Complottheorie en afscheid van 2023

Afgelopen donderdag was de laatste raadsvergadering van 2023. De laatste Kerstraad bevat altijd een aantal besluiten die ieder jaar hetzelfde zijn. Althans qua omschrijving. Bijvoorbeeld de vaststelling van de nieuwe leges bedragen voor paspoort, rijbewijs en tal van vergunningen. En natuurlijk het jaarlijkse klapstuk van de avond, de nieuwe hoogte van de OZB, zoals collega Ronald hiervoor beschreef.

Kerstverhalen.

Zo’n kerstvergadering, op het eind van het jaar, heeft soms ook wel iets kneuterigs, gezellig haast. Daaraan ontbrak het dit keer omdat er van alles boven de markt hangt. Verlengd toezicht door de provincie, gesprekken met Hilversum en Gooise Meren en, naar gebleken is, zelfs ook over de Utrechtse grens met Stichtse Vecht. Laten we het eerst even daar over hebben.
De ouderen onder ons zullen zich vast de heftige strijd herinneren, die het provinciebestuur van Utrecht voerde om Loosdrecht binnen boord te houden en ‘s-Graveland en Nederhorst den Berg los te weken uit de Noord-Hollandse overheersing.

Complottheorie

Protestacties op de plassen en stiekem, achter de rug van het Loosdrechtse gemeentebestuur, een zaaltje huren om het vuurtje op te stoken. Niets was de Utrechters, onder leiding van CdK Boele Staal, te dol.

De echo van die strijd klinkt nu door in de reactie van Wim van Oudheusden op het artikel van Ronald Frisart over de OZB, de burgemeester en de raad. Wim van Oudheusden vermoedt een complot van GS Noord-Holland om Wijdemeren uit de klauwen van de Utrechtse collega ambtsdragers te houden. Volgens hem maakt ook de waarnemend burgemeester Charlie Aptroot onderdeel uit van het Noord-Hollandse CdK complot. Dat zou moeten blijken uit de OZB soap die donderdag en eerder in de commissie vertoond werd.

Volgens Wim van O. zou Charlie A. door Arthur van D. op pad zijn gestuurd om coûte que coûte Wijdemeren voor Noord-Holland te behouden. Waarbij  geen middel geschuwd hoeft te worden volgens Wim van Oudheusden. Alles mag, chantage met provinciaal toezicht, nachtelijke telefoontjes tijdens een commissievergadering en verdeeldheid in de raad zaaien met het weigeren van een OZB verlaging.

De letterlijke reactie van Wim van Oudheusden op dat wat er nu in politiek Wijdemeren gebeurt kunt u hieronder lezen. Geloof ik hem? Nee! Het lijkt mij veel te ver gezocht!
Al had ik eerlijk gezegd twintig jaar geleden ook nooit gedacht dat de Utrechtse CdK Boele Staal het in zijn hoofd zou halen om stiekem, achter de rug van het gemeentebestuur om,  een zaaltje in Loosdrecht te huren om de bewoners tegen het college van B&W op te zetten.

Dus nee! Ik geloof niet dat Arthur van Dijk samen met Charie Aptroot zo’n complot smeedt. Het maakt mij trouwens niet zo heel veel uit in welke provincie wij wonen, al hoop ik  wel dat we in Noord-Holland blijven. Niet vanwege het Noord-Hollands volkslied, waarvan ik vandaag pas in de krant voor het eerst hoorde. Maar wel  vanuit de eeuwenoude traditie van de strijd tussen de Graven van Holland en de Bisschoppen van Utrecht in Ankeveen op het Stichts- en het Hollands End.
Dan voel ik me, als oud-Amsterdammer, toch meer thuis bij de Graven. (Misschien moeten wij in ‘s-Graveland, Kortenhoef, Ankeveen en Nederhorst dan maar weer afscheid van Loosdrecht nemen en hen veel geluk in de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht toe wensen.)

Weet u nog wat hét argument van Loosdrecht in 2001 was om bij Noord-Holland te willen horen? Dat was omdat Loosdrecht lid was van het Gewest Gooi en Vechtstreek en alle hulpdiensten uit Hilversum (lekker dichtbij de politie, brandweer en ambulance, GAD, etc.). Ze wilden niet dat hun hulpdiensten uit Maarssen of Bilthoven kwamen. Dat lijkt mij nog steeds valide.

En dan hieronder (éénmalig, bij hoge uitzondering) ter kennisname, de complete reactie van Wim van Oudheusden gisteren op het artikel van Ronald over de OZB.


