Wie het weet mag, moet het zeggen

Of de overheid en het RIVM betrouwbare en zinvolle cijfers hebben, weten we niet. Wij krijgen ze in ieder geval niet te zien.
Vier maanden geleden werd er niet getest op het Corona virus. Zelfs vandaag worden er dagelijks niet meer dan ongeveer 1000 tests afgenomen. Wij hebben derhalve geen idee hoeveel mensen het Corona virus dragen of hebben gedragen.


Iedere dag horen wij hoeveel mensen er in ziekenhuizen (dus niet in verzorgingshuizen of thuis) overleden zijn. Ook bij diegenen die in IC afdelingen overlijden worden niet allen getest. Wij weten dus ook niet hoevelen er met, laat staan door Covid19 zijn overleden. Er worden dagelijks ongeveer 100 – 150 doden door deze vreselijke ziekte gemeld, maar dat weten we dus niet echt.


De enige houvast die wij zouden kunnen hebben is de relatie tussen het actuele aantal doden en het gemiddelde van het voor-Corona tijdperk.
Welnu, in 2019 overleden er in Nederland gemiddeld 3170 mensen per week. In 2020 waren het er 3132. De conclusie dat er door Corona gemiddeld minder mensen overlijden zou misleidend zijn, maar ook de omgekeerde conclusie is ongerechtvaardigd. In 2018 overleden er gemiddeld 2942 personen per week. Het verschil met vandaag is dus 3170 – 2942 = 228 meer doden, ongeveer 7%. Gezien de talloze doodsoorzaken en begeleidende factoren missen wij elke cijfermatige onderbouwing van een mogelijk verband met het Corona virus.


Al het bovenstaande is geen bewijs voor welk aantal Corona doden dan ook, want dat aantal is simpelweg onbekend. We hebben geen idee. Maurice de Hond weet middels representatieve enquêtes precies hoeveel kiezers op een bepaalde politieke partij zouden stemmen, maar onze overheid weet niet (of zegt het niet) hoeveel mensen in Nederland het virus dragen, een zaak van leven en dood. En op de basis van deze gebrekkige, nee, niet bekende gegevens worden beslissingen genomen die de samenleving sociaal en economisch ontwrichten – met veel leed en vele doden als gevolg.

Het risico Covid19 te krijgen is miniem maar gezien de vreselijke gevolgen niet onbelangrijk. Of dit de genomen verregaande maatregelen rechtvaardigt, moet een ieder zelf beoordelen. Bij hoge uitzondering onthoud ik mij van een mening hierover te uiten.

2 gedachten op “Wie het weet mag, moet het zeggen”

    1. Precies wat er staat: wij hebben geen idee.
      met vriendelijke groet,
      Robby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.