Stemmen op Stand in Fort Kijkuit

Vandaag is Fort Kijkuit in Kortenhoef, bij de afslag Nederhorst den Berg in de Vreelandseweg (N201) een centrum van politieke bedrijvigheid. Er kan tot half zes gestemd worden, na het stemmen kan van een korte rondleiding door en om het Fort, als kers op de taart van het feest van de democratie, genoten worden.

Overal Pers

Het was een gezellige drukte in het Fort. De pers was ruim vertegenwoordigd. Op de brug naar het Fort kwamen we Hans van Keken (G&E) tegen die zijn blocnote had volgeschreven met wederwaardigheden en citaten van kiezers en andere aanwezigen. Bij binnenkomst ontwaarden wij de dame die met de camera van GooiTV.nl opnamen stond te maken bij het stembureau achter in de zaal. Bij de rondleiding in en om het Fort, die verzorgd werd door een communicatiemedewerkster van Natuurmonumenten, liep een cameravrouw van TV NoordHolland mee. Dat wordt dus vanavond even zappen.

Toegevoegd: de video van TV Noord-Holland.

Fort Kijkuit. Foto: Rik Jungmann
Stembureaulid diploma

Achter in de zaal zat het driekoppige stembureau klaar om de stempassen te controleren, te vergelijken met het identiteitsbewijs en te checken in het register. En daar zat, eigenlijk geen verrassing, Saskia Luijer uit Kortenhoef. Zij twitterde onlangs trots dat zij haar diploma stembureaulid had gehaald. (Ja, lieve lezers, dat diploma bestaat sinds een aantal jaren!) Dat examen  dien je bij iedere verkiezing opnieuw af te leggen omdat er soms iets wijzigt in het protocol.

Biecht

Nu ik dit schrijf wordt het tijd om een jeugdzonde op te biechten met trots en schaamte. Ik overhandigde mijn rijbewijs met mijn stempassen aan de meneer van het stembureau toen het volgende mij te binnen schoot.

Jaren geleden was ik voorzitter van het stembureau in De Dobber in Kortenhoef. Het protocol van het stemmen vereist dat een kiezer die zijn stem komt uitbrengen tegelijkertijd zijn identiteitsbewijs overhandigt. De voorzitter van het stembureau is er voor verantwoordelijk dat aan deze eis wordt voldaan.

Oef, o jée

Toen gebeurde daar het volgende. Mijn goede vriend Douwe van Essen, die ik toen al jaren kende, stapte het stembureau binnen om te stemmen. Bij het inleveren van zijn stempas bleek dat hij geen identiteitsbewijs bij zich had. Oef! 😳 En nu! Het wás Douwe! Zonder enige twijfel. Dat wel.

Maar ja. De twijfel sloeg toe. In een split second. Moest ik hem naar huis sturen om zijn rijbewijs te halen? Dat zou toch wel heel flauw zijn. Maar wat als er andere stemmers, bekenden van de andere stembureauleden zonder rijbewijs zouden verschijnen? Zou ik dat door de vingers moeten zien? Maar ja, het was wel Douwe…

Rijbewijs halen

Ik besloot dat hij zijn rijbewijs thuis moest ophalen. 🤢
(Gelukkig woonde hij 5 min. van de Dobber.)

Douwe was, terecht, boos, en eigenlijk had hij wel gelijk. Hoon was mijn deel. (Schaamte) Maar de kieswet en het voorzitterschap van het stembureau drukten op mij. Ik hield mij aan de wet (Trots).

Laat ik van deze unieke gelegenheid gebruik maken om Douwe alsnog mijn oprechte excuses aan te bieden! 🥸

Een boeketje Fort Kijkuit

2 gedachten op “Stemmen op Stand in Fort Kijkuit”

  1. Je deed gewoon wat er van je gevraagd wordt als stembureaulid!
    Toen mijn moeder nog leefde en bij mij op het bureau kwam stemmen, vroeg ik ook haar legitimatie.
    En ik wist echt wel wie zij was :).

  2. Ik heb het je inmiddels vergeven goede vriend. Maar je had natuurlijk wel gelijk: gelijke monniken, gelijke kappen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.