Geschiedschrijving: je moet er wel het geduld voor kunnen opbrengen. Het schrijven is is nog daaraan toe, maar onderzoek, research, het wikken en wegen, slapeloze nachten leveren die op, ik spreek uit ervaring.
Bewondering gaat uit naar Jan Hendriks en Krijn Spaan, die een gedeelte van hun nachtrust offerden voor een boek vol verhalen over Kortenhoef. Jan Hendriks schreef over de herbergen door de jaren heen, zijn prachtige boek is te koop bij de boekhandel aan de Meenthof. Krijn Spaan presenteert zijn tiende boek over de Kortenhoefsedijk op 31 augustus in het Kraaiennest.
Het Rechthuis
Jan Hendriks is werkelijk op zijn best. Ik viel al meteen voor het verhaal over het Rechthuis, enige tijd ook Jan en Alleman geheten en nu Geesje (Gsj) genoemd naar de schilderes Geesje Mesdag-van Calcar. Het Rechthuis kreeg nationale bekendheid omdat het middelpunt werd van de schildersgroep die, begin 20ste eeuw, Kortenhoef verhief tot schildersdorp. En ik ontdekte tot mijn verbazing dat mijn overgrootvader er ooit eigenaar van is geweest.
Krijn Spaan is de beste kenner van de geschiedenis van de Dijk en zijn bewoners. Zijn tiende boek weer vol familiefoto’s loopt “van het begin van het Dode Eind tot en met de familie Griffioen” en dan zijn we weer een stap dichterbij het einde van de reeks want het twaalfde en laatste deel stopt bij de Kattenbrug.
Unieke prestatie
Alle delen zijn er nog en het is een unieke prestatie die Krijn levert met zoveel verhalen over die bonte stoet van allerlei types die de Kortenhoefsedijk voor bewoning kozen Zijn tiende boek heeft Krijn bovendien voorzien van een verrassende bonus.
Een groot compliment voor beide schrijvers. Zoals weinigen weten is Kortenhoef het centrum van de wereld. Alles wat er op deze aarde gebeurt, zo beweerde kunstschilder Flip Hamers ooit, is terug te voeren op Kortenhoef.
Daar zit veel waars in.
Putter