Fusie: de werkelijkheid laat zich niet verzinnen

Soms sla je de krant open en denk je: “Zie ik dat nu goed?” Dat overkwam mij vanochtend weer eens. Ik liet de foto eerst goed op mij inwerken alvorens ik het bijgaande artikel las. Ja, ik zag het zeker goed, twee hele bekende (oud-)Wijdemeerse personen samen op de foto.

De geoefende kijker herkent ze wellicht, Karen Heerschop en Don Bijl, beiden burgemeester geweest in Wijdemeren. Don Bijl van juni 2002 tot juli 2009 en Karen Heerschop als waarnemend burgemeester van juli 2009 tot maart 2010. Don Bijl vertrok vanuit Wijdemeren naar Purmerend en is daar nog steeds burgemeester. Karen Heerschop ging na Wijdemeren naar Zeevang en daarna naar Beemster, beide keren als waarnemend burgemeester.

Maar waarom staan die twee nu samen op de foto? Het artikel bood duidelijkheid. In zowel Purmerend als in Beemster zijn vervroegde verkiezingen omdat er, jawel…. een fusie ophanden is van Purmerend met Beemster. De twee burgemeesters doen er van alles aan om de bevolking naar de stembus te krijgen. Op de foto staat een grote gele Amerikaanse schoolbus die hiervoor alle aandacht moet trekken, Karen en Don spreken de burgerij aan en trachten al flyerend de mensen over te halen vooral te komen stemmen op 22, 23 en 24 november. Veel enthousiasme hiervoor valt hen niet ten deel, mensen wijzen naar Den Haag en hebben weinig geloof meer in politiek.

Beemsterlingen (zo heten de inwoners van Beemster) zijn vooral sceptisch over de fusie. “Behoudt Beemster zijn landelijke en agrarische karakter wel?” staat er te lezen. Karen Heerschop geeft daarop als antwoord: “De twee [gemeentes] complementeren elkaar juist. Purmerenders fietsen daar graag en willen de polder niet volbouwen” Hoe herkenbaar.

De fusie is per 1 januari 2022 een feit. Dan houdt Beemster natuurlijk niet op te bestaan, maar zal het geen zelfstandige gemeente meer zijn. Waar Karen Heerschop dan naar toe gaat vertelt het artikel helaas niet. Wellicht wordt ze wel burgemeester van de fusiegemeente Purmerend, want Don Bijl is inmiddels 69 jaar. Wie het weet mag het zeggen 😉.

Eén gedachte op “Fusie: de werkelijkheid laat zich niet verzinnen”

  1. Meer waarschijnlijk is dat Don Bijl per 1 januari 2021 als waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Purmerend wordt benoemd totdat zijn echte opvolger in de loop van het jaar 2022 wordt benoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.