Onder de titel “Andermans geld ”neemt Martin Vuyk het op voor de eigenaar van de voormalige wasserij Best in Nederhorst den Berg.
Vuyk vindt het een rare zaak dat de eigenaar van de wasserij door de gemeenteraad gedwongen wordt om een derde van het aantal te bouwen woningen uit sociale woningbouw te laten bestaan. Hij lardeert zijn verhaal met uitspraken over ons land, waarbij hij de indruk wekt dat we in een raar land leven; ”Zo zit dat in Nederland”; dit blijft wel Nederland; zo werkt dat in Nederland”. Allemaal om aan te geven hoe de arme ondernemer getergd wordt, omdat de overheid het onmogelijke van de ondernemer vraagt. Ja, hier wordt het onversneden rechts liberale geluid duidelijk verwoord.
Wat een onredelijk land waar met andermans geld sociale woningbouw wordt gepleegd, waar iemand winst mag maken, maar niet te veel, terwijl die persoon grote risico’s loopt!
Zoete Broodjes
Nou valt het met die risico’s wel mee, want huizen op zo’n prachtige locatie gaan natuurlijk als zoete broodjes over de toonbank. Als de prijs maar niet te hoog is!
Ik ben het fundamenteel met Vuyk oneens. De eigenaar van de voormalige wasserij krijgt een financieel voordeel van jewelste. Ongetwijfeld ligt er op de voormalige wasserij een bedrijven bestemming. Misschien nog wel nader, preciezer omschreven. Zo kan de familie hun terrein aan ene ander bedrijf verkopen. Kennelijk lukt dat niet en ziet de eigenaar de oplossing in woningbouw.
Waardevermeerdering
Daar heeft hij de gemeente voor nodig, voor een bestemmingswijziging van bedrijven in woningbouw. De overheid bepaalt de inrichting van de ruimte. Als de gemeente daartoe bereid is, dan levert dat een fiks financieel voordeel op. Op zulk een moment kan er een win-win situatie ontstaan. De gemeente wil wel meewerken aan de waardevermeerdering van de grond, maar stelt wel zijn eisen. Terecht natuurlijk, want waarom zou je zonder voorwaarden een burger zulk een financieel voordeel bezorgen? Het gaat helemaal niet over andermans geld, het gaat om geld dat een privé persoon of firma verkrijgt door het handelen van de gemeentelijke overheid.
Zo werkt dat in Nederland! En terecht.
Jammer dat Vuyk het hier niet over heeft en de indruk wekt dat de gemeente in deze zaak onredelijke eisen stelt. Terecht wil de overheid inzicht in de financiën van het project, om te zien of echt de claim van een derde sociale woningbouw reëel is, en of de winst redelijk is.
Trouwens waarom moet de ondernemer winst maken? Door het gemeentelijk handelen wordt de eigenaar van een waarschijnlijk onverkoopbaar onroerend goed verlost. Alleen dat al verlost de eigenaar van een financieel probleem.
Geachte heer Vuyk, graag het hele verhaal, dat is gebruikelijk in Nederland!
Wim Kozijn
Dank voor je reactie Wim, ik heb me erg geërgerd aan het onrealistische relaas van Martin Vuyk.
Je hebt laten zien hoe het echt werkt in Nederland.