Vaccinatiepaspoort: Politiek en ICT

Politiek en ICT is en blijft een ongelukkig huwelijk. Dat bleek mij gisteren maar weer eens toen Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) in Nieuwsuur trots vertelde dat het EU vaccinatiepaspoort op 21 juni operationeel moet zijn.

Sophie in ’t Veld (D66/EU) foto: Wikidata

Dapper besluit

Nu heb ik in mijn werkzame leven in de ICT heel wat keren politici een dapper besluit horen nemen over de invoeringsdatum van een automatiseringsproject. Dat zo’n datum gehaald wordt is even zeldzaam als het zien van een IJsbeer op de Bussumse heide. Ik herinner maar even aan de invoering van de studiefinanciering, de decentralisatie van het PGB (door de SVB), de nieuwe GBA applicatie om maar te zwijgen van de uitbetaling van 30.000 euro aan gedupeerden van de Toeslagenaffaire,  het privacy-lek in de GGD toepassing en om ook maar te zwijgen over de invoering van de corona-app van Hugo de Jonge.

Kop in Trouw van 18 mei 2021.
Schier onmogelijk

Als u dacht dat de overheid daar van leert, dan heeft u het mis. Dat werd wel duidelijk toen Sophie in ’t Veld gisteren in Nieuwsuur opgelucht wist te melden dat het Europese coronapaspoort in juni operationeel wordt. In de komende maand moeten nog een paar kleine hobbeltjes door de 27 EU landen genomen worden, vooraleer wij probleemloos onze badlakens kunnen uitrollen op de zonnige stranden van ons mooie continent. Maar dat gaat natuurlijk lukken, sprak de door de wol geverfde EU politica in Nieuwsuur. En zo legde het Europees parlement de lidstaten een schier onmogelijke taak op.

Boeketje hobbels

Hobbel 1
Iedereen die gevaccineerd is moet in zijn gsm een QR code krijgen, waarmee hij bij een controle kan aantonen dat hij veilig kan reizen en verblijven in elk land. Klein probleempje, in de administratie van het RIVM, staan niet alle gevaccineerden. Sommigen zijn door anderen dan de GGD geprikt, bijvoorbeeld huisartsen. En die zijn lang niet allemaal bekend binnen het RIVM. Dus hoe verzamelen we die binnen pakweg twee weken?

Hobbel 2
Alle controleurs in heel Europa moeten die QR code kunnen lezen en de inhoud vergelijken met een centrale database waarin staat dat de betreffende QR code toebehoort aan Pietje Puk, die ook zijn paspoort moet tonen om de vergelijking te kunnen maken. Bestaat die database al? Heeft ieder land zijn eigen database-server, of komt er in Brussel een megaserver die de hele EU gaat bedienen? Hebben alle 27 landen voldoende solide infrastructuur om die opvragingen snel te kunnen behandelen?

Hobbel 3
Er zal flink wat geprogrammeerd en getest moeten worden met de centrale database, de QR app en gebruikers voor het systeem live kan gaan. Het moet niet gehackt kunnen worden en veilig zijn. Dat project zal Europees aanbesteed moeten worden. (Tenzij Hugo de Jonge weer een blanco cheque af geeft, net als aan de generaal. )

Hobbel 4
Wat doen we met mensen die geen slimme telefoon hebben. Krijgen die hun QR code op papier? Van de GGD, van het RIVM, of van het Gemeentehuis?

En dat moet ons eind juni onze reisvrijheid terug geven? Ik help het Sophie hopen, maar eerlijk is eerlijk, ik geloof er niets van. Maar anders huren we toch Sywert van Lienden in. Die levert gratis voor niets goede oplossingen, las ik de afgelopen dagen.

Het Gele paspoort
Het officiële rijksvaccinatiepaspoort.

In Nieuwsuur noemde iemand het bekende, officieel door de rijksoverheid uitgegeven,  gele vaccinatiepaspoort als oplossing. Stel nu eens dat Hugo de Jonge vorig jaar mei niet had gegokt op apps, maar gewoon iedereen, via de gemeentelijke basisadministratie, een op naam gesteld, van een serienummer en pasfoto voorzien geel vaccinatieboekje had gegeven. Dan had iedereen die een prik kreeg een aantekening, een stempel en een handtekening van de prikker (wie dan ook, GGD, huisarts, ziekenhuis, apotheek, supermarkt) kunnen krijgen en was er geen gat in de administratie gevallen.

En!!! Presto! Iedereen had dan nu al zijn vaccinatiepaspoort gehad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.