Wat verzamelt de GAD behalve afval?

D66 Hilversum let goed op de nieuwe privacyregels (AVG) en vraagt aan B&W of de GAD wel met namen, adressen en barcodes op minicontainers aan de gang mag gaan.

Ik ben blij met die aandacht van de politiek voor de manier waarop de GAD met uw en mijn gegevens om gaat. Ik schreef dat al op 20 juni, in de verwachting dat het Wijdemeerse gemeentebestuur daar ook eens in zou duiken. Op de Rading 1 bleef het echter stil.

Om de herinnering even op te frissen, uit uw afval kan veel over u opgemaakt worden. Gebruikt u medicijnen, eet u wel gezond, rookt u, drinkt u, van wie krijgt u post, welke kranten leest u? En dan, heeft u zelf, of iemand anders iets in uw minicontainer  gestopt wat strafbaar is en houdt de GAD dat bij onder uw naam?

Ik was dan ook blij om uit onverwachte hoek, van de D66 fractie in Hilversum, wel steun te krijgen in deze kwestie, zoals in de G&E van gisteren, in een stuk van Eddie de Paepe, te lezen is.

Simpele vragen als:

  • Wat staat er over ons in de bestanden van de GAD?
  • Wat voegen die labels (en chips?)  toe aan de gegevensverzameling?
  • Wat doet de GAD met al die gegevens?
  • Krijgen wij inzage in datgene wat de GAD van ons  verzamelt?
  • Mag de GAD wel zo’n verzameling aanleggen volgens de wet op de privacy en de Europes AVG?

Dit zijn de D66 vragen uit de G&E:

De Democraten willen van het Hilversumse college weten of de GAD – gelet op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) – kan motiveren welk concreet doel de dataverzameling dient.

Vraag twee luidt: ’Welke algemene en specifieke informatie wil de GAD met de barcodes verzamelen van huishoudens /en of personen?’.

Grip

Ook wil D66 horen hoe de GAD met de privacy van inwoners omgaat. ’Hoe krijgen burgers inzicht in de over hen verzamelde gegevens en hoe houden ze grip op hun gegevens?’ En: ’Wanneer gaat de GAD de inwoners actief informeren over alle privacy gerelateerde aspecten van de voorgenomen introductie van de barcode?’.

Het stokje van O-Lib

Als het over de GAD gaat mis ik de inbreng van Martin Vuyk en Robby Israel in de vorige raad. Zij gingen ten onder met O-Lib. Dat is, ook als het over het reilen en zeilen van de GAD en de daar gemaakte twijfelachtige beleidskeuzes gaat, nog steeds een gemis. Ik hoop dat er iemand in de nieuwe raad op staat om dat stokje over te pakken.

PS. Lees ook dit in de Volkskrant over de “rommel” bij de Autoriteit Persoonsgegevens, die toezicht houdt op onze privacy.

PS 2. De ombudsman vraagt burgers te melden als overheden onjuist of te losjes omgaan met de privacy van burgers, aldus Binnenlands Bestuur van vandaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.