Wijdemeerse VVD is sterk vóór de Spreidingswet. En: nu snel onderzoek naar kansen voor woningbouw

De Wijdemeerse VVD is sterk vóór de Spreidingswet. Die wet beoogt asielzoekers over het land te verdelen om de last niet bij slechts een paar gemeenten te leggen. De Wijdemeerse liberalen nemen daarmee afstand van de nieuwe regeringscoalitie in Den Haag, waarvan de VVD deel uitmaakt. Die coalitie wil de Spreidingswet juist schrappen.

Bo de Kruiff (VVD). (Foto Douwe van Essen)

Dat de Wijdemeerse VVD heel anders aankijkt tegen de Spreidingwet dan de landelijke VVD kwam donderdagavond aan het licht. Dat gebeurde toen een raadscommissie sprak over woningbouw in Wijdemeren en wethouder Ron de Haan de Spreidingswet daarbij betrok.

VVD-fractievoorzitter Bo de Kruijff dacht dat in de commissie de indruk ontstond dat hij en zijn fractie tegen de Spreidingswet zijn. Dat wilde hij graag tegenspreken. De Kruijff: ,,Wij zijn groot voorstander van de Spreidingswet’’.

Woningbouw

Het was een brok opmerkelijk nieuws dat opdook tijdens een debat over iets heel anders: vaart maken met woningbouw in Wijdemeren. CDA en PvdA/GroenLinks hadden dat onderwerp geagendeerd omdat ze zich ergerden aan wat zij zien als traagheid en omtrekkende bewegingen van het college op dit punt. Het waren dan ook vooral Rosalie van Rijn (CDA) en Wilna Wind (PvdA/GroenLinks) die donderdag wethouder De Haan het vuur na aan de schenen legden.

Ze eisten van de wethouder dat hij nu snel serieus werk maakt van een motie die de gemeenteraad op 9 november vorig jaar unaniem aannam. In die motie vroeg de raad het college onderzoek naar woningbouwplannen die een groep inwoners eerder samen met het CDA maakte. Daarbij gaat het om in totaal 350 woningen op zeven locaties die allemaal in handen zijn van de gemeente.

Gehakt

In eerdere brieven aan de raad heeft het college van alles opgemerkt, maar niet dat het gevraagde onderzoek wordt uitgevoerd. En toch beweerde het college dat de motie daarmee was ‘afgedaan’. Van Rijn en Wind maakten er donderdag gehakt van. Overigens kregen ze steun van andere fracties, terwijl niet één fractie het opnam voor het college.

Op de van hem inmiddels bekende toon begon De Haan zijn beantwoording met: ,,Iedereen heeft altijd een beetje gelijk’’. Hij stelde dat de wereld er in november heel anders uitzag dan nu. Zo bracht hij naar voren dat toen de Spreidingswet opdook, in het gemeentehuis ‘alle pennen zijn neergelegd’ om aan de slag te gaan met de opgave die die wet voor Wijdemeren zou betekenen. Eind januari werd bekend: verplichte opvang van 157 asielzoekers.

Quick scan

Maar ook wees De Haan op een brief die het college afgelopen dinsdag aan de raad stuurde – toen overigens al bekend was dat de commissie de wethouder donderdag stevig aan de tand zou gaan voelen. In die brief meldt het college ‘richting het najaar een quick scan te verrichten op de in de motie genoemde projecten’. Ofwel: wij gaan toch doen wat u hebt gevraagd?

René Voigt (DorpsBelangen) zag dat toch wat anders. Hij was ‘niet helemaal gerust dat het college de motie gaat uitvoeren’. Waarom niet? ,,In de brief van 28 mei staan allerlei voorbehouden’’, aldus Voigt.

Van Rijn (CDA) deed er nog een paar fikse scheppen bovenop. ,,Eerst schreef het college: de motie is uitgevoerd. Vervolgens: o help, er is een behandelverzoek (in de commissie van donderdag, red.), dus doen we nog gauw even een briefje’’, sneerde de christendemocrate.

Motie van wantrouwen

Eerder had ze al opgemerkt: ,,Wij verwachten dat de wethouder binnen een maand aan de slag gaat met de unaniem aangenomen motie. Anders moeten we bekijken of deze wethouder nog wel doet wat de raad wil.’’ Er was weinig fantasie voor nodig om hierin te beluisteren: als De Haan niet toegeeft, kan hij een motie van wantrouwen tegemoet zien.

Maar De Haan gaf niet toe, althans niet meteen. Er werd nog heel wat gepalaverd. Maar toen vonden Van Rijn en Wind het welletjes. Ze wezen er nogmaals op dat de unaniem aangenomen motie van het college snelheid vroeg er dat ze die dus ook eisten van de wethouder. Niet pas in november een quick scan, zoals de wethouder had gezegd, maar op korte termijn.

Ook De Haan was toen duidelijk dat verder tegenstribbelen kansloos was. Hij beloofde: ,,We gaan zo spoedig mogelijk beginnen en uiterlijk in oktober komt er een voorstel aan de raad.’’

Eén gedachte op “Wijdemeerse VVD is sterk vóór de Spreidingswet. En: nu snel onderzoek naar kansen voor woningbouw”

  1. Hopelijk spreekt de VVD lokaal met één mond, anders krijgen we straks misschien geen enkele sociale huurwoning meer (zie mening van Balen in het recente verleden). Dit bewijst nog maar eens dat al ben je van een landelijke partij je altijd zelfstandig een eigen verkiezingsprogramma en mening kunt verkondigen. Wel was handig geweest als lokale partijen ook een belangenbehartiger hadden in de Provincie. Dan waren de verhoudingen niet zo geschoffeerd als nu het geval met dank aan Jan Jaap de Kloet (DB).
    Overigens is de kans groot dat WijWillenWonenWijdemeren uit de ijskast wordt gehaald. Waarom? Om de kans op ècht vraaggericht bouwen te versterken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.