Nu het in politiek Wijdemeren zo oorverdovend stil is, biedt dat mooi de gelegenheid om even op iets terug te komen: de joodse begraafplaats in Kortenhoef. Ook daaromtrent heerst namelijk diepe stilte.

In alle andere gemeenten in het Gooi en de Vechtstreek draait het politieke bedrijf weer. Zo niet in Wijdemeren. Hier heerst nog twee volle weken de stilte van een kerkhof.
Nu is er misschien ook niet zo veel te bespreken. Nu de gemeente onder financieel toezicht van de provincie staat, mag toch geen cent worden uitgegeven anders dan waarin de begroting 2022 voorzag. Geen nieuwe initiatieven dus. Da’s op den duur vast niet goed voor de inwoners, maar dat is voor nu wel de Wijdemeerse werkelijkheid.
Daarnaast zit wellicht heel politiek en bestuurlijk Wijdemeren in stilte te vrezen voor wat komen gaat. Er moet een ‘herstelplan’ komen en wel vóór 1 juli. Zal dat goed gaan? Velen zijn er – ondanks ongetwijfeld goede bedoelingen – misschien niet gerust op. Behalve dan burgemeester Crys Larson, maar dat kwam al aan de orde.
Enfin, die stilte lijkt een goed moment om de vraag te stellen: hoe zit het eigenlijk met het joodse begraafplaatsje in Kortenhoef? Het probleem is bekend. Het dodenakkertje kan door belangstellenden niet worden bezocht en zelfs niet door de gemeente worden onderhouden doordat de eigenaar van aanpalende grond de toegang blokkeert.
Na geteut van het vorige college toonde wethouder Els Kruijt half september de bereidheid tot meer daadkracht. Ze was zelf eens wezen kijken en ‘geschrokken’ van wat ze op de begraafplaats bij de Koninginneweg had aangetroffen, vertelde ze een raadscommissie.
,,Er moet echt iets gebeuren’’, verklaarde Kruijt. Tevens liet ze weten dat de teamleider openbare werken van de gemeente de week daarop gesprekken zou beginnen met twee voor de toegang tot de begraafplaats relevante grondeigenaren. Dat gaf hoop.
Maar sindsdien is het dus stil. Vanuit de raadscommissie werd medio september opgemerkt dat het maar het beste was een broedende kip niet te storen. Helemaal waar, maar hoe lang duurt zoiets? Of zit de wethouder inmiddels misschien met een van de inspanning hoogrood hoofd te broeden op het ei van een koekoeksjong? Dat mogen we toch niet hopen.
Kortom, het was logisch de wethouder wat tijd te gunnen, maar we zijn nu vijf volle maanden verder en het is nog steeds stil. Hoe lang moet dat nog duren? Is er intussen enige vooruitgang geboekt? Is er licht aan het einde van de tunnel, dus zicht op een oplossing? En welke dan? En zo niet, waarom niet? En wat moet of kan er dán gebeuren?