Tot de laatste bij? SZW: Geen idee.

Soms lees je iets in de krant of hoor je iets op het nieuws waar je de rest van de dag op blijft kauwen. Hoe kan dit? Waarom doen ze het zo? In dit geval, zijn Belgen, Fransen en Amerikanen anders dan Nederlanders?

Dat zou je haast gaan denken als je vandaag  bladzijde 2 en 3 van de Gooi en Eemlander opslaat. Twee bladzijden over het onkruidverdelgingsmiddel Roundup van de firma Monsanto. In dat middel zit glyfosaat. (Dat schijnt ook de oorzaak te zijn van de bijensterfte. Maar dat terzijde.)

In de krant staat een foto van Dewayne Johnson. De man claimde dat hij doodziek werd omdat hij jaren met  Roundup werkte. De Amerikaanse rechter stelde hem in het gelijk en kende hem heel veel geld toe. Kennelijk is er toch echt iets mis met dat Roundup.

Ik bleef kauwen op datgene wat in een kadertje onder het artikel stond.

Besluiteloos en tandeloos

In België is Roundup dit jaar verboden. Frankrijk wil dat ook doen. De FNV wil dat dat hier ook gebeurt. Lijkt me logisch (ook voor de bijen). Maar de EU, Brussel dus, verlengde vorig jaar de toestemming voor het gebruik van glyfosaat met vijf jaar.  Omdat de EU het goed vindt, wil de FNV het niet eens aankaarten bij het ministerie van SZW. “Zinloos” :zo zegt de FNV , want “daar zit een VVD staatssecretaris die denkt dat de marktwerking het gebruik wel zal beëindigen.” En als klap op de vuurpijl zegt een woordvoerster van het ministerie van SZW “dat wij niet de kennis in huis hebben om tot een verbod te komen”. Daar schijnt een apart orgaan voor te bestaan, “het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden”.

Dat College kon niet reageren volgens de krant.

Zijn wij immuun?

En toen stond mijn verstand stil. Dan vraag je toch aan België en Frankrijk waarom ze willen stoppen? En je vraagt de processtukken in Amerika op. Maar nee, omdat Nederlanders heel anders in elkaar zitten en imuun zijn voor glyfosaat, laat de staatssecretaris de marktwerking zijn werking doen.

Tot de laatste bij en/of de laatste Nederlander?

Wat een raar verhaal , wat een slappe besluiteloosheid. Of is de lobby zo sterk?

Daar liep ik op te kauwen en dat wilde ik even met u delen.

Eén gedachte op “Tot de laatste bij? SZW: Geen idee.”

  1. Rik, ik ben het helemaal met je eens!!. Ik heb 4 kasten met bijen staan en aansluitend aan mijn tuin wordt vrolijk het onkruid dood gespoten!
    Doe je zo je best om de bestuiving zonder gif te
    laten gebeuren en dan vallen de bijen bij bosjes neer.
    En wil Nederland weer braaf aan de leiband van Brussel lopen!
    Schandalig en jammer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.