De Openbare Ruimte is van ons allemaal

Soms word je door iemand attent gemaakt op iets wat je onbewust wel zag, maar niet helemaal tot je liet doordringen. Dat gebeurde mij toen ik een mailtje zag dat een ongeruste lezer naar Rading Nul stuurde. Met twee foto’s uit de openbare ruimte die van ons allemaal en van niemand in het bijzonder is en wat je daarin zoal tegen komt.

Wat schreef onze dorpsgenoot?

Hij schreef dit:


Geachte redactie van Rading Nul,

Het valt me al een tijdje op dat de komborden van de kernen van Wijdemeren worden gebruikt voor meerdere acties. Zie ook voorbeelden in de bijlagen.

Aan het woord “vol” stoor ik me omdat het associaties oproept met de wijze waarop Wilders de term gebruikt om assielzoekers te weren in Nederland. De gemeente en de bewoners van Wijdemeren ervaar ik zelf als zeer betrokken bij asielzoekers en we heten ze dan ook van harte welkom. Wellicht begrijp ik de actie niet goed en zit ik er helemaal naast.

Jaren geleden was er ook een actie met de woorden “SU moet blijven” of vergelijkbare woorden. Dat ging toen om het behoud van de fabriek van Knorr in Loosdrecht. Andere lopende stikkeracties zijn; “het klopt niet” en ” Geef vaders een stem”.

Aangezien de publieke ruimte steeds meer wordt gebruikt voor acties, zie ook de boeren met de vlaggen, vroeg ik me de wenselijkheid af van deze vorm van (individuele) acties in de publieke ruimte en op de komborden in het bijzonder. Welk verhaal zit erachter en wat wil men bereiken?
Is dit wat voor jullie als onderwerp?
Weten jullie wie/wat erachter de actie “vol” zit?


Wake up call

Tot zover de brief van de dorpsgenoot die voor mij een soort wake up call was. Ik dacht: “Hij heeft gelijk. Ik zie ook van die stickers op kom- en verkeersborden die de boel wel verloederen, maar waarvan ik vaak niets begrijp. En waarvan ik het nut (de actie) compleet mis. En dat in de openbare ruimte die van ons allemaal is.”

Laat ik beginnen met de vlag van het Koninkrijk der Nederlanden die langs de hele Vreelandse weg van Hilversum tot de A2 ondersteboven werd opgehangen aan tientallen lantaarnpalen. Die vlag is voor mij een symbool van de vrijheid die Nederland op 5 mei 1945 terug kreeg. En een symbool voor de slachtoffers die vielen in die oorlog, die we op 4 mei herdenken. Voor anderen is die vlag het symbool van hun verbondenheid met het Koninklijk Huis. Of de vlag is een symbool voor veteranen van het land waarvoor zij vochten. Hoe dan ook, het rood-wit-blauw vertegenwoordigt voor velen in Nederland iets dat ze dierbaar is.

De Kwakel, Kortenhoef, 22 juli 2022. (Foto: Rik Jungmann)

Ik vind het dan ook niet plezierig om dat symbool overal ondersteboven te zien hangen. Het is nog onplezieriger om in je dorp een soort vlaggenoorlogje te zien ontstaan. Aan een paar doodgewone rijtjeswoningen zag ik vier ondersteboven vlaggen hangen en eentje die daar tussen dapper zijn rood-wit-blauw toonde, als was het om die andere te te tonen: “Hou nu maar op met die flauwekul, nu weten we het wel.” De onrust in de samenleving gesymboliseerd met vlaggen. Vier tegen één in deze straat.

Ik begrijp waar de actie vandaan komt, maar deze overkill is wat mij betreft over de top en inproduktief, net als het vastzetten van snelwegen. Die ondermijnt het begrip en de goodwill volgens mij alleen maar.

Onbegrijpelijke stickers

Die stickers op komborden en verkeerslichten. Onbegrijpelijke teksten als “bootzeil” of  “Het klopt niet”. Het wapen van Amsterdam en de F-side van Ajax lijken me nogal voorbarig op het kombord van Wijdemeren.  Weesp is nog maar net Amsterdam geworden.

En dan het woordje “vol” achter Wijdemeren en nota bene boven het bord met de tekst “Welkom” voelt ook niet lekker op het visitekaartje van Wijdemeren. Wie het daar geplakt heeft? En wat er mee bedoeld wordt? Misschien wordt er wel mee bedoeld dat er in onze regio (Ter Sype) geen huizen voor jongeren gebouwd worden die daarom naar Almere moeten, omdat Wijdemeren “vol” is? Geen idee.

Gemeente haal s.v.p. af en toe al die rommel van de borden en de lantaarnpalen af. Het staat zo slordig en het dient geen enkel doel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.