We remember them

Vandaag werd in Nederhorst den Berg onder grote belangstelling een monument onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van een Canadese bommenwerper die daar op 15 mei 1943 neerstortte.

Ceremoniemeester bij de plechtigheid was Ton Kuijs, voorzitter van de Historische Kring. Onder de aanwezigen waren negen Canadese familieleden die speciaal waren overgekomen, en voorts de maker van het monument Joost Zwagerman, de Koninklijke Luchtmacht Kapel o.l.v. 1ste L. Maarten Pijnenburg, de Royal Canadian Legion Color Party, vertegenwoordigers van o.a. de Canadese ambassade, het voltallige college van B&W, schoolkinderen van drie basisscholen, en een groot aantal inwoners van Nederhorst den Berg.

Ton Kuijs vertelde wie de bemanningsleden waren en beschreef wat er gebeurd was, de Canadese familieleden declameerden de ‘Act of Remembrance’, schoolkinderen zongen de volksliederen van Canada, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, burgemeester Freek Ossel hield een toespraak, een model van het monument werd overhandigd aan een klas van de Meester Kremerschool, die het na een jaar aan een van de twee andere basisscholen zal overdragen. Adj. John Bessens van de Koninklijke Luchtmacht Kapel blies de Last Post en de Reveille, en er werden kransen gelegd.

Het was een stemmige, zelfs aangrijpende gebeurtenis, voortreffelijk georganiseerd door de Historische Kring van Nederhorst den Berg.

(foto’s Cor Koster)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.