Asielzoekerscentrum Horstermeer

Met de stappen die het college van B&W al met het COA heeft gezet, lijkt  de vestiging van een asielzoekerscentrum dichterbij te zijn gekomen. Wijdemeren zou volgens de ontwerp- spreidingswet 93 asielzoekers moeten opnemen. Deze wet is er nog niet. Dus het college is nogal voortvarend met dit voorstel. Het COA overvraagt met 250 en wethouder Hoelscher biedt zelfs 350 plekken aan.

Nera Gebouw Horstermeer Foto: WijdemeerseWebkrant.nl

De wethouder heeft ongetwijfeld nobele bedoelingen. Maar tonen dat je mensen wilt helpen is iets anders dan politiek de juiste afwegingen maken. Wijdemeren bestaat uit zes dorpen die ver van elkaar liggen. Wat betekenen 350 asielzoekers voor één van die dorpen, de kern Nederhorst den Berg, met 5000 inwoners?

Vlakbij Wijdemeren komt over enkele maanden het ziekenhuisterrein Tergooi vrij. Met veel kamers en mogelijkheden voor alle voorzieningen die zo’n centrum nodig heeft.  Ideaal voor asielzoekers. Laat Wijdemeren, met al zijn huidige, enorme sores, netjes voldoen aan de voorgestelde wettelijke norm voor 93, zeg 100, asielzoekers. Waarom zou Wijdemeren opnieuw, zonder enige zelfkennis, zo’n grote broek willen aantrekken? We hebben gezien bij de Porseleinhaven waar dit gebrek aan inzicht in eigen kunnen toe leidt: op vele fronten grote schade voor de gemeenschap.

Ik lees dat nog niet zeker is dat alle kosten worden vergoed en dat de gemeente zelf moet zorgen dat de nieuwe leerlingen een plek krijgen op school. Kan onze gemeente dit allemaal managen voor 350 asielzoekers?  Ik heb daar grote twijfels over.
En hier mijn kernpunt: wethouder weet u wel zeker dat u de asielzoekers wil opbergen op zo’n verre, bijna onbereikbare plek bij het Nera-gebouw? Is dat humaan? Als je goed voor mensen wil zorgen neem ze  dan op in je midden!

Een tijd geleden werd aan de gemeenteraad een plan gepresenteerd voor het Nera-gebouw waarin een hotel met voorzieningen. Waarom is dit project niet verder gekomen? Mócht je dit Natura-2000 gebied al willen gaan aantasten (en vindt de provincie dat nu plotseling wél goed voor zo’n enorm asielzoekerscentrum?), laat het Nera-gebouw dan een prachtige publieksfunctie worden met iconische uitstraling, gebouw en setting waardig.

Waarom niet met het COA onderhandelen om in Wijdemeren twee plekken voor 50 mensen te ontwikkelen op een voor iedereen goed bereikbare locatie?

Ik hoop van ganser harte dat ons gemeentebestuur die grote broek deze keer in de kast laat liggen.

Renée Wijnen
Nederhorst den Berg


De historie herhaalt zich

Toegevoegd als illustratie aan de tekst van Renée Wijnen. (door Rik Jungmann)

Deze ingezonden brief van Cor Koster stond op 4 september 2015 in de WijdemeerseWebkrant:

2 gedachten op “Asielzoekerscentrum Horstermeer”

 1. Dank Renée voor het schrijven van dit artikel.
  Ja ook wij hebben als burgers (onze gemeente) een plicht om asielzoekers op te vangen. Alleen moet de oplossing passen en in verhouding staan tot hoe onze gemeente er uit ziet en in elkaar steekt.
  Naar mijn mening meerdere kleinschalige opvanglocaties over de dorpen verdeeld.
  Dat is op alle fronten beter te absorberen. Dan zien wij als bewoners tenminste weer mensen in nood die we ook met vrijwilligers kunnen helpen. In plaats van een voor ons gevoel een vloedgolf die nauwelijks te keren is en met man en macht tegen gehouden zal worden.
  Dus voor onze ambtenaren een schone taak om met ons bewoners in gesprek te gaan en samen tot echt passende oplossingen te komen. Naast plichten, zorgen voor opvang, hebben we ook rechten, het recht op een passende oplossing.
  Dus stoppen met het idee dat 1 locatie op een plek in de middle of nowhere de oplossing is.

 2. Helemaal eens!

  Wijdemeren staat onder curatele van de provincie en het ambtenarenapparaat is niet voldoende ingericht.Is dit dan het juiste moment voor een dergelijk grootschalig project?

  Ik ben niet tegen het opvangen van asielzoekers. Maar dit aantal is veel te groot voor Wijdemeren.

  In 2015 keurde het COA de locatie Nera af.Waarom nu wél goedkeuring?

  Zijn alle kosten doorberekend? Klopt het wel wat de wethouder aangeeft dat alle kosten worden terug betaald?
  Niet dan alleen de kosten die vanuit het COA vergoedt worden, ook de “projectkosten” die samenhangen met personeel, bezetting en belasting (van een toch al onderbezet ambtenarenapparaat)

  Wie heeft deze aanvraag gedaan? Het COA? De gemeente?
  Een asielzoeker is ook een verdienmodel voor een gemeente met 2500 (“bonus”) per asielzoeker.
  Welke motieven spelen nog meer?

  Waarom zou nu wél in dit Natura-2000 gebied mogen worden gebouwd?
  En waarom dan geen (nieuw gemeentehuis en) woningen op het terrein van de gemeentewerf?

  Gemeente Wijdemeren zoekt wél een oplossing voor de “woningnood” van asielzoekers, doet echter niet of nauwelijks iets
  voor de eigen woningzoekenden in Wijdemeren (met name starters, ouderen, sociale koop of huur).
  Gelijke monniken – gelijke kappen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.