Veelplegers (2)

Veelplegers, ik heb er nog een paar, waar de gemeentelijke enquête geen zicht op geeft.

Het begon met de Q-koorts, de geitenziekte, gevaarlijk ook voor de mens, maar de landbouwlobby hield passende maatregelen tegen. Het viel wel mee,maar nu nog,  na zoveel jaren, tobben mensen nog steeds met de gevolgen.

Nog niet zo lang geleden werden miljoenen eieren gedumpt omdat kippenboeren hun stallen schoon spoten met een verboden middel. Ze wisten er van, maar ja, het hielp tegen luis en ontdekking was praktisch uitgesloten. Wat het voor mensen betekende, daar dachten ze niet aan.

Een paar maanden geleden werd een mestfraude ontdekt. In eendrachtige samenwerking met omkoopbare  controleurs losten boeren gedekt, door het nachtelijk duister, hun volle mestkarren stiekum in onbekend weiland. Ze ontdoken daarmee de milieuregels ten behoeve van hun portemonnee En kort daarna kwam een nieuwe truc aan het licht. Om het te veel aan koeien enkalveren te maskeren werden formulieren vervalst en golden twee kalfjes voor één. Honderden bedrijven deden er zonder enige bedenking aan mee.

Toen trok Natuurmonumenten aan de bel: insecten sterven uit, hele bijenvolken verdwijnen vanwege massaal gebruik van  landbouwgif. Dat ook de vogelstand daar ernstig onderheeft te lijden was al heel lang bekend. .  Nederland staat eerste op de lijst van de landen die het meeste gif gebruiken en daarmee de natuur verzieken en de grond verpesten. Megastallen met duizenden dieren ontduiken Europese regelgeving, worden soms getroffen door besmettelijke ziekten en worden geruimd. In de omgeving kan nauwelijks meer behoorlijk worden geleefd.

God zij dank is Nederland alert. Ultieme maatregel: we benoemen een boerendochter uit Brabant tot minster van landbouw. Carola Schouten van de Christen Unie. Dat zal helpen.

En hoe staat het met Wijdemeren? Waar zijn toch die bloemrijke slootkanten gebleven? Waarom verdween  in korte tijd dat zomerse nachtkoor van honderden kikkers? Waarom emigreerde  de  roerdomp met zijn typische basstem. Waar bleven de zwermen  gele kwikstaarten die in het najaar op de akker landden.  Wat gebeurde er met de kikkervisjes en de glasaaltjes in de sloot waarvan je de bodem niet meer kan zien?
De silent killers, de sluipmoordenaars zijn onder ons. . Laat je niks wijsmaken.

“Hoe genoeglijk rolt het leven des gerusten Lantman heen”schreef de dichter Cornelis Poot toen er nog geen 23000 kippen in een hok zaten.

Volkomen terecht schreef Multatuli een grafschrift voor hem:

Hier ligt Poot
Hij is dood.
En zo is het en niet anders.

Putter.