Woningbouw schiet niet op – niet in Wijdemeren en niet in Regio G&V

In Wijdemeren én in de Regio Gooi en Vechtstreek gaat het erg traag met nieuwbouw van de zo hard nodige woningen. Niet alleen het totale aantal blijft achter, ook met de hoeveelheid ‘betaalbare’ woningen schiet het niet op. Dat blijkt uit de Regionale Woonmonitor die de Regio heeft samengesteld met door de gemeenten aangeleverde cijfers. Eerste cijfers werden al eerder openbaar, maar nu is er aanvullend materiaal en dus een completer plaatje.

(Illustratie Freepik)

In 2023 werden in heel de Regio Gooi en Vechtstreek 392 nieuwe woningen opgeleverd. De ambitie (Woonakkoord Regio/Woondeal MRA) is dat er tussen 2022 en 2030 in de Regio 6.900 nieuwe woningen verrijzen. Dat zijn er gemiddeld 767 per jaar. Maar vorig jaar bleef het dus steken op 392 ofwel 375 minder dan gewenst. Anders uitgedrukt: er werd slechts 51,1  procent gebouwd van wat volgens de afspraken zou moeten.

Ook andere cijfers stemmen allerminst vrolijk. Zo is in de Woondeal Metropoolregio Amsterdam, waarbij de Regio G&V partij is, afgesproken dat het aandeel sociale huurwoningen moet groeien van de 25 procent uit 2020 naar 30 procent in iedere gemeente. Om dat te bereiken moet het aantal sociale huurwoningen dus flink toenemen.

Minder sociale huurwoningen

Gebeurt dat ook in de Regio G&V? Nee, integendeel. In 2023 nam het aantal sociale huurwoningen juist af – slechts met 38 woningen (het totaal stond op 31 december 2023 op 26.892), maar toch: het is een beweging precies de verkeerde kant op. In Wijdemeren gingen er twee sociale huurwoningen af. Dat kwam doordat woningcorporatie De Alliantie er twee verkocht.

Daarmee hebben we ook meteen de grootste boosdoener te pakken wat betreft de krimp van het aantal sociale huurwoningen in 2023: De Alliantie. De sociale huurvoorraad van deze corporatie werd vorig jaar per saldo 38 woningen kleiner als gevolg van de verkoop van woningen. Ook bij Dudok Wonen kromp de sociale huurvoorraad, met 23 woningen namelijk. Dudok Wonen liet wel nieuwe sociale huurwoningen bouwen, maar verkocht en liberaliseerde er nog meer (liberaliseren = de huur zodanig verhogen dat de woning daarna niet meer sociaal is). Bij de kleine Woningstichting Naarden verdween in 2023 één woning uit de sociale voorraad (door verkoop).

G&O presteert beter

Aan de andere kant zien we corporatie G&O (voorheen Het Gooi en Omstreken). Die verkocht, liberaliseerde en sloopte wel een aantal sociale huurwoningen, maar compenseerde dat ruimschoots door nieuwbouw. Per saldo groeide de sociale huurvoorraad van G&O met 27 woningen. Gelijk bleef de  sociale huurvoorraad vorig jaar bij Habion, Vecht en Omstreken en Woonzorg Nederland.

Iets beter ging het vorig jaar in het segment middenhuur (808 tot 1.100 euro per maand). Daar nam het aantal corporatiewoningen in de hele Regio toe met 61 tot in totaal 1.328. Die groei zat in Gooise Meren (+29), Hilversum (+25), Huizen (+5) en Laren (+2). In Wijdemeren kwam er in dit segment geen enkele woning bij.

En de plannen?
(Foto Stanislaw Skowron, publiek domein)

Tot zover het zeer recente verleden. Nu de plannen voor de toekomst. Ook hier beslist geen aanleiding voor blijdschap. De huidige ‘plancapaciteit’ voor de hele Regio G&V omvat nu 11.462 woningen (waarvan 1.208 in Wijdemeren). Het overgrote deel van die plannen (voor 8.533 woningen, waarvan 1.139 in Wijdemeren) is echter ‘zacht’. Dat wil zeggen dat het onzeker is of het ooit tot uitvoering komt. ‘Hard’ (qua procedure ver genoeg gevorderd voor uitvoering) zijn de plannen voor maar 2.803 woningen (waarvan 69 in Wijdemeren).

Toch, zo staat in een Regio-memo, ‘geven gemeenten aan dat het grootste deel van de plancapaciteit, namelijk ruim 8.300 woningen, opgeleverd zal worden in de periode tussen nu en 2030’. Nog los van de vraag of dat een realistische taxatie is of wensdenken: ruim 8.300 woningen is nog steeds een stuk minder dan het totaal van 11.462 waarvoor (harde plus zachte) plannen bestaan.

