Vernieuwend

Het staat weer op de agenda van de gemeenteraad aanstaande donderdag: referendum ja of nee. Het college is tegen. Prima, maar de argumentatie is gratuit.

Er is op Rading Nul eerder over geschreven, hier en hier. Zelf vind ik zo’n referendum drie keer niks, maar daar gaat dit stuk niet over. Ik wil het hebben over de verwoording van het standpunt van het college in hun brief van 10 juli.

Het college raadt een referendumverordening af want die “sluit niet aan bij het Bestuursakkoord 2018-2022 ‘Sterke dorpen, regionaal verbinden’. Naar de opvatting van het college is het initiatiefvoorstel geen vernieuwende vorm om inwoners bij de politiek te betrekken.” (Je kunt je afvragen waarom iets per se vernieuwend moet zijn. Als je ‘vernieuwing mislukt’ googelt, krijg je schrikbarend veel hits. Maar dit terzijde.)

In het Bestuursakkoord staat het inderdaad: men wil “nieuwe vormen en methoden om de betrokkenheid van de burger bij het openbaar bestuur te stimuleren en borgen.” Men zet daarbij o.a. in op — en nu komt het — “directe raadpleging van de bevolking”. Dat staat er echt! Hier zien we twee rare kronkels.

Het is vreemd dat je een referendum afraadt omdat je de voorkeur geeft aan iets anders, namelijk “directe raadpleging van de bevolking”. Zou men niet weten dat “directe raadpleging van de bevolking” de omschrijving is van referendum?

Dat raadplegen zou moeten gebeuren naast de instelling van dorpsraden. Het college wijst dus referenda af omdat ze niet vernieuwend zijn, maar komt met iets op de proppen dat al decennia op veel andere plaatsen wordt toegepast. De dorpsraad van Nes aan de Amstel bijvoorbeeld functioneert al sinds 1979. Hoe kan een systeem dat al zo’n 40 jaar elders wordt gebruikt “vernieuwend” zijn? Omdat we het hier nog niet gehad hebben? Dat geldt ook voor referenda.

Waar het op neerkomt is dat men niet wil. OK, dat mag. Maar verzin er geen argumenten bij die nergens op slaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.