Ombudscommissie: een navrant debat, race over afschaffing nog niet gelopen

Geen fraai debat was dat, afgelopen donderdagavond in de raadscommissie bestuur en middelen, over het afschaffen van de gemeentelijke ombudscommissie, waarvan de leden boos en gefrustreerd ontslag hebben genomen. Het college wil overstappen naar de Nationale Ombudsman, maar die race is nog niet gelopen. In de gemeenteraad wordt het donderdag spannend.

Het probleem is bekend, De Gooi- en Eemlander heeft er eerder over geschreven, Rading Nul eveneens. De twee leden van de gemeentelijke ombudscommissie legden half juni hun taak neer. Ze waren boos en gefrustreerd door het gebrek aan medewerking van ambtenaren, door fouten van ambtenaren, door ambtenaren die helemaal niet reageerden en doordat het juridisch secretariaat van de gemeente overbelast is. Geconfronteerd met het opstappen van de beide dames hebben burgemeester en wethouders ervoor gekozen maar helemaal te stoppen met de ombudscommissie en over te stappen naar de Nationale Ombudsman.

Verwijderde ontslagbrief hier toch te lezen

Inwoners die het debat hierover probeerden te volgen hadden een lastige klus. De brief immers waarin de opgestapte leden van de ombudscommissie – juristen Prade en Van Hespen – uitleggen waarom ze er schoon genoeg van hebben, is niet openbaar. Heel even was hij dat wel, maar al snel werd hij offline gehaald. Gelukkig was een oplettende lezer van Rading Nul sneller met het downloaden van die brief dan de gemeente met het verwijderen ervan. Daardoor is het mogelijk de brief hier alsnog te lezen (klik één keer op de tekst en deze wordt groter en daarmee goed leesbaar). Wel heb ik de naam van een ambtenaar onleesbaar gemaakt. Ambtenaren kunnen zich niet verdedigen, dat is aan de leden van het college, in dit geval aan burgemeester Crys Larson.

 

Jan Verbruggen (CDA).

Het is een nogal ontluisterend beeld dat Prade en Van Hespen schetsen. En het is  zelfs nog erger, vertelde CDA-fractieleider Jan Verbruggen. Een van zijn fractiegenoten heeft er een telefoontje aan gewaagd en vernam dat de ombudscommissie ook nog ‘moest verzoeken om betaald te krijgen’.

Bijna de hele raadscommissie vond het een droeve toestand. ‘Treurig’, aldus Gert Zagt (De Lokale Partij). Ram Lachman (PvdA/GroenLinks) ‘betreurt heel erg dat het op deze manier is gegaan’. Nanne Roosenschoon (D66) noemde het ‘jammer dat het zo moest lopen’.  Patricia IJsbrandij (DorpsBelangen) sprak van een ‘treurige ontwikkeling’. Jan Verbruggen (CDA) vindt de zaak ‘heel triest verlopen’ en ‘beschamend’. En burgemeester Larson erkende dat het ‘heel treurig is verlopen’. Als enige uitte Michiel van Balen (VVD) zich niet in die zin.

Hamerstuk

Maar treurig of niet, DorpsBelangen en D66 sloten zich aan bij het VVD-standpunt dat het onderwerp deze week in de gemeenteraad een hamerstuk kan zijn. Dus: instemmen met het voorstel van het college om over te stappen naar de Nationale Ombudsman en er verder geen woord aan vuil maken.

Crys Larson.

Burgemeester Larson stelde dat de opgestapte leden van de ombudscommissie ‘in een aantal zaken gelijk hebben’. Dat was nogal vaag. Bedoelde ze dat de ombudscommissie in een aantal andere zaken géén gelijk heeft? Welke dan? En hoe zit dat? De burgemeester gaf geen enkele uitleg. Geen idee waarom niet. Misschien om ambtenaren niet af te vallen? Misschien omdat ze er dan zelf vanaf was?

Wel viel uit de rest van Larsons uitleg op te maken dat ze het best handig vindt dat de ombudscommissie er de brui aan heeft gegeven. Nu kan Wijdemeren zich aansluiten bij de Nationale Ombudsman die ‘een breder pakket’ biedt (met onder meer trainingen voor ambtenaren). Wel haastte ze zich te zeggen: ,,Dat wil niet zeggen dat ze (de ombudscommissie, red.) hun werk niet goed hebben gedaan.’’

‘Ontzettend veel klachten’

Verbruggen (CDA) had het eens opgezocht en gevonden dat de afgelopen tien jaar de ombudscommissie in de meeste jaren slechts één klacht te behandelen kreeg en in sommige jaren zelfs nul. In reactie daarop zei Larson dat er over de gemeente ‘ontzettend veel klachten’ zijn. Dat klonk verontrustend, maar ze vertelde niet wat haar maatstaf is voor veel of weinig. Feit is dat er volgens de jaarverslagen klachten in 2017 22 klachten zijn ingediend, in 2018 29 en in 2019 21.

Dat er zo weinig klachten op het bordje van de ombudscommissie belandden, zei de burgemeester niet te kunnen verklaren. Het kan zijn dat bijna alles in de gewone klachtenprocedure goed is afgehandeld, het kan ook zijn dat niet tevreden gestelde klagers de weg naar de ombudscommissie niet wisten te vinden, aldus Larson. ,,Daarvan hebben we geen analyse.’’ Dat laatste was een rare opmerking. Eén telefoontje met de gemeentelijke klachtencoördinator had uitkomst kunnen bieden. Maar kennelijk heeft de burgemeester dat nagelaten. Misschien omdat ze het wel prima vindt van de Wijdemeerse ombudscommissie af te zijn? Daar heeft het alle schijn van, ze onderstreepte dat de Nationale Ombudsman ‘wel degelijk meerwaarde’ heeft.

Juist blij

Het CDA weigert echter zich daarbij neer te leggen. ,,Wij waren juist blij met de ombudscommissie’’, aldus Verbruggen. Het was een mooie handreiking aan inwoners voor weinig geld, stelde hij. Dat van dat geld staat in elk geval als een paal boven water. Voor de nu vertrokken ombudscommissie staat voor dit jaar 750 euro begroot, aan de Nationale Ombudsman moet Wijdemeren (als het overstapt) volgend jaar 5683 euro betalen. Maar daarvoor krijgen ambtenaren dan wel trainingen en workshops en dat is nodig, terwijl de eigen organisatie dat nu niet zelf ter hand kan nemen, aldus Larson.

Doorslaggevende stemmen . . .

Voor de raadsvergadering van donderdag gaat het CDA een amendement (wijzigingsvoorstel) maken dat erop mikt wél een eigen ombudscommissie in stand te houden. DorpsBelangen, VVD en D66 (samen 9 zetels) zullen dat niet steunen. Maar Zagt (DLP) zei graag met Verbruggen te willen meedenken. Doorslaggevend worden dan de twee stemmen van PvdA/GroenLinks. Is die fractie tegen, dan is het klaar. Maar steunt PvdA/GroenLinks het amendement, dan gaat dat het halen (met 10 stemmen voor en 9 tegen) en is er een nieuwe toekomst weggelegd voor de eigen Wijdemeerse ombudscommissie. Voorwaarde voor goed functioneren van zo’n commissie is natuurlijk wel dat ambtenaren – of het nu is door onwil, door onvermogen of door gebrek aan mensen – niet opnieuw een hindernis blijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.