Trouwe lezers van de Wijdemeerse Webkrant kennen het verhaal wel (meer dan 200 berichten, zoek op “Horstermeerpolder”) van de strijd om de Horstermeerpolder. Een happy end lijkt in zicht.
Een ruim 20 jaar lang gevecht tussen de provincie NH & NatuurMonumenten enerzijds en de Polderbewoners anderzijds hebben laatstgenoemden grotendeels gewonnen. De polder moest en zou grotendeels onder water omdat er te veel water uit de omgeving heenliep en als brakke kwel weer in de polder opborrelde. Een LAST voor de omgeving.. Wat nog rest van alle drieste overheidsplannen is een strook(je) van de polder waar het waterpeil wordt verhoogd (of de grond wordt afgegraven, daar is men nog niet over uit).
Dat er ook iets moois uit die strijd zou komen had niemand verwacht. Een paar jaar geleden kwam Frank Smits, hydroloog bij Waternet en onderzoeker aan de T.U. Delft op een idee… zouden we die brakke kwel diep onder het aardoppervlak van de polder kunnen afvangen, ontzilten en gebruiken als drinkwater voor Amsterdam. Bijkomend voordeel zou zijn dat er veel minder water zou hoeven worden ingelaten bij Muiden om dat brakke water tegen te houden.
Het onderzoek ging van start; gaandeweg leek het een haalbaar geheel, zowel technisch als financieel. Dit weekend werd tout Wijdemeren uitgenodigd om te kijken op de plaats van de proefboring (het gemaal van de HM-polder). Daar maakten veel Polderbewoners en Bergers gebruik van. Frank Smits zelf gaf uitleg over de proefboring, de resultaten tot nu toe en de vooruitzichten… een bemoedigend verhaal.
Wat door de provincie Noord-Holland en Natuurmonumenten samen stoïcijns werd beweerd en met allerlei peperdure onderzoeken (van uw en mijn geld) werd “bewezen”, namelijk de grote LAST van de polder blijkt nu een LUST te kunnen zijn voor de drinkwatervoorziening van de gemeente Amsterdam. Niet alleen hebben de Polderbewoners technisch-inhoudelijk bewezen dat wat de provincie wilde een heel slecht plan was, ze blijken nu dus dubbelop gelijk te krijgen. Enfin, “eind goed, al goed” moeten we maar denken.
Voor wie wat meer wil weten over de achterliggende techniek, lees vooral dit artikel. Over een paar jaar weten we of Amsterdam daadwerkelijk het water zal gaan drinken uit de Horstermeerpolder. Proost !