Wat is Wezenlijk?

Twee mede-auteurs op Rading Nul breken een lans voor het amendement dat Erik Torsing gisteren namens het CDA indiende. Behalve het CDA was niemand voor het amendement.

Het ging om een wijziging in het bestemmingsplan aan de Oud Loosdrechtsedijk nummer 89B. In het vigerende bestemmingsplan staat een witte vlek waaraan nog een bestemming gegeven moet worden. Uit de stukken en het debat van gisteren viel op te maken dat de eigenaar van het terrein al tien jaar bezig is om een bouwvergunning voor de witte vlek te krijgen. (Het werd niet echt duidelijk wie verantwoordelijk is voor die trage besluitvorming.)

De raad zat klaar om groen licht te geven voor het bestemmen en bebouwen van de witte vlek. De eigenaar van het terrein wil echter niet op de witte vlek bouwen, maar die vlek twaalf meter verplaatsen en dan daar bouwen. En daar ging de discussie over.

Goed bedoeld

Erik Torsing (CDA) hield een hartstochtelijk en goed bedoeld pleidooi voor het verplaatsen van de witte vlek, de bestemming te wijzigen en een bouwvergunning af te geven. Maar daarin stond zijn fractie moederziel alleen, zo bleek. Geen van de andere partijen, coalitie én oppositie, volgde hem in zijn redenering. Ook wethouder Jan-Jaap de Kloet ontraadde het amendement. Daarbij wees hij erop dat de verschuiving van de witte vlek gevolgen had voor twee andere bestemmingsplannen. Daarom zou volgens hem, en alle fracties behalve het CDA, een nieuwe procedure gestart moeten worden.

Wezenlijk

In het debat speelde het woord “wezenlijk” dat de wetgever gebruikte een hoofdrol. Als een wijziging in een bestemmingsplan “wezenlijk” is dan mag de raad daartoe niet zonder formele procedure toe besluiten. Is de wijziging “niet wezenlijk” dan mag het wel.

Tja, wat is wezenlijk? Glad ijs. Wijzigt de raad het bestemmingsplan zonder procedure, dan kan iemand naar de Raad van State stappen en daar gelijk krijgen als die de wijziging “wezenlijk” vindt.

De VVD en D66 dienden een motie in waarmee de eigenaar van de grond die wil bouwen alsnog via een procedure de witte vlek kan proberen te verschuiven. Dat werd door wethouder Jan-Jaap de Kloet overgenomen. (Maar dat kan natuurlijk altijd.)

Husselen

De heren Koster en Vuyk vallen raad en college te hard vind ik. Zomaar even husselen in een bestemmingsplan en daar over besluiten door de raad kan, maar is niet verstandig omdat het gevaar bestaat dat de rechten van anderen zonder procedure geschaad worden, die daardoor gedwongen worden om naar de rechter te stappen. De goede bedoelingen van het CDA ten spijt, hebben de rest van de raad en de wethouder gelijk vind ik: Bestemmingsplan wijzigen? Procedure starten!

In ieder geval is “wezenlijk” in wet- en regelgeving niet zo’n handige term. Want wat is “wezenlijk”?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.