Virtueel vergaderen

Virtueel vergaderen, door de Corona-crisis moet het en gelukkig kan het met de huidige stand van de techniek. De eerste stappen op dit pad deed de gemeente vanavond met een commissievergadering.  De voorzitter (Mario Wouters) begon goed met het voorlezen van een helder “virtueel vergaderen protocol”. Heel goed, want virtueel vergaderen gaat echt anders dan wanneer je met elkaar in de raadzaal zit.

Maar… die initiële goede start werd al gauw achterhaald door virtuele kinderziektes….:

  • Mensen konden niet inloggen (pas na een kwartier kwam wethouder Jan Klink in de lucht.)
  • Er was een spook-deelnemer, nummer 250. Niemand wist wie het was en toen de griffie voorstelde deze deelnemer te eruit te gooien, verdween deze schielijk uit eigen beweging.
  • Verder waren er beelden van een prachtige set pennen, terwijl de spreekster zelf wel te horen, maar niet te zien was. Nog vrolijker was het beeld bij mevr. Vermeulen die niet zelf in beeld was maar wel de werkplek tegenover haar (even omdraaien, die webcam 😉 ).
  • Er kregen commissieleden het woord die op mute (microfoon uit) stonden en er na langere tijd praten er achter kwamen dát ze inderdaad op mute stonden.

Maar het meest belangrijke, de openbaarheid van de vergadering, was een regelrecht debacle. De stream via Notubiz (voor de toehoorders) werd continue onderbroken met lange periodes van stilstaand beeld en geen geluid. Het geheel was voor de toehoorder absoluut niet te volgen. Na een half uurtje kwam echter de verlossing. Debby de Heus, de griffier, had een pragmatische oplossing. Iedere bekende  luisteraar (voornamelijk schrijvende pers) werd uitgenodigd om in te loggen in MS Teams (het gebruikte vergadersysteem) en vanaf dat moment ging het hosanna ! Complimenten voor het doortastende optreden van de griffier.

De “Wijdemeren Control Room” Foto: Debby de Heus

Het lijkt erop dat er niet echt getest is alvorens “live” te gaan met Notubiz. Laten we het er maar op houden dat dit de generale repetitie is voor de komende, virtueel vlekkeloos verlopende raadsvergadering. Want dat we nog een flinke periode virtueel moeten vergaderen, dat moge duidelijk zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.