Unanimiteit wekt altijd mijn wantrouwen

Gisteravond was weer een typische raadsvergadering. Deels belangrijke onderwerpen, deels flauwe kul maar steeds veel teveel woorden.

Kadernota en APV zijn zonder twijfel belangrijk maar het amendement ‘Die ballon gaat niet op’ van PvdA/Groen Links hoort duidelijk in de categorie flauwe kul.

Er wordt veel geschreven en gesproken over het milieu en de opwarming van de aarde. De wetenschappers zaaien paniek met het gevolg dat talloze dure en deels geheel overbodige maatregelen worden ingevoerd. Ik ben niet bevoegd te oordelen of die opwarming inderdaad plaatsvindt noch – veel relevanter – of de mens daarvan inderdaad de veroorzaker is. Wat mij betreft is het een open vraag. Het antwoord is meestal dat de grote meerderheid dit vindt – maar waarheid is geen vraag van meerderheden. Zelfs integendeel: de meerderheid heeft meestal ongelijk.

Maar stel dat die meerderheid gelijk had, zouden we dan niet serieuze stappen moeten ondernemen? Ja, zeker, alleen doen we dat niet. Belangrijke mogelijke acties, liefst wereldwijd maar tenminste Europees, blijven achterwege. Een inmiddels bekend (en door mij al decennia aangehaald) voorbeeld is kerosine. Terwijl benzine zwaar belast is mogen vliegtuigen met onbelaste brandstof de lucht in met als gevolg dat vliegen, de meest vervuilende manier van transport, ook de goedkoopste is. Voor een paar tientjes vliegt men duizenden kilometers. Ook het gebruik van plastic is een goed voorbeeld. Wij staan toe dat ieder product – tot aan de individuele komkommer aan toe – in plastic wordt verpakt.
Het is van tweeën een: óf het probleem is eigenlijk niet ernstig , óf onze overheden nemen het onvoldoende serieus.

Maar wacht, er is één uitzondering: de gemeente Wijdemeren verbant ballonnen. Unaniem aangenomen in de raad. De wereld is gered door onze eensgezinde gemeenteraad zonder ook maar één rationele en moedige tegenstem.