorzitster van het CDA Wijdemeren, Barry Rooimans. Ook Joep Frijdal was uit Soest gekomen om de gebeurtenis mee te maken.

Burgemeester Ronald van Benthem sloot de vergadering rond kwart over tien af met de installatie van Theo Reijn. Dat gebeurt met stembriefjes, opdat de stemming geheim blijft. Die stemming is normaal een formaliteit. Daarna legt de nieuwe wethouder de eed af, waarna hij geïnstalleerd is.

Burgemeester Ronald van Benthem.
Niet uit Eemnes

Zelfs de installatie van Theo Reijn leverde een kleine verrassing op. Hij werd voorgedragen door DB. Je zou dus verwachten dat die fractie unaniem heel blij was over het feit dat het wethoudersposten van die partij zo snel werden ingevuld. Dat bleek echter ietsje anders te liggen. Bijna de hele raad stemde vóór de benoeming van onze Theo uit Kortenhoef. Alle fracties verklaarden dat ze heel blij waren met de benoeming. Toch was er één DB raadslid dat blanco stemde. Niet tegen, maar blanco. Een soort gemopper in de coulissen. In de wandelgangen klonk het dat Theo niet uit Eemnes komt en daarom net geen unanieme vóór stem kreeg.

Theo Reijn wordt beëdigd. Op de achtergrond, naast de burgemeester en de griffier, v.l.n.r. de fracties CDA (3), VVD (2, 1 afwezig) en D66 (1). (En ja, op de achtergrond onze ex-collega Ronald Frisart van de Gooi en Eemlander.)

Zelfs bij de benoeming van de eigen wethouder waait er een vleug dualisme vanuit DB de raadszaal in. Ik vond dat een flauwe actie, die nergens voor nodig was en geen enkel politiek doel diende. Maar voor Theo is het fijn dat hij na de uiterst moeilijke tijd in de privésfeer weer wat om handen heeft. Gefeliciteerd daarmee!

Duale Kikkers

PS. Ik merk dat ik nu de verslagen van Ronald Frisart over de Eemnesser politiek in de krant anders lees, met al die duale kikkers die nauwelijks in de kruiwagen te houden zijn.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.