De Republiek Ankeveen

Zo ken ik ze weer, de Ankeveners. De vergelijking met het dappere kleine Gallische dorpje van Asterix en Obelix en hun strijd tegen de Romeinen dringt zich aan je op als je het stuk van Hans van Keken in de krant van gisterochtend leest. Ze willen af van Wijdemeren met die overheersende bemoeizuchtige inhalige Romeinen, ehmm,  Loosdrechters.

Welkom in mooi Ankeveen! (Vrij naar Asterix en Obelix.)

Ze hebben er genoeg van. Alle zilverlingen die zij naar Rading 1 in Nieuw Loosdrecht sturen worden daar in de Loosdrechtse Porseleinhaven gestort, waarmee het geld  verdwenen is. Dat kunnen de Ankeveners beter, vinden zij zelf. Eric Torsing en Albert Oorthuis leggen dat geduldig uit aan de razende reporter van de Gooi en Eemlander, Hans van Keken.

Wij kunnen alles beter!

Ze hebben toch zelf ook gezorgd voor het pronkstuk, de dorpspoort van Ankeveen, u weet wel de Gele Brug (die toegegeven, niet een echte maar een nep ophaalbrug is, maar er veel op lijkt). Het oog van de Ankevener wil ook wat, dus mag het wat kosten. Als Ankeveen dat kan, dan kan Ankeveen alles zelf. Toch? Het credo van de beide Ankeveners is: “Ik denk dat we eigenlijk alles wel beter kunnen dan de gemeente. Zo ingewikkeld hoeft het allemaal niet te zijn. Tijd voor het zogenaamde “Right to Challenge”, ofwel als je denkt dat je het beter dan de overheid kan, doe het dan maar en toon het aan.

Wijdemeren: Geen toegevoegde Waarde

Dus pleiten de Ankeveners er voor om ieder jaar een flinke pot geld te krijgen van de Loosdrechters op Rading 1 waarmee ze zelf wel hun eigen zaakjes efficiënt en goedkoop gaan regelen. Om dat in goede banen te leiden zullen ze een Dorpsraad oprichten die de keuzen gaat maken voor de

Eric Torsing (rechts) kreeg bij zijn afscheid van de Raad de Gouden Troffel, die werd toegekend door Rading Nul. (Foto: Jan Willem Nienhuis.)

Ankeveense projecten. In de krant noemen Eric Torsing (Gouden Troffelwinnaar bij het afscheid van de vorige gemeenteraad) en Albert Oorthuis een paar van die projecten: de busjes die kinderen naar school brengen, overhangend groen verwijderen. Dat kunnen ze zelf wel zonder onderzoeksbureau’s en dure rapporten. Wijdemeren heeft volgens de heren geen toegevoegde waarde voor Ankeveen. En ook Natuurmonumenten krijgt flinke kritiek. De organisatie organiseert conferenties over Ankeveen, zonder er ook maar één Ankevener bij te betrekken.

Loosdrechts college

Het initiatief ziet er goed uit. “In de huidige gemeenteraad zit geen enkele Ankevener. Het college bestaat uit louter Loosdrechters (ook de burgemeester) en iemand uit Huizen. “Geen probleem vindt Eric Torsing. We hebben hier in Ankeveen voldoende oud-raadsleden en oud-bestuurders.” De Dorpsraad zal ook zelf wel bepalen wat er met Ankeveen gaat gebeuren als de Wijdemeerse Titanic dit jaar zijn ijsberg tegenkomt. Aansluiten bij  het Amsterdamse Weesp behoort dan ook tot de mogelijkheden of bijvoorbeeld bij het Gooise Merense Bussum. Wie weet?

De Dorpsraad is geen nieuw idee.

Is die Dorpsraad een nieuw idee? Nee. Het was Nelleke Schenkkan van De Ankeveense partij Algemeen Belang die na de herindeling door ging voor GroenLinks, die voor de herindeling al pleitte voor een Ankeveense Dorpsraad.

Dat initiatief werd helemaal niets. Ook niet toen Nelleke Schenkkan wethouder werd in de 2e raadsperiode van Wijdemeren.

Het Tweede College van Wijdemeren. V.l.n.r. Burgemeester Don Bijl en de wethouders Lia Moote, Wim Neef, Wim Lorjé en Nelleke Schenkkan.

Het lukte haar wel om de Buurtbus van de grond te tillen, waarmee ook Ankeveen over openbaar vervoer beschikte. Helaas stopte dat initiatief toen bleek dat er weinig gebruik van werd gemaakt. Zelfs burgemeester Don Bijl en wethouder Wim Neef deden toen mee als vrijwilliger chauffeur op de Buurtbus.

Ook na de herindeling op 1 januari 2002 kwam het fenomeen Dorpsraad wel af en toe ter sprake in de lokale politiek, maar nooit zo pregnant als nu door de Ankeveense Asterix Torsing en Obelix Oorthuis.

Het zou mooi zijn als Ankeveen een stukje eigen zelfstandigheid terug krijgt van Rading 1.

Eén gedachte op “De Republiek Ankeveen”

 1. Ankeveen en de dorpsraad
  Niet in iedere kern van de gemeente Wijdemeren kun je een dorpsraad oprichten.
  Wel in Ankeveen. Er moet sprake zijn van een kern met een identiteit, een betrokkenheid van de inwoners bij hun dorp. Dat hebben de Ankeveners al vele malen bewezen. Met het initiatief voor de brug, maar ook met theater De Dillewijn de markt en de andere initiatieven. Ui t ervaring weet ik dat het als gemeente op een uitstekende manier met Ankeveners te overleggen valt.
  Er zijn toch dorpscoördinatoren en ik begrijp niet waarom die dit idee met de inwoners nog niet hebben uitgewerkt.
  Overigens gaat het bij dorpsraden om beperkte bevoegdheden. Op de belangrijkste terreinen blijven ook de inwoners van Ankeveen afhankelijk van Rading1: op het terrein van belastingheffing, ruimtelijke ordening, sociaal beleid en onderwijs blijft de gemeente de beslissende factor.
  Maar een budget voor de inrichting en het onderhoud van de publiek ruimte zou goed kunnen.
  Inwoners kunnen nu ook als (vrijwilliger ongesubsidieerd) kinderen naar school brengen. Als de gemeente daar geld voor gaat verschaffen, komt er bemoeienis. Regels, voornamelijk ingesteld voor de veiligheid van de kinderen.
  Waarom heeft Torsing dit onderwerp tijdens zijn raadslidmaatschap niet aan de orde gesteld?
  Wim Kozijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.