Tuinman Klink

Pssst,  ik moet je wat vertellen… niet verder vertellen hoor, beloof je dat ? Echt niet? Oké dan. Er waart een geheim door Wijdemeren en ik weet welk, zal ik het met je delen ?

Eigenlijk zijn het twee geheimen. Twee geheimen die deels op elkaar lijken en deels met elkaar te maken hebben. Het is afhankelijk van je rol binnen deze gemeente welk geheim je volledig gelooft.

Het eerste geheim gaat als volgt: In de binnentuin van het gemeentehuis staat een boompje. Een geldboompje. Zeldzaam, maar wij hebben er eentje… Crataegus Pecunia. Tuinman Klink zorgt heel goed voor dat boompje. Het is zijn taak, zijn opdracht om dat boompje gezond te houden. Want de blaadjes van dit boompje, gekscherend wel de Klinkboom genoemd, kan je heel goed gebruiken. Voor als je weer eens een onzinnig gemeentelijk plannetje hebt, een bestuurlijke blunder van jewelste maakt of een beetje boven je stand leeft. Heel prettig allemaal. Nee, tuinman Klink is niet gek, die zorgt heel goed voor dit boompje. Zodat er heel veel hele grote bladeren aan groeien. Zodat iedereen op het gemeentehuis gewoon kan doorgaan met het verzinnen van onzinnige plannetjes en het leven boven onze stand. Heerlijk…

Het tweede geheimpje ? Wil je dat ook weten ? Is niet zo leuk geheimpje hoor, zeker niet als je een inwoner van Wijdemeren bent… Je wilt het tóch weten ? Oke dan, hier komt het. Dat boompje, dat Klinkboompje, dat bestaat natuurlijk niet… nee, dat dacht je al, toch ? Maar vervelend genoeg worden die onzinnige plannetjes wel bedacht, die blunders wel gemaakt en leven we als gemeente best wel een stukje boven onze stand. Hoe dat komt ? Nou, veel inwoners geloven in dat eerste geheimpje, dat dat geldboompje echt bestaat. Dus denken ze niet na (of juist wel) en vragen, nee eisen ze het duurste van het duurste als het gaat om het opleuken van hun eigen hobby, sport of buurt. Geld genoeg, toch ? Dat in een tijd dat écht belangrijke zaken maar duurder en duurder worden.

Gelukkig heeft tuinman Klink een oplossing gevonden. Dat geldboompje in de binnentuin van het gemeentehuis bestaat dan wel niet, maar al die Wijdemeerse burgers hebben toch ook een tuintje? En daar staat altijd nog wel wat in waar nog een paar procent van kan worden weggesnoeid. Een pijnboompje hier, wat kreupelhout daar en zo af en toe een niet te versmaden treurwilg. En, zo heeft tuinman Klink ontdekt, als je nou maar overal een paar procent afsnoeit en je doet dat jaar na jaar na jaar… dan hou je vanzelf voldoende geld over voor alle die hebberige aanvragen, de bestuurlijke blunders, die onzinnige plannetjes en dat leven boven onze stand. En voor die écht belangrijke zaken waar dan geen geld voor is, ach, dan reis je toch gewoon een keertje ludiek af naar Den Haag met z’n allen.

Maar, zult u zeggen, dan wordt het toch een kale boel in Wijdemeren, dan gaan de inwoners toch heel veel extra betalen voor dat alles, dan houden ze toch geen tuin meer over? Ja, dat gebeurt ook al. Al jaren. We zijn een van de duurste gemeentes in Nederland, maar tuinman Klink heeft voorgesteld dat er nóg wel wat procenten bovenop kunnen. Want het leuke van de politiek is, dat zodra de inwoners écht wakker worden, over een kale tuin uitkijken, geen geld meer te makken hebben en gaan protesteren, tuinman Klink en zijn collega’s allang een andere tuinencomplex gevonden hebben om het snoei-trucje opnieuw op te voeren.

Wellicht is dát wel het grootste geheim dat ik je wilde vertellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.