Veel te weinig betaalbaar

En om wat voor woningen gaat het dan bij de plannen? Van 66 procent van de geplande woningen is bekend in welke prijscategorie ze vallen. Van dat totaal is 28 procent sociale huur en 12 procent middensegment (huur én koop). Dat telt dus op tot 40 procent aan ‘betaalbare’ woningen.

Daarmee blijven de plannen ver achter bij wat is afgesproken in de Woondeal MRA en bij wat de nieuwe Wet versterking regie volkshuisvesting voorschrijft: minimaal 65 procent van de nieuwbouw moet betaalbaar zijn.

Zuidsingel fase 8?

Als bijlage bij de Regio-stukken zit de zogenoemde ‘voorlopige 50+-lijst’. Zoals de naam al zegt staan daarop de plannen (rijp en groen) voor 50 woningen en meer. Voor Wijdemeren staan op die lijst de Meenthof (Kortenhoef, 52 woningen), Tuincentrum Puik-Raaweg (Loosdrecht, 86 woningen) en Zuidsingel fase 8 (Kortenhoef, 100 woningen). Dat laatste wekt enige verbazing: in 2021 zette de provincie Noord-Holland toch een streep door woningbouwlocatie  Zuidsingel fase 8?

4 gedachten op “Woningbouw schiet niet op – niet in Wijdemeren en niet in Regio G&V”

 1. WijWillenWonen vertegenwoordigde 100 met name startende woningzoekenden. Met vallen en opstaan probeerden zij invloed uit te oefenen richting vraaggestuurd bouwen. Tot het eerste gesprek met de wethouder (van Rijn CDA).
  Die beschuldigde binnen vijf minuten WWWW dat ze een nieuwe politieke partij aan het oprichten waren. Dat was niet zo. Nadat we als vertegenwoordigers een uur hadden zitten wachten bij die afspraak. Eenmaal buiten werd dit initiatief per direct gestopt. Met dank aan het begrip voor een burgerinitiatief en aan de wethouder Wonen.

  1. Ter vermijding van misverstand: lezer Van Oudheusden heeft het niet over het huidige, maar over het vorige college. dat in de loop van 2022 aftrad.

 2. de gemeente W kan de mooiste plannen hebben om te bouwen ; voor de diverse doelgroepen. De grote dirigent (de provincie NH ) steekt daar een stokje voor. lees bijv. dit artikel: https://www.gooieneemlander.nl/cnt/dmf20240527_65427957?utm_source=google&utm_medium=organic
  dan zie je ook een aantal natuur federaties die er op tegen zijn in dat er dan mn. in Kortenhoef gebouwd gaan worden. en als er geen provincie is die tegen is – dan zijn er wel de omwonenden (zie bijv. plan Cannenburgerpark, de kroon kortenhoef – familie Schouten huurhuisjes) die de woonplannen of wel helemaal saboteren of decimeren)

  en uiteindelijk is er ook DenHaag die vindt dat Natura2000″ postzegels” in stand gehouden moeten worden. of regels als een parkeernorm die kost wat kost er moet zijn: 1.7 of meer parkeernorm per woning. ja: natuurlijk is een parkeernorm belangrijk – echter als het er voor gaat zorgen dat er helemaal niet meer gebouwd kan worden omdat de parkeernorm niet gehaald gaat worden.. #zucht

  en ik weet wel wanneer er weer gebouwd kan gaan worden: >2027 – dan komen we bij hilversum en zijn er diverse mogelijkheden om te gaan bouwen:
  – het gemeentehuis van W is dan uiteindelijk overbodig : ” copy-paste” woonwijk knorr fabriek op de plek van het gemeentehuis dan – op die manier kunnen honderden mensen daar een mooie woonplek krijgen (of een combinatie met een mini gemeentehuis op de onderste paar lagen van het appartementen gebouw
  – op het grensgebied hilversum / loosdrecht ; bij het vliegveld of daar in de buurty
  – dan is ook na de fusie (helemaal) de gemeentewerf aan de kwakel overbodig : kijk… mooie ruimte voor de gemeente Hilversum om daar alle hilversumse woningzoekenden een mooi plekje te geven

  kijk eens wat een mooie bruidsschat W voor Hilversum is … alleen al op het gebied van bouwmogelijkheden. Tot die tijd…. een huisje hier – een huisje daar

 3. Tiny houses werd bij Schouten ingedamd, dat hadden er meer kunnen zijn. Voor de Oekraïners zijn nu woningen geplaatst, dat had voor de starters ook een prima plek geweest. In heel Wijdemeren zijn nog wel plekken te vinden voor zo’n project. Geef vergunningen af voor de caravanparken voor bewoning, daarmee krijg je ook woningen terug.
  Een klein beetje crea bea en wat druk op de grotere overheid moet kunnen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.