Verstoffende Boeken

Zaterdag is de tasjesbibliotheek geopend in Kortenhoef. Een creatief en leuk idee van een aantal vrijwilligers. Het is een voorloper om te komen tot een Buurtkamer 3d, want Kortenhoef heeft na het verdwijnen van de Dobber geen sociaal ontmoetingspunt meer.

Wethouder Rosalie van Rijn (CDA) (Foto: Douwe van Essen.)

Volgens de voorzitter is de gemeente dolenthousiast, ”maar het mag niets kosten.” Volgende week hebben ze een tweede gesprek met de wethouder. Wethouder Rosalie van Rijn beloofde bij de opening dat zij met haar moeder “de verstoffende boekendozen” ( citaat G & E) van de zolder zal halen voor de Tasjesbibliotheek.

De vraag is natuurlijk of de kleine bibliotheek iets aan die boeken heeft, maar op het eerste gezicht is het een sympathiek gebaar. De wethouder schenkt haar eigen, naar ik veronderstel jeugdboeken, aan een goed doel. Het gaat weliswaar niet zo ver als de initiatiefnemers, die met eigen geld boeken aanschaften, maar toch.

Maar is het op de keper beschouwd wel zo sympathiek als het op het eerste gezicht overkomt? Nee, dat is het niet. Het is een gênant gebaar, eigenlijk ook een schaamteloos gebaar, waar de initiatiefnemers helemaal niet mee geholpen worden. Als de gemeente zo dolenthousiast is. dan had de wethouder een andere boodschap moeten uitdragen. Zij had kunnen zeggen dat zij haar uiterste best gaat doen om financiële middelen te verkrijgen. Dat ze met Raad en College in gesprek gaat om er geld voor op de begroting te krijgen. Dat ze samen met de initiatiefnemers op zoek gaat naar geld van fondsen etc., etc.

Hoe moeilijk de financiële situatie van de gemeente ook is, het argument dat er geen geld is, is onzin. Een gemeente heeft altijd geld, maar het gaat erom waar het aan besteed wordt. Het is het stellen van prioriteiten. Laat ik een voorbeeld geven. Vorig jaar las ik dat er, naar ik mij herinner, twee en een halve ton uitgegeven gaat worden aan een ophaalbrug in Ankeveen die er sinds mensenheugenis niet meer ligt. Leuk idee. Daar zullen ongetwijfeld Ankeveners voor gelobbyd hebben. Hulde dat zij het voor elkaar hebben gekregen. Is die brug bijv. belangrijker dan een sociaal ontmoetingspunt?

Het is maar een voorbeeld, maar politiek bedrijven is het afwegen van verschillende belangen en niet het aanbieden van “verstoffende boekendozen”.

Wim Kozijn

Eén gedachte op “Verstoffende Boeken”

  1. Goedemorgen meneer Kozijn,

    Er zijn mensen die na hun jeugd ook nog lezen😉. Soms zijn boeken mooi maar ga je ze niet nog een keer lezen. Weggooien is zonde en wat doe je er dan mee…. de zolder.

    Voor wat betreft een ontmoetingsplek nodig ik u graag uit voor een kopje koffie dan kunt u mijn insteek horen en kunnen we erover van gedachten wisselen. Volgens mij weet u de weg naar het gemeentehuis voor een afspraak. Zo niet, hoor ik het graag van u.

    Ik wens u een fijne dag!

    Groetjes Rosalie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.