Wonderschoon Wonderfeel

Afgelopen weekend was ik vrijwilliger bij muziekfestival Wonderfeel in s’Graveland. Drie lange dagen genoot ikzelf volop, samen met de dagelijks meer dan 3000 bezoekers op de prachtige buitenplaatsen van een heel divers aanbod van muziek en andere activiteiten. Het weer was op zijn best, het terrein daarom ook heel stoffig met lange rijen voor de ijskraam. In de loop van de acht jaar dat Wonderfeel nu bestaat is er een steeds gevarieerder aanbod gekomen en wordt veel gedaan om jonge mensen en kinderen te interesseren voor cultuur.

Kinderen trommelen. (Foto: Renée Wijnen)

Veel cultureel aanbod in NL

Er komen ’s zomers steeds meer festivals in Nederland. De NRC toonde op 9 juni een kaart waarop je kunt zien wat er wanneer te beleven valt. Door het hele land kun je de hele zomer op een mooie buitenplek een cultuurfestijn bezoeken. Ook zijn er veel kleinere festivals met muziek op topniveau en diner zoals Nijetrijne in Friesland waarvoor je al lang tevoren moet boeken en afgelopen zondag was er, kleinschalig en intiem, Festival Klaterklanken op landgoed Elswout bij Haarlem.

Relatie met de plaatselijke politiek en spin-off
De concertzaal. (Foto: Renée Wijnen)

Dat Wonderfeel subsidie krijgt van het rijk is evident. Zonder die bijdrage zou dit festival niet mogelijk zijn. Ook onze gemeente doet een duit in het zakje met het verlenen van de noodzakelijke vergunningen en vooral met de aanwezigheid van ons voltallig college op de openingsceremonie. Kosten nog moeite werden gespaard om hen goed te ontvangen en de wijnglazen werden nog eens extra opgepoetst.

Zouden de wethouders en burgemeester het niet een goed idee vinden om volgend jaar eens mee te doen als vrijwilliger desgewenst met een herkenningsteken als Belangrijk Persoon? Van twee van hen is namelijk al bekend dat ze vooral goed zijn in het uitvoeren van zware fysieke klussen zoals opbouw en afbraak van grote installaties. Bij de officiële ontvangst was ook Pieter Broertjes aanwezig. Hij werd terecht flink in het zonnetje gezet vanwege zijn verdiensten voor dit festival als burgemeester van Hilversum. Hij wordt binnenkort voorzitter van de Vechtplassencommissie en ik verwacht dat hij daar de boel flink zal gaan opschudden. Daar kijk ik al naar uit…….

De opbrengst van vrijwilligerswerk
Zo kan het ook. (Foto: Renée Wijnen)

Tijdens het werk in de zomerzon bleek mijn nieuwe baan onverwachte dingen op te leveren. Ik was vergeten hoe gezellig samen glazen spoelen kan zijn, ik genoot tijdens het omdoen van de armbandjes bij de bezoekers van alle kleurige outfits en hoedjes. Veel bezoekers hadden zich prachtig aangekleed. Maar het leukste vond ik de kennismaking met mensen uit alle windstreken van NL, die op de camping stonden om hier bij te dragen als vrijwilliger. Ook vele gesprekken met lokale vrijwilligers over onze regio, met raadsleden en oud-raadsleden, ik zag onze voormalige, jonge griffier op een karretje rijden met kratten om de bars te bevoorraden.
Die informele uitwisselingen over de Wijdemeerse politiek zijn altijd boeiend!
Wijdemeren heeft op dit moment jaarlijks 20.000 euro op de begroting voor cultuur. Veel te weinig, als je ziet hoeveel mensen cultuur willen omarmen en daarvan genieten. Maar willen en kunnen zijn ook in dit geval twee verschillende zaken.

