Thermometer

De Wijdemeerse oppositie op de achterste benen! De wethouder schoffeerde inwoners! Hij noemt ze querulanten ! Dat laat De Lokale Partij niet ongestraft zomaar passeren! De wethouder die het volgens de oppositie toch al niet te nauw neemt met de burger in Wijdemeren! Waar gaat dit over? En waar gaat dit heen?

Stijn de Paepe: “Ik steek de thermometer in het gat van Vlaanderen.”

Zelfs op de burelen van dit blog, de redacteuren van Rading Nul, was opwinding en scheiding der geesten te constateren. De opwinding in politiek Wijdemeren gaat over dit licht satirisch, humoristische gedichtje van Stijn de Paepe dat bij een wethoudersbrief van Jan-Jaap de Kloet over burgerparticipatie gevoegd was.

Het Gedicht

’Het is breedvoerig onderzocht.
In studies, kritisch en doorwrocht,
Gewikt, gewogen en gecheckt.
En door de strafste profs ontdekt:

De dilettant, de querulant,
Met zonneklaar het minste verstand
Van wat dan ook, voert ongestoord
En zonder schroom het hoogste woord.’

Stijn De Paepe

 Multi interpretabel

Het grappige over de opwinding is dat iedereen denkt dat het over iemand anders of over een andere groep gaat.

Ik begin bij het begin van de opwinding in de gemeenteraad. Wethouder Jan-Jaap de Kloet schrijft een brief over burgerparticipatie aan de raad en doet het gedichtje er bij. In de traditie van zijn roemruchte vader, Co de Kloet, die er in zijn tijd als politicus ook niet vies van was om af en toe links of rechts een prik uit te delen die opwinding veroorzaakte. Ik herinner aan diens onovertroffen column over het Koperen Zwaailicht dat Gert Zagt gewonnen had, toen die terugkwam op een motie van wantrouwen tegen wethouder Ties Hagen.  Of de beruchte “Kunstklootzakken”, waarmee hij de colleges van Loosdrecht en Nederhorst den Berg schoffeerde. Hij bedoelde dat ze daar geen enkel verstand van kunst hadden.

Schoffering

De wethouder laat in het midden wie de dilletanten en querulanten zijn. Het college, de raad, de oppositie of de burgers. En daar begint de verwarring. Alette Zandbergen (DLP) voelt zich aangesproken en met haar de burgers van Wijdemeren die willen participeren. Een relletje is geboren. Frits den Hartog, fractieassistent van DLP, valt haar bij in een stuk van Hans van Keken in de G&E van vandaag. Eerder schreef Herman Stuyver ook al over “de schoffering” in het Weekblad Wijdemeren.

Rading Nul op stelten

Gisteren schreef Martin Vuyk er een stuk over op Rading Nul onder de prachtige titel “Die Gedanken sind Frei”. Hij begon zijn stuk met de gedachte dat er inderdaad een laaghartige aanval op de raadsleden was, uitgevoerd door de wethouder. Maar toen hij het gedicht nog een keer las bedacht hij dat het satire is en dat de burger misschien bedoeld werd met de querulanten. Robby Israel reageerde op Martin Vuyk. Hij denkt dat de insprekende burger bedoeld wordt in het gedicht. De insprekende burger, die volgens hem gezegend is met meer verstand van zaken dan de gemeentebestuurders. De opwinding, veenbrand mogen we wel zeggen, dat mogen we toch wel zeggen, nam bezit van de makers van dit, uw favoriete, blog. Douwe van Essen vond het ongehoord dat dit gedicht een wethoudersbrief over burgerparticipatie vergezelde. ook hij vond dat de burger werd neergezet als querulant.

Humor

Cor Koster daarentegen kon de humor van het satirische gedichtje wel waarderen. Niks mis mee, met deze vrolijke noot.
Ook ik zag er geen kwaad in. Integendeel, een grappig prikkelend gedichtje, min of meer als eerbetoon aan Putter.
Onschuldig, omdat het gedichtje wel hout snijdt, maar omdat de wethouder nergens schrijft wie hij bedoelt en omdat er ook in het gedicht niemand geadresseerd wordt, kan het over alle betrokkenen gaan.

Zou de conclusie dan impliciet zijn dat degenen die zich het meest aangesproken voelen, zich ook het meest opwinden? We zullen het nooit weten. Stijn de Paepe stak de thermometer in het gat van Wijdemeren en vond lichte verhoging.

Opwinden is onverstandig.  Zoals Willem Parel (Wim Sonneveld ooit als orgelman in het radioprogramma De Showboat) al tegen zijn vrouw zei: “Niet op reageren Lena!”

 

 

 

4 gedachten op “Thermometer”

  1. Er bestaan geen beleidsstukken van een wethouder. Een wethouder is geen bestuursorgaan. Stukken gaan uit namens B en W. Die zijn verantwoordelijk. Als iets niet passend is, dient de burgemeester daar de wethouder voor te behoeden.

  2. Beste Rik,
    Je schrijft: ‘Een grappig prikkelend gedichtje, min of meer als eerbetoon aan Putter”. Met het eerste deel ben ik het volkomen eens, niet met je referentie aan Putter. Die schreef zijn humoristische stukjes vanaf de zijlijn als columnist voor o.a. de Wijdemeerse Webkrant. Dat is echt wat anders dan wanneer een wethouder een dergelijk gedicht namens het College van Burgemeester & Wethouders op een officieel stuk als de nota burgerparticipatie plaatst. En dan zou het wél mogen wanneer je maar in het midden laat wie je nu eigenlijk op de korrel neemt? Daarmee maak je het wat mij betreft alleen maar erger! Een wethouder moet beter weten, net als het college van B&W. Gelukkig voel ik me niet, zoals jij schrijft) persoonlijk aangesproken (waarom zou ik ook?) en wind ik me ook niet op. Maar wat ik wél doe is mij storen. Ik stoor mij aan dit grensoverschrijdende gedrag van het college van B&W. Het is voor mij een principiële kwestie: sommige dingen doe je gewoon niet. En daar valt dit onder.

  3. Wellicht stond wethouder de Kloet ’s morgens vroeg bij het scheren in de spiegel te kijken en herkende hij ineens zichzelf als querulant.
    Schaterend van het lachen sneed hij zich tot bloedens toe in zijn altijd blozende wangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.