Wim Kozijn is overleden

Vrijdagavond kreeg ik een telefoontje. Een schokkend bericht. De laatste burgemeester van de gemeente ‘s-Graveland, Wim Kozijn, is overleden. Hij was onlangs in het AMC geopereerd en was optimistisch en blij dat het weer beter met hem ging, toen ik hem een week of drie geleden sprak.

Wim Kozijn, toen de gerestaureerde haan op de toren van de Hervormde Stalpaertkerk in ‘s-Graveland werd terug geplaatst. (Foto: Douwe van Essen)

De gedachten flitsen door je heen bij zo’n nare mededeling. Drie dagen geleden schreef hij nog een stuk op Rading-0. Over de belt Groenewoud. En nu is hij er niet meer. Daar worden wij heel stil van.

Hij was dé Burgemeester

Met name Douwe en ik kenden hem uit de laatste twee raadsperioden van zijn burgemeesterschap in ’s-Graveland. Hij was voorzitter van de gemeenteraad en van het college. Die functies waren hem op het lijf geschreven. Zijn aanwezigheid was onmiskenbaar. Hij stond midden in de lokale politiek en schroomde niet om zijn partij mee te blazen. Soms liet hij zich daarin te ver gaan als de loop van de vergadering of de gang van zaken hem niet beviel. Op andere momenten had hij een groot hart en steunde hij mensen die in de knel zaten. Hij was en bleef de onderwijzer die hij jarenlang was en dat liet hij af en toe blijken.

Humor en scherpte

Mede door hem was de gemeenteraadsvergadering altijd zeer afwisselend voor het publiek, dat vaak de ruimte tot de laatste stoel bezette. Humor, scherpe, soms ook heel diepe, meningsverschillen en lachsalvo’s. De wederzijdse debatscherpte tussen Co de Kloet en Wim Kozijn. Daar kwam men voor.
Aan zijn liefde voor kunst, die hij deelde met Co de Kloet, is het te danken dat ‘s-Graveland een mooie collectie schilderijen over het dorp en omgeving opbouwde.

Juryvoorzitter Palingroken Kortenhoef, Wim Kozijn. (Foto: Douwe van Essen)

Wim Kozijn wás ‘s-Graveland, Kortenhoef en Ankeveen. Altijd in voor een happening, een mooie toespraak, jurering, representatie en steun aan cultuur en lokale goede doelen. Altijd op de bres voor zijn ‘s-Graveland.

Het laatste college van ‘s-Graveland enkele momenten voor de laatste hamerslag. V.l.n.r. Wim Neef, Co de Kloet, Wim Kozijn en gem.secretaris Ria van Rhijn.

Na de vorming van Wijdemeren werd hij kampioen waarnemend burgemeester in zes gemeenten, te weten Blaricum, Castricum, Brummen, Driebergen-Rijsenburg, Weesp en Medemblik.

We zullen hem erg missen. Zijn bijdragen aan Rading-0, waarin hij flink kon uitpakken. En het praatje op de Meenthof over de lokale politiek.

Wij wensen Tonke en de kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte bij dit onverwachte verlies.

De auteurs van Rading-0.

 • Rik Jungmann
 • Douwe van Essen
 • Martin Vuijk
 • Ronald Frisart
 • Jan Verbruggen.

2 gedachten op “Wim Kozijn is overleden”

 1. Het overlijden van Wim Kozijn heeft het bestuur en vrijwilligers van de Stichting Kunstbezit ‘s-Graveland diep geraakt.
  Wim Kozijn was (mede)oprichter van de Stichting Kunstbezit ’s-Graveland.
  Zijn enorme passie voor en geweldige kennis van de schilders van de Kortenhoefse School waren ongeëvenaard.
  Zijn naam zal voor altijd aan het culturele erfgoed van de Kortenhoefse School verbonden blijven.

  Namens het bestuur van de Stichting Kunstbezit ’s-Graveland,
  Henri Spijkerman – voorzitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.