Voorzitterschap

Het ‘nieuwe vergaderen’ is begonnen, althans in de raadscommissies in Wijdemeren. De vergaderingen worden de komende maanden geleid door Vivian Boelen, een extern iemand die is ingehuurd om te laten zien hoe het moet, dat voorzitten. Wijdemeren treedt daarmee buiten de wet.

De gemeentewet schrijft in artikel 82 voor dat de voorzitter van een raadscommissie een raadslid moet zijn. Een wetsvoorstel (al twee jaar geleden ingediend) om ook niet-raadsleden voorzitter te laten zijn, werd echter in juni van dit jaar door de Eerste Kamer van tafel geveegd. VVD, CDA, PvdD, 50PLUS, SP en PVV vonden het niks. Desalniettemin vond de raad van Wijdemeren in meerderheid dat het best wel kon. Zoals Rik Jungmann schreef: “Burgemeester Freek Ossel bevestigde dat de inhuur van een externe commissievoorzitter niet mag van de wet, maar dat het voor een experiment wel door de vingers zal worden gezien.”

Alette Zandbergen (DLP) was het daar niet mee eens. Zij vond dat ‘t niet kon en legde het voorzitterschap van de commissie BM neer. Haar motivatie was duidelijk:

Ik ben door de raad benoemd als commissievoorzitter, daarmee verantwoordelijk voor het begeleiden van de vergadering binnen de regels en de wet. Voor mij voelt het niet senang om mijn voorzittershamer, in strijd met de wet, (tijdelijk)aan een externe over te dragen. Met plezier ben ik voorzitter geweest maar leg mijn functie als commissievoorzitter per heden neer. Als raadslid zal ik mij uiteraard blijven inzetten voor onze mooie gemeente.

Alette Zandbergen (DLP)

Zij heeft natuurlijk volstrekt gelijk. De wet is er niet voor niets, zoals burgemeester Ossel zou moeten weten. En eigenlijk is het verbazingwekkend dat de andere twee commissievoorzitters zich zonder slag of stoot van hun taak hebben laten ontheffen, zelfs al is het maar voor een paar maanden.

Nog afgezien van de formele aspecten — hoe kun je nou zonder blikken of blozen een besluit van de Eerste Kamer naast je neerleggen — is het ook een volstrekt overbodige en bovendien onnodig kwetsende actie. Als je een nieuwe manier van vergaderen wil, verzoek dan de commissievoorzitters zich aan de nieuwe regels te houden. Daartoe zijn de huidige voorzitters prima in staat. Om ze een aantal maanden aan de kant te schuiven voelt als een motie van wantrouwen: “ga maar even zitten kijken hoe het nu écht moet, zo’n vergadering leiden”. Voor de drie voorzitters is het een afgang, een blamage. Onverdiend, onrechtmatig, onzinnig.

(foto Douwe van Essen)

Eén gedachte op “Voorzitterschap”

  1. Wat een onzin een experiment mag altijd anders had denk ik de Burgermeester wel ingegrepen en meer raadsleden opgestaan!!
    Dat deze dame echt haar gram wil halen kan ze beter haar zetel teruggeven aan iemand die wel wil meewerken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.