Wijdemeren. De teerling is geworpen!

Gisteravond besloot de gemeenteraad van Wijdemeren om het voorlopige besluit van 12 juli te bekrachtigen om bestuurlijk te fuseren met één of meer nog uit te kiezen buurgemeenten. Een mijlpaal na 10 jaar bestuurskrachtmetingen, onderzoeken, protestacties, provinciale druk,  dwarsliggend Den Haag, handtekeningenacties en weggegooide tonnen voor organisatieversterking.

Olivier Goetheer. Van tegenstander, voorstander van fusie geworden. (foto: Douwe van Essen)

De raad die Wijdemeren ophief op 5 oktober 2023. Links GG, D66, CU en DLP en rechts Pvda?GL, VVD, DB en CDA. (Foto: Douwe van Essen)

Gisteren was het zo ver. De raad debatteerde beschaafd en georganiseerd onder de strenge doch rechtvaardige kundige leiding van  Jan Willem Nienhuis. Hij hield een scherp oog op de orde in de vergadering ondanks de somtijds geneste 1) interrupties (interrupties op interrupties op interrupties).

Op de agenda stonden de uitgangspuntennotitie en het plan van aanpak van het “project bestuurlijke fusie”. Na afgelopen dinsdag was wel duidelijk dat er tijd en goede leiding nodig was om flink te schaven en bijplakken aan de beide documenten.

De publieke tribune. (Foto: Douwe van Essen)
Burgemeester Larson (langdurig) ziek

Daar kwam nog bij dat portefeuillehouder burgemeester Larson zich vorige week ziek meldde, net voor de raadsvergadering waarin Olivier Goetheer (ex-DLP, nu Groep Goetheer) een interpellatie had aangekondigd over haar optreden. De chaos was compleet. Om dat burgemeestersgat op te vullen benoemde CdK Arthur van Dijk gisteren met ingang van 16 oktober een waarnemend burgemeester in de persoon van Charlie Aptroot.

Griffier Elske Hörchner en Loco-voorzitter Jan Willem Nienhuis. (Foto: Douwe van Essen)
Patstelling opgelost

De patstelling die ontstond na de lange commissievergadering van eergisteren werd gisteren netjes opgelost. Het raadsvoorstel om het voorlopige fusiebesluit van 12 juli te bekrachtigen bleef gehandhaafd. Maar de startdatum  van het project werd met een amendement uitgesteld tot de waarnemend burgemeester Charlie Aptroot klaar is om het stokje over te nemen. Ook werd geamendeerd dat de verfijning van de uitgangspunten-notitie intussen plaats zal vinden om die minder algemeen, maar meer specifiek Wijdemeers te maken.

Het moment suprême!

In het debat bleek de overgrote meerderheid van de raad voor het geamendeerde besluit te zijn om de bestuurlijke fusie definitief door te zetten.
Patricia IJsbrandij, fractievoorzitter van DB, wilde wel fuseren, maar niet bestuurlijk maar wel slechts ambtelijk. Zij vond dat een bestuurlijke fusie te snel ging. Over dit standpunt werd zij flink doorgezaagd door de andere partijen. Ook Nanne Roosenschoon (D66) had flinke twijfels of dit besluit nu genomen moest worden.
De bijdrage van Olivier Goetheer (GG) was opmerkelijk en heel oprecht. Hij zei dat hij eerst heilig overtuigd was van de noodzaak om Wijdemeren zelfstandig te houden. Het laatste jaar werd hij echter door de beschikbare informatie en door wat hij waarnam, langzaam maar zeker overtuigd van het tegenovergestelde, de noodzaak om bestuurlijk te fuseren met een andere gemeente.

En zo werd er gisteravond een virtuele punt gezet achter de zelfstandigheid van de gemeente Wijdemeren.

Het werd tijd! Na 10 jaar!

Minstens tien jaar sukkelde het Gooi en Wijdemeren van gesprek naar gesprek over samenwerking en herindeling. Sterker nog, zo ontstond Wijdemeren in 2002.

De adviessector verdiende tonnen aan onderzoeken, bestuurskrachtmetingen en rapporten over de bestuurlijke drukte in de Gooi en Vechtstreek. De consultantsbedrijven struikelden over elkaar. Ook het kabinet liet zich niet onbetuigd en wierp af en toe een steen in de Gooise vijver. Bijvoorbeeld minister Plasterk van Binnenlandse Zaken die de provincies Utrecht, Noord-Holland en Flevoland wilde opheffen om in die megaprovincie dan gemeenten te scheppen met minimaal 100.000 inwoners. (Bijv. Wijdemeren, Stichtse Vecht en Weesp met, jawel, 105.000 inwoners. De SWW…)

Minister Kajsa Ollongren die vijf jaar geleden onervaren op het Binnenlandse Zaken pluche zat vanuit het wethouderschap in Amsterdam. Zij draaide direct de vrijwel gelukte herindeling van Wijdemeren met Hilversum de nek om, tot verdriet van haar partijgenoot de gedeputeerde Jack van der Hoek die zijn hele ziel en zaligheid in het project had gelegd. Pieter Winsemius die bevlogen in het Spant voor de Gooise incrowd romantisch kon mijmeren over gemeenten op het zand en gemeenten aan het water die maar één gemeente moesten vormen.

Te midden van al deze nutteloze luchtfietserijen werd hier om het jaar een bestuurskrachtonderzoek uitgevoerd door de provincie of door Wijdemeren waaruit jaar na jaar bleek dat Wijdemeren water maakte en langzaam door het ijs zakte. Wijdemeren bungelde weer eens onderaan. Er werd dan weer acht ton of een dergelijk bedrag uitgetrokken voor de verbetering van de organisatie , waarna de burgemeester van dienst trots aan de raad liet weten dat het lek boven water was en de toekomst er prachtig uit zag. Na een jaar was er niets veranderd in Wijdemeren, maar was er wel weer een adviseur flink welvarender geworden.

Wilt u meer weten over dit Gooise tranendal? Lees het dossier Bestuur Gooi en Vechtstreek op de Wijdemeerse Webkrant van 2013 tot 2018. Daar komt het allemaal voorbij. Lees het laatste bericht uit dat overzicht en u ziet: “Er is niets nieuws onder de zon.”

1) genest is een term waarmee het effect wordt bedoeld van de afbeelding van pleegzuster met een blad waarop een bus Droste cacao staat waarop de pleegzuster met een blad waarop zijzelf staat en dat tot in het oneindige. Vandaar: een interruptie op een interruptie op een interruptie, etc. ,etc.

Eén gedachte op “Wijdemeren. De teerling is geworpen!”

  1. Gefeliciteerd, raad, jullie hebben een besluit genomen! Weliswaar slechts na inkleuren en consultatie door burgers en niet door die mee te nemen in de leerzame informatie, die iedereen kon lezen. En met te weinig draagvlak. Maar goed, er is een besluit. Van harte gefeliciteerd, PvdA/GL!

    Maar, hoe gaan jullie het nu wèl beter doen bang als jullie waren èn zijn voor inspraak, participatie en een referendum?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.