Het 9e Wijde Gat concert. Sprookjesachtig mooi!

Gisteravond vond weer het traditionele jaarlijkse Wijde Gat concert plaats op de Kortenhoefse Plas met die naam. Met zeldzaam mooi weer, lekkere jazzmuziek en een schitterende zonsondergang.

Wijde Gat concert 2023. (Foto: Rik Jungmann)

Het is een ritueel dat voor de negende keer plaats vond. Vanuit alle hoeken en gaten verzamelt zich alles dat kan varen en drijven op het Hilversums Kanaal voor de ingang van het Wijde Gat. Op die plas is het streng verboden door Natuurmonumenten om er gemotoriseerd op te varen.

Roeien, peddelen en suppen
Flinke opstopping vanaf het Kanaal. (Foto: Rik Jungmann)

Dus alles wat op eigen kracht, roeiend, peddelend, suppend of dobberend naar binnen kan wurmt zich door de motorboten, speedboten en een enkel kajuitjachtje naar binnen. De motorboten moeten geduldig wachten op de door Natuurmonumenten beschikbaar gestelde praam en transportboot die hen naar binnen het Wijde Gat op slepen.

De sleep. (Foto: Rik Jungmann)

Tien tot vijftien motorbootjes, sloepen en roeiboten achter elkaar geknoopt in een lange sleep, voortbewogen door een bescheiden buitenboordmotor. Langzaam maar zeker, op weg naar het podium op de oever van de plas, opgesierd door Pieter Schouten die voor een platbodem met in het zeil WM15 zorgde. (Wijdemeren 15?). De organisatie was in handen van de Stichting BLOK (Behoud Leefbaarheid Oud Kortenhoef), gesteund door de Club van Honderd.
Persoonlijke noot: Tijdens zijn inleidende praatje noemde Menno van den Brand de Wijdemeerse Webkrant. (Die ruim vijf jaar geleden stopte. Er ging een schok van herkenning door mij heen. Dank Menno!)

De band
RHTHM met Marlies Krooshof zang. (Foto: Rik Jungmann)

Negen jaren afwisselende muziek op het Wijde Gat concert. Klassiek, dixieland, balads, klezmer, jazz en meer. Gisteravond jazz gemengd met jazzy pop en pop, gespeeld door RHTHM, ofwel Rhythm. Met zangeres Marlies Krooshof, toetsenist Edwin van Rooij, op bas Manuel Lazarte, trompet Wim Steverink, gitaar Steven Saif en Wout Tilders op drums. Een afwisselend repertoire. Voor de ouderen Peggy Lee’s Fever en Is that all there is? uit de jaren vijftig, voor de jongeren repertoire van Billy Eilish en andere nieuwere muziek.

Dobberend luisteren
Dobberend genieten. (Foto: Rik Jungmann)

Op het water naar schatting 200 – 300 of meer toehoorders, dobberend en sommigen onder het genot van een drankje of een hapje terwijl gazpacho  werd rondgedeeld door Rogier Sluijter. Ook inmiddels een traditie. Voor het eerst werd er ook veel gezwommen. Niet zo gek bij de tropische temperaturen van rond de dertig graden.
Het aardige van het publiek op het water is dat je ongemerkt steeds nieuwe buren krijgt, omdat de dobberende “zaal” zich ten opzichte van elkaar en het podium voortdurend verplaatst. Daarbij worden tussen de varenden meegebrachte hapjes en drankjes uitgewisseld wat soms tot leuke contacten leidt. Het Wijde Gat concert heeft ook voor Kortenhoevers het karakter van een reünie.  Soms zie je elkaar maar eens per jaar, op het Wijde Gat.

Slepen, sturen en fractieoverleg
Yvonne Sikking aan het roer. (Foto: Rik Jungmann)

De twee boten van Natuurmonumenten, die ook het slepen verzorgden, werden gevaren door Yvonne Sikking en Jan-Willen Nienhuis aan het roer. (Jan-Willem is ook lid van de CDA fractie in de gemeenteraad van Wijdemeren.)

Rosalie van Rijn (CDA) op weg naar het fractieoverleg. Ongetwijfeld over de opheffing van Wijdemeren. (Foto: Rik Jungmann.)

Bij de boot waarop Jan-Willem Nienhuis gezagvoerder was kwam op zeker moment een dame naar ons toe zwemmen. Even later bleek dat zij de fractievoorzitter van het CDA,Rosalie van Rijn, was. Een uitgelezen moment dus om onder plezierige omstandigheden fractieoverleg te voeren.

Waar hadden zij het over? (Foto: Rik Jungmann)
Met de hond op de sup. (Foto: Rik Jungmann)
De afloop
Ook Martin Vuijk, mede-auteur Rading Nul en oud raadslid uit de Horstermeer was van de partij. (Foto: Rik Jungmann)

Rond kwart voor acht werden de laatste nummers gespeeld. Het publiek klapte en danste heftig mee, opgewarmd door de muzikale meeslepende avond. Al dansend gingen sommige boten wel heel erg Angstig heen en weer, waarbij een te waterlating van de bemanning niet uitgesloten was.  De zon ging prachtig onder in het westen en de koelte brak door.

Bij het terugslepen waren er twee boten die hun geduld verloren, weigerden om gesleept te worden en daarna zo’n haast hadden dat ze op hun eigen motor de plas afvoeren, ondanks waarschuwingen van de organisatie dat dat absoluut verboden is. Jammer. Onbegrijpelijk die acties als dank voor het aangenaam verpozen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.