Vleermuizen

In de stukken van de commissievergadering van 4 december las ik, in de nieuwbouwplannen voor het Ankeveensepad in Nederhorst den Berg, dat in de buurt vleermuisuitwerpselen waren aangetroffen. Dat kan de zaak ernstig vertragen.

Vleermuis (bron)

De nieuwe plannen betreffen woningbouw aan de noordkant van het Ankeveensepad: vier 2-onder-1-kap-woningen en twee vrijstaande woningen. Ook komen er nog drie appartementen in de sociale sfeer (koop of huur) boven het Spiegelhuys. Elk bouwplan moet tegenwoordig vergezeld gaan van allerlei onderzoeksrapporten, waaronder een ‘Quickscan flora en fauna’ en een ‘Nader ecologisch onderzoek’. Die waren allemaal als bijlage gevoegd bij agendapunt 10, Ontwerpbestemmingsplan Dammerweg 3 en 4. Boeiende lectuur.

Uit de onderzoeken blijkt dat er geen nestlocaties van de huismus en gierzwaluw zijn. Dat schijnt goed nieuws te zijn voor de projectontwikkelaar. Ook is er geen kleine modderkruiper aangetroffen. Wel een exemplaar van de dotterbloem in de sloot nabij het bruggetje bij de houten kapschuur. Eentje maar, dus dat valt reuze mee. Maar… op de vloer van die verlaten kapschuur zijn uitwerpselen van vleermuizen aangetroffen. En vleermuizen zijn voor een projectontwikkelaar minstens zo erg als stikstofuitstoot. Ze kunnen de boel behoorlijk frustreren.

Omdat ik geïnteresseerd raakte in vleermuizen, zocht ik verder. Interessante beestjes. Op YouTube vind je vele video’s over hoe ze in het donker zien, hoe ze zwermen enz. Daaronder eentje uit Dordrecht. Daar hadden zich een paar vleermuizen genesteld in een verlaten school. Die school moest gesloopt worden want er zouden woningen komen, maar een sloopvergunning kreeg men pas als er voor de vleermuizen een alternatief onderdak was gevonden. Men heeft toen speciaal voor die paar vleermuizen een vier meter hoge toren opgericht, voor 22.000 euro, in de hoop dat ze daarheen zouden verkassen (bron). De toren is alleen gebouwd om wettelijk in aanmerking te komen voor een sloopvergunning. De gemeente hoopte namelijk stiekem dat die vleermuizen niet echt definitief in die toren zouden gaan zitten, want men wilde later ook op die plek woningen neerzetten. En dan kun je die vleermuizen dus wéér tegenkomen.

Eén gedachte op “Vleermuizen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.