Robby Israel, we zullen hem missen

Het is 8 oktober 2021. Gisteren overleed Robby Israel na een lang ziekbed, waarvan hij eerst wonderbaarlijk leek te herstellen, maar dat hem de laatste paar weken toch fataal werd. Wij, de club van Rading Nul zullen hem zeer missen.

 

De bijdragen van Robby Israel op ons blog Rading-0 waren altijd scherp en zeer to the point. Hij gebruikte nooit een  woord te veel. Dat was ook niet nodig, omdat de paar woorden die hij gebruikte, exact uitdrukten wat hij bedoelde.
Het gat dat hij achterlaat is niet eenvoudig op te vullen. En het is niet het eerste gat in Rading Nul. Op 1 december ging Co de Kloet sr. hem voor, gevolgd door Cor Koster op 6 april.  En nu Robby Israel. Wat een treurigheid.

Internetpionier

Ik ken Robby al heel erg lang. In 1995 was ik er snel bij met een internetabonnement. Hij ook. Al vrij snel leerden wij elkaar virtueel kennen dankzij internet, dat toen in heel Kortenhoef misschien twintig gebruikers had. We ontdekten onze gedeelde belangstelling voor de lokale politiek.

Stamtafel

Ik leerde hem echt kennen toen ik mij in 1996 of -97 aansloot bij de Stamtafel in café restaurant Het Rechthuis in Kortenhoef. Een levendige stamtafel van circa 15 man die elke zaterdag in een prachtige entourage bijeenkwam. De bijeenkomsten vonden plaats aan de grote ovale tafel in de achterzaal van het café. Op de tafel had elk lid zijn koperen naamplaatje gespijkerd nadat hij als lid geaccepteerd was. Het was Robby Israel die mij bij die gelegenheid  duidelijke aanwijzingen gaf bij het spijkeren van mijn naamplaatje. Hetgeen te zien is op onderstaande foto.

Robby geeft aanwijzingen. Rik timmert naamplaatje.
Vriendschap

Het was het begin van een mooie vriendschap, gebaseerd op wederzijds respect. Op het gebied van integriteit, moraliteit en consequente toepassing van wetten en regels waren wij het altijd voor 100 procent eens. Op ideologisch gebied stond hij rechts van mij en vond hij mij aan zijn linkerkant.  We stonden soms diametraal tegenover elkaar op het gebied van de politieke richting qua beleid. (liberaal of sociaal.). Die vriendschap kreeg en behield zijn vorm door diepgaande gesprekken over de maatschappij en de ontwikkelingen daarin.

Lokale VVD

Robby deed veel  in het dorp. Hij was voorzitter van de Stichting Kunstbezit ’s-Graveland. Hij ijverde ook voor de toegankelijkheid van de Joodse begraafplaats in Kortenhoef, wat helaas niet lukte. En hij was heel  lang op de achtergrond actief in de lokale politiek voor de VVD als voorzitter en bestuurder.  Hij volgde de lokale politiek op de voet en gaf er regelmatig commentaar op met ingezonden brieven in de Wijdemeerse Webkrant. Op 25 april 2014 betrad hij de arena van het gemeentehuis op Rading 1 als fractieassistent van de VVD. Twee jaar later trad Tim Emmelot af als raadslid en volgde Robby Israel hem als derde VVD raadslid op.

Het geweten van de Raad

De eerste duidelijke signalen van de manier waarop Robby Israel namens de VVD  in de gemeenteraad  integriteit voorop stelde, als het geweten van de raad,  kwam op 7 februari 2017.  Er volgden nog vele malen dat Robby Israel de raad wees op integriteitskwesties.

Op 11 oktober 2017 barstte de bom. Twee leden van de VVD fractie, Robby Israel en Martin Vuyk,  waren het toedekken, ontkennen en “vergeten” van VVD  minister-president Rutte zo zat, dat zij hun lidmaatschap van de VVD opzegden en een nieuwe partij, Onafhankelijk Liberaal (Olib), oprichtten. De directe aanleiding was het schandaal rond VVD voorzitter Keizer en diens manipulaties om voor weinig geld de zeggenschap te krijgen over een rijke uitvaartvereniging, hetgeen op de stoep van het Europarlement glashard door de heer Rutte ontkend werd. Tussen Robby Israel en Mark Rutte kwam  het niet meer goed. Helaas haalde Olib in maart 2018 niet de kiesdrempel.

Robert Victor Israel  07/11/1949 – 07/10/2021

Toen na de verkiezingen in 2018 een nieuwe (politiek georiënteerde)  Stamtafel werd opgericht,  was Robby direct van de partij. Vele pittige discussies volgden bij De Drie Dorpen, altijd afgeblust met een drankje en bitterballen. Op Rading-0, een direct uitvloeisel van deze nieuwe Stamtafel, wist Robby met zijn stukjes veelal te prikkelen, soms hard te steken maar altijd aan te zetten tot nadenken.

We zullen Robby heel erg missen. Zijn droge humor, zijn oneliners en zijn taalkunst.

Rik Jungmann

6 gedachten op “Robby Israel, we zullen hem missen”

 1. Waarde Robby,
  Als jongste lid van de genoemde stamtafel mocht ik mij laven aan de wijsheid en ontluikende vriendschap van grote mannen zoals jij. Een waardevolle inspiratie die ik tot recent heb mogen ervaren. In warme herinnering.

  Leon Schouten

 2. Beste Rik en andere leden van de club Rading-0,
  Wat een zwaar verlies weer voor jullie, gecondoleerd!
  Ik heb Robby niet vaak, maar wel heel betrokken en intens meegemaakt, met name in het revindicatie-proces van mij tegen de gemeente Wijdemeren.
  Hij was deskundig, geïnformeerd, eerlijk en vooral heel authentiek. Een bijzondere persoonlijkheid, die jullie erg zullen missen.
  Margo Schoote

 3. Wat een naar bericht.

  Ik wens zijn naasten, mede namens mijn moeder Ruut, sterkte en liefdevolle herinneringen. De ” ronde-tafel” gesprekken waren voor mijn vader steevast hoogtepunten: tot het laatst genoot hij er van en de rol die meneer Israel daar bij speelde was prominent. Uitgesproken figuren als mijn vader en hij zijn van groot belang in de wereld van nu: zij worden gemist maar zijn hopelijk ook bronnen van inspiratie.

  Met warme groet

  Co de Kloet jr.

 4. vreselijk nieuws helaas niet iedereen is het gegund om die vreselijke ziekte te overwinnen .
  Ik kende Robby als een persoonlijkheid en gedreven raadslid en volgde hem ook op Rading 0
  Ik wens zijn familie en vrienden sterkte met het verlies van Robby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.