Het landschap van Wijdemeren is zeer divers. Bossen, polders, legakkers en trilveen. Plassen, waterlopen en een mooie rivier. Het beheer van dat landschap wordt door tal van organisaties uitgevoerd. Bij Natuurmonumenten mag er wel een tandje bij.
We lopen met u, lezer, wat verschillen langs.

De bijbehorende flora en fauna is rijk aanwezig. Zoveel rijkdom en schoonheid: wat een geluk dat we hier mogen wonen! Geen wonder dat mensen van elders hier graag komen verpozen.

Eén ding echter is onbegrijpelijk: de rommel langs paden en wegen en in het water drijft van alles.
Op mijn wandelingen en fietstochtjes door de natuur van onze mooie gemeente kom ik vaak, zelfs meestal, door gebieden van Natuurmonumenten. Want Natuurmonumenten is de grootste grondeigenaar, op de gemeente zelf, na.
Op onderstaande foto zien we de troep op een zomerdag bij het strand aan de Spiegelplas.
En op de foto hieronder zien we de troep van een week later.


Een strand langs de Spiegelplas
Nu heeft die groene elektriciteitskast tegenover dit strand de uitstraling van een grote afvalbak. Dus mensen die hun rommel niet mee terug willen nemen zetten het dáár neer.
Ongepast natuurlijk en onaardig voor natuur en andere recreanten. Ik kom hier geregeld langs en nooit staat er géén afval. Natuurmonumenten, eigenaar en beheerder van dit gebied, heeft de opvatting dat het plaatsen van afvalbakken vraagt om méér rommel en vooral ook naast de bak. Daarom staan er nergens afvalbakken. Natuurmonumenten denkt zo onbeleefde mensen te kunnen opvoeden. Maar al jarenlang blijkt deze pedagogische maatregel niet te werken hier. Ik heb er medewerkers van Natuurmonumenten wel eens op aangesproken maar ze blijven volharden in hun ideaalbeeld dat welopgevoede recreanten weer huiswaarts keren met hun eigen afval.

Het is hoog tijd om dit tij te keren en om subiet wél afvalbakken te gaan plaatsen.
Ook zou het fijn zijn als een omgevallen of omgetrokken bord binnen niet al te lange tijd wordt recht gezet. Dit lag er zo weken lang.

In een recente nieuwsbrief van Natuurmonumenten (28 juli) wordt de mooie wandelroute Ankeveense Plassen beschreven die onder meer over de Dammerkade gaat. Het gras op dit pad blijkt tot halverwege je dijbenen te komen en je struikelt gemakkelijk in zulk hoog gras omdat je niet ziet waar je loopt. Een openbaar pad moet wél regelmatig gemaaid worden om het veilig en begaanbaar te houden. Dat gebeurt nu onvoldoende.
Natuurmonumenten, doe daar a.u.b. wat aan!

Tijd voor een goed gesprek dus met Natuurmonumenten!
Werk aan de winkel voor wethouder Kruijt van openbare ruimte en voor wethouder Poels van natuur en milieu. Maar ook de burgemeester en de wethouders Zagt en Zandbergen zijn allemaal dol op fijne recreatie in hun eigen Wijdemeren…..
Geacht college, zoudt u als bevoegde gezag de goede lijnen willen gaan uitzetten voor veiligheid en prettig verpozen in onze prachtige openbare ruimte en Natuurmonumenten willen verzoeken die beter te gaan beheren?
Renée prima verhaal, is mij uit het hart gegrepen.
NM kan vast wel meer dan afvalbakken plaatsen, moeten wel dagelijks geleegd worden, als ik langs de plas wandel of naar Ankeveen fiets overal goeie het pad dicht. en maakt een onverzorgde indruk. zeker met zomers als dit jaar gaan veel mensen naar de spiegelplas. Je weet wel recreëren dicht bij huis op loop en fiets afstand, het zouden er nog veel meer kunnen zijn en zo als de randen van de plas beter bereikbaar zouden zijn. meer mensen lopend naar de plas is tenslotte ook een bijdrage het besparen op CO2