Toekomstmuziek
Het podium. (Foto: Renée Wijnen)

Dit festival blijkt een succes. Dat is goed zichtbaar!
Maar het kan nóg beter. Want het publiek is vooral ouder en upper class.
Daarover had ik het met de ouders van een gezin uit Almere die dit eens uitprobeerden met hun jonge kinderen. Ze wilden hun kinderen laten kennis maken met allerlei soorten van muziek en dan was dit de goede plek. Jongeren tot 18 jaar konden nu gratis deelnemen. Mooi! Maar ook voor ouderen zou een ticket financieel bereikbaarder moeten worden. Niet iedereen heeft zomaar 70 euro op zak voor een cultureel dagje uit.
Dus Wijdemeers college: ga hier graag eens samen met de organisatie van Wonderfeel goed over nadenken en probeer ook verder creatief te zijn om meer inwoners te kunnen laten genieten van cultuur!

5 gedachten op “Wonderschoon Wonderfeel”

 1. Dank Renée voor jouw bijdrage. Je toont veel betrokkenheid, dat waardeer ik zeer! Wat mij wel tegen de borst stuit: ik hoorde dat alle auto’s voor een tientje konden parkeren op het naastgelegen weiland. Horen daar geen koeien te staan en hoe verkoop je dat als de stikstof in dit gebied met 95% moet worden teruggebracht? Daar gaat ons cultureel erfgoed, over cultuur gesproken. Klinkt misschien zuur, maar ik heb wel het idee dat er af en toe met twee maten gemeten wordt. Wonderfeel wordt georganiseerd op gronden NM, toch? Deze organisatie staat altijd vooraan als het gaat om het terugdringen van stikstof, het terugdringen van verstoring natuur en het terugdringen van vervuiling. Ik begrijp het blijkbaar niet zo goed. Misschien kan iemand mij dat uitleggen. Ik ben een mens van redelijkheid en evenredigheid, dat begrijp je zeker wel uit mijn woorden.

  Ik ben in ieder geval altijd bereid om je bij te praten over de plannen in dit gebied. Sterker nog: iedereen is welkom.

  Het steekt, Renée, om al die auto’s te zien staan op dat weiland, wetend dat mensen een feestje bouwen, terwijl sommige mensen in onze gemeente niet kunnen slapen. Onteigening, Renée. Als we zo doorgaan, staat er niets meer in de wei. Cultureel en cultureel erfgoed. Tja.

  1. Graag ga ik met Sylvia en anderen in gesprek over het meten met twee maten.
   Want dat gebeurt hier inderdaad, realiseer ik me nu.
   Maar eerst zou er uitleg van ons college moeten komen over de randvoorwaarden voor het verlenen van de vergunning voor dit festival
   met álle ins en outs daarbij.
   Op basis van die informatie kunnen we een zinvol gesprek voeren.
   Sylvia, zou jij dit dan willen organiseren? Ik maak het verslag!

  2. Helemaal mee eens , paden in het bos zijn al maanden afgezet omdat het rustgebied is . En dit kan wel 😡

 2. Mooi verslag van het festival Wonderfeel! Ook ik was drie dagen aanwezig waarvan twee achter de bar op de vijver. Ik heb erg genoten van de prachtige muziek en de fantastische omgeving waarin het festival plaatsvind. Ik kan me helemaal vinden in de oproep van Renee. Als je zo n festiviteit als in jouw gemeente plaatsvind is dat een enorme PR voor de gemeente met al zijn andere toeristische mogelijkheden . Is het kenmerkend dat juist de burgemeester van Hilversum zo in de bloemetjes wordt gezet? Als college zou ik me dat wel aantrekken!
  Ik doe mee als vrijwilliger omdat, toen ik hier vanuit Amsterdam drie jaar geleden kwam wonen, ook een bijdrage wil leveren aan het instandhouden en bevorderen van al het moois wat in onze gemeente te genieten is. Of te wel iets terug doen. Wonderfeel is een prachtig landelijk festival, iets waar Wijdemeren trots op mag zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.