Vara Coryfee Co de Kloet

In de krant las ik vanochtend dat Vara coryfee Sonja Barend vandaag, op 29 februari, schrikkeldag, 80 jaar werd. Ook vandaag werd een Kortenhoefse Vara coryfee 88 jaar oud. De godfather van de popmuziek op de Nederlandse radio. Co de Kloet.

Co de Kloet op zijn verjaardag op 29-2-2012. (Foto: Douwe van Essen.)

Op 11 september 1959 om vijf uur ‘s middags ging het door Co de Kloet bedachte muziekprogramma voor jongeren, Tijd voor Teenagers bij de VARA van start. Tot die tijd moesten liefhebbers van populaire muziek het doen met Radio Luxemburg op de lange golf met fading. Zorgvuldig afstemmen voor het beste geluid tussen het kraken en het wegvallen door de fading. Maar wel de nieuwste nummers van Elvis Presley en Little Richard. Nederland zond andere koek uit, bijvoorbeeld Twee Reebruine Ogen van de Selvera’s en Spring maar achterop van Eddy Christiani.

Het eerste Nederlandse Popprogramma

Voor jongeren van toen was het revolutionair dat er op de radio een  programma met popmuziek kwam. Alle jeugd tussen twaalf en twintig wilde geen uitzending missen van Tijd voor Teenagers uitgezonden door de VARA en bedacht door Co de Kloet. Nederpop met The Golden Earrings, de Cats, maar ook Rob de Nijs en Willeke Alberti. Maar vooral Beatles, Stones, Kinks, BeeGees, Shadows, Cliff Richard, etc., etc. Het programma werd eerst door Dick Duster en later door Herman Stok gepresenteerd. Later kwam Jos Brink met een popprogramma van de Avro. Ongeveer op datzelfde moment begon Radio Veronica met een zender op een schip buiten de territoriale wateren uit te zenden,  waarna de ontwikkeling van de popmuziek in Nederland volwassen werd.

In Wijdemeren kennen wij Co de Kloet als lokaal politicus in ‘s-Graveland en later in Wijdemeren. Vanaf de jaren zeventig tot circa 2004. Eerst voor de PvdA, daarna jarenlang voor DorpsBelangen.

Wij, van Rading Nul, feliciteren Co van harte met zijn verjaardag op deze schrikkeldag.

Ps. Ook Hans Veen, oud-medewerker van de gemeente ‘s-Graveland en later Wijdemeren, zond zijn felicitatie voor Co de Kloet vandaag naar Rading Nul!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.