Zanderijsluis: Duurt Te Lang…

Afgelopen zondag werd de Sloepentocht georganiseerd. Een jaarlijks feest waarbij met alles wat maar vaart en versierd kan worden een Rondje Loosdrecht afgelegd wordt. Voor enkele Bergers werd het wel erg laat.

De Sloepentocht gaat van de Vecht door de Mijndense sluis over de Westelijke Drecht en de eerste Plas naar de Oostelijke Drecht en de ‘s-Gravelandsevaart naar de Raaisluis. Vandaar over het Hilversums Kanaal naar sluis ‘t Hemeltje en dan over de Vecht weer naar huis. Onderweg hapjes, drankjes en muziek. Dit jaar was het thema “Wij gaan voor goud”. Het goud glom je tegemoet. Gouden vlaggetjes, gouden hoedjes, gouden jurkjes en gouden opblaaszwanen. Het was alles goud wat er blonk. Tot zover een groot succes, ondanks dat de zon veelal achter de wolken scheen.
Opgesloten in de sluis
De vier pechvogels in de Zanderijsluis.
Minder gelukkig waren de Bergers, de inwoners van Nederhorst den Berg, die rond zeven uur aankwamen bij de Zanderijsluis om naar hun thuishaven op de Spiegelplas te varen. De sluiswachter wachtte enige tijd tot de kolk met bootjes gevuld was. Daarna wilde hij de inmiddels vier wachtende boten schutten, opdat zij door konden varen naar de haven en vandaar naar huis gaan. Daar ging het mis. De sluiswachter, die uit Den Helder kwam, kreeg de sluisdeuren niet open. Telefonisch overleg volgde, waarop de sluiswachter alle deuren van de apparatuurkasten rond de sluis opende en aan kranen draaide. Wat hij ook deed, de sluis was en bleef dicht met vier boten in de kolk. Geen elektriciteit.
Duurt te lang
Het begon om acht uur flink af te koelen. Onze dochter, die met man en dochter in de kolk lag, belde ons. Warme jassen en wat te eten, dat was de vraag. Want het wachten zou nog wel enige uren duren. Wij reden uit Kortenhoef naar haar huis om jassen en broeken op te halen. Bij de snackbar wat hamburger en patat gehaald en op naar de Zanderijsluis waar de goederen in dank werden ontvangen.
in de kolk lag ook een bootje met vier dames die in de stemming bleven. Zij fleurden de sluiskolk op met het toepasselijke nummer van Michelle Davina, Duurt Te Lang dat tig keer gedraaid werd. Een Frans echtpaar in een huurboot wist niet wat ze er van moesten denken.
.
De sluiswachter deed zijn uiterste best en bleef steeds in de weer met de sluis en zijn telefoon. Tevergeefs. Hij meldde dat de monteur voor heel Noord-Holland in Zeeland aan het werk was. Later deelde hij mee dat er een andere monteur gevonden was in Utrecht. Rond elf uur waren er twee monteurs bezig met de sluis. Even na elven werden de pechvogels bevrijd, waarna zij nog een uurtje onderweg waren naar de jachthaven en naar huis.
.
Een sluiswachter uit Den Helder die hulp nodig heeft van een monteur uit Zeeland bij een sluis in Nederhorst den Berg. Je vraagt je af of dat niet ietsje handiger georganiseerd zou kunnen zijn.
.
Rik Jungmann

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.