XS4ALL opgevreten door KPN? Nee!

Dat was flink schrikken gisteren. KPN lijft XS4ALL in. De beste internetprovider van Nederland, XS4ALL, werd opgericht in 1993 door het hackerscollectief Hack-Tic. Het aantal abonnees steeg in de jaren daarna als een speer. XS4ALL staat ook nu nog voor innovatie op internetgebied, privacybescherming, strijd voor een open internet en prima service.

XS4ALL betekent zoveel als Toegang voor iedereen, ofwel Access for All. Met dat ideaal werd het bedrijf opgericht en ook als dochter van KPN, dat het in 1998 overnam, behield het het rebelse uit de tijd van het ontstaan van internet. Daarbij werd het voeren van actie en rechtszaken niet geschuwd als dat in het belang van de internetgemeenschap nodig was. XS4ALL heeft spammers voor de rechter gedaagd en rechtszaken gevoerd of doorgezet om jurisprudentie te creëren, maar is ook zelf aangeklaagd. Beroemd is ook de Scientology-zaak waarin XS4ALL werd gedaagd wegens het niet willen verwijderen van documenten van de homepage van een bekende gebruiker, Karen Spaink. Dit speelde tussen 1995 en 2005.

Rechtszaken

Op 19 juli 2010 diende voor de rechtbank van ’s Gravenhage een kort geding, waarbij Stichting BREIN in een proefproces als eiseres optrad tegen internetprovider Ziggo BV. De eis bestond erin dat Ziggo de downloadsite The Pirate Bay – die niet bij Ziggo maar bij een buitenlandse provider werd gehost – moest blokkeren. BREIN beschouwde Ziggo als tussenpersoon om de diensten aan te bieden aan derden en op die manier inbreuk te maken op het auteursrecht. Daarom werd naast DNS-blocking ook IP-blocking voorgesteld. XS4ALL, heeft zich in de zaak gevoegd. Dat houdt in dat XS4ALL bij de rechtbank heeft aangegeven dat de zaak ook voor XS4ALL van belang was en dat XS4ALL daarom ook in de zaak gehoord wilde worden. Tijdens de zitting konden daarom zowel de advocaten van XS4ALL als die van Ziggo verweer voeren tegen de eis van BREIN. In het vonnis volgde de rechter de zienswijze van BREIN niet, zodat Ziggo The Pirate Bay niet hoefde te blokkeren. De zaak liep nog jaren door, maar was geen succes voor BREIN.

Oorlog in Joegoslavië

Ook opmerkelijk uit de geschiedenis van XS4ALL is het volgende: In 1996 werd het radiostation B92 uit Belgrado uit de lucht gehaald door het regime van de toenmalige Federale Republiek Joegoslavië. Het uitzenden kon doorgaan via een door XS4ALL gesponsorde stream. Deze stream werd opgepakt door de Amerikaanse staatszender Voice of America. Dit laatstgenoemde station zorgde alsnog voor dekking over de ether in Joegoslavië.

Stemcomputers

Rop Gongrijp was één van de oprichters van XS4ALL. Later kreeg hij bekendheid toen hij aantoonde dat de stemcomputers van NEDAP niet waterdicht bleken voor pogingen om stemmen van buitenaf op te nemen. Het was het einde van de stemcomputer in Nederland.

Heeft dit iets te maken met Wijdemeren? Nou nee, maar als we het hebben over Monumentenzorg, dan hoort XS4ALL daar ook bij vanwege het grote belang dat de provider voor internet had en heeft.

Er loopt sinds gisteren een petitie tegen het opslokken van XS4ALL door de moloch KPN. De ondertekenaars vrezen dat het monument XS4ALL gaat verdwijnen en zijn eigenzinnigheid en strijdbaarheid zal verliezen. De petitie is op dit moment al ruim 16.000 keer ondertekend in twee dagen.

Van harte aanbevolen.


Delen van de tekst hierboven zijn ontleend aan Wikipedia.

2 gedachten op “XS4ALL opgevreten door KPN? Nee!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.