Voor de Statistiek

De eerste keer dat we de column van Youp haalden was op 22 november 1997 in ‘s-Graveland. Ferry Staal (PvdA) kreeg in oktober een motie van wantrouwen. Het was vijf maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen in 1998. Vandaag was  de tweede keer, met boodschappengate.


Omdat ik in 1997 brak en de motie indiende, moest ik een nieuw college vormen. Zo werkt dat. Ik vond Jaap Beemsterboer uit Ankeveen bereid om wethouder te worden voor de resterende periode. Jaap zag af van zijn wachtgeld omdat hij na de verkiezingen niet verder wilde in de lokale politiek.

In de WWK schreef ik toen dit:

’s Graveland haalt de column van Youp van ’t Hek in de NRC. In zijn column van 22 november 1997 stelt hij de ’s Gravelandse Wethouder ten voorbeeld aan met name het Europese Parlement. Hij schrijft:
“Heb jij ook gelezen dat er in ’s Graveland een wethouder benoemd is en dat de goede man afziet van de geldende wachtgeldregeling van vijfenzeventig-duizend gulden per jaar? Wil hij niet! Vindt hij onzin! De man doet het baantje een paar maanden en keert daarna niet terug in de politiek en vindt het principieel onjuist dat hij dan nog een tijdje uit de staatsruif loopt te roven. Maak een kopietje van het bericht en stuur het naar alle kamerleden en vooral naar jullie vrienden in het Europees Parlement. Die hebben de tent toch voor elf miljard getild?”
Waarin een klein dorp groot kan zijn.

Meester Willem

De WWK haalde de NRC de tweede keer in januari 2007, toen onderwijzer Willem Degekamp, Meester Willem, een Kortenhoefs icoon, ontslagen werd omdat hij zijn administratie niet goed bijhield. (Hij was wel een bevlogen onderwijzer.)  Er ontstond een volksopstand met demonstraties in de straten van Kortenhoef.
De schoonzoon van Jaap Wertheim uit Kortenhoef, Marc Chavannes, schreef er een groot stuk over in de NRC.

Wijdemeren op de kaart!

En nu haalt Wijdemeren voor eerste keer de NRC en dan en wel in de wekelijkse column van Youp van ‘t Hek, dit keer over boodschappengate. Met Twitter kan u hem lezen.

Toch wel bijzonder.

Rik Jungmann

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.