En daar gaan we weer. In de onbekende opdracht aan onze interim burgemeester staat kennelijk: "en zorg ervoor dat wij , Noord-Holland, die gemeente Wijdemeren niet kwijtraken. Dat is jouw opdracht. "
Wie zoekt dat eens haarfijn uit? Via de WOO?
Want:
1. GS dreigde in haar brief over het opheffen van het financieel toezicht, dat de voorwaarde toch wèl was dat we binnen Noord-Holland bleven.
2. Via een niet met procedure en regelgeving onderbouwd telefoontje van een Noord-Hollandse ambtenaar rond 23.30 uur, dreigde men met het verlengen van het financieel toezicht als we de burgers een wat lagere OZB toerekenen. Dat werd volop ondersteund door de onpartijdige? interim burgemeester. Waarom, op basis van welke Noord-Hollandse regelgeving? Nooit beantwoord....laat staan gestelde vraag ...
3. En dan nu met droge ogen beweert dezelfde interim burgemeester met dank aan de Nieuwsster journalist, dat "als het Stichtse Vecht wordt de herindeling minstens een jaar langer duurt." Iets wat een beleidsambtenaar van Noord-Holland mij maanden geleden al ontkende. Als je gelijk optrekt met twee gelijkwaardige provincies hoeft dat niet het geval te zijn . Wie zoekt dit eens haarfijn uit? Heeft de ambtenaar gelijk of de spreekbuis van de CdK Noord-Holland?

Op zijn minst komt dit alles verdacht over tot het tegendeel is bewezen.

Fijn Kerstreces, gemeenteraadsleden! Neem je rust! Maar blijf tegelijkertijd wakker.....

Amen


And now, for something completely different!

Douwe van Essen maakt altijd prachtige foto’s tijdens de raads- en commissievergaderingen. Meestal haalt een beperkt aantal daarvan maar de media, G&E, WW en Rading Nul. Enkele foto’s zag u al in een eerder bericht. Hier volgt een deel van de foto’s dat donderdagavond door hem gemaakt werd tijdens de laatste raadsvergadering van dit jaar.

Burgemeester Charlie Aptroot. (Foto: Douwe van Essen)
Rechts: V.l.n.r. Olivier Goetheer (GG), Eshter Kaper (CU), (de volgende zijn allemaal DLP), Frits den Hartog, René de Graaf, Dingeman Goossen, Patricia Roobol, Margriet Rademaker en Marjan Pronk. (Foto: Douwe van Essen).
Links: V.r.n.l (!). Wilna Wind (PvdA/GL), Henrieke Abrahamse (PvdA/GL), Sorrel Hidding (VVD), Bo de Kruijff (VVD), Patricia IJsbrandij (DB), René Voigt (DB), Rosalie van Rijn (CDA), Jan Willem Nienhuis (CDA), Peter Heeren (CDA). Nanne Roosenschoon (D66) was afwezig. (Foto: Douwe van Essen)
De wethouders. V.l.n.r. Ron de Haan (DLP), Gert Zagt (DLP) en Els Kruijt (VVD). Wachten tot het leuker wordt. (Foto: Douwe van Essen.)
De publieke tribune. Gevuld met partitijgers, bestuurders en fractieassistenten van alle pluimages. PvdA, DB, VVD, D66, DLP CDA en CU. (Foto: Douwe van Essen)
Henrieke Abrahamse kijkt zorgelijk. Wilna Wind: “Henrieke, dat gaat de verkeerde kant op met die OZB!” (Foto: Douwe van Essen)
Patricia IJsbrandij tegen René Voigt: “Zullen we gewoon eens gek doen, als enige lekker  tegen stemmen? Wie doet ons wat!” René: “Ssst, zachtjes, anders hoort die mevrouw achter ons dat nog.” (Foto: Douwe van Essen.)
Marjan Pronk (DLP): “En overigens blijf ik van mening dat we moeten voorkomen dat al die Amsterdammers in onze GroenBlauwe Parel hun afval komen storten. Dus veel recereatiebelasting heffen.” (Foto: Douwe van Essen)
Rosalie van Rijn (CDA): “Dat afval komt van onze eigen  Wijdemeerse jeugd. Laten we blij zijn dat ze hier hun vertier zoeken. en niet in Amsterdam!” (Foto: Douwe van Essen)
Jan Willem Nienhuis (CDA): “I only say this once:, crompoucen, chocolaatjes, bloemen, broodjes, drank en strooizout, moeten in Wijdemeren gekocht worden! (Foto: Douwe van Essen.)
Breaking nieuws! Wilna Wind: “Hebben jullie het al gehoord? Ajax heeft weer gewonnen! Met 1-0. Ongelooflijk!!!” (Foto: Douwe van Essen)
Olivier Goetheer (Groep Goetheer). Met de kerstboom op de achtergrond. “I am dreaming of a white Christmas!”(Foto: Douwe van Essen.)

3 gedachten op “Complottheorie en afscheid van 2023”

 1. Dat had ik al gedaan …
  Maar….sinds half september kan er bij de gemeente niet eens een ontvangstbevestiging af. Geen capaciteit schrijft men na de toegestane wachttijd van 6 weken. Dus de Wet Open Overheid wordt (ook?) met handen en voeten getreden. Nog steeds niks gehoord. Dan heeft het geen zin om weer een WOO te starten evenmin als om emails aan de raad te richten. Voor kennisgeving aangenomen, verder komt men niet. Capaciteit tekort. Herindeling dringend gewenst.

 2. L.S.,

  “Alles is toegestaan etcetera. Een complottheorie.”
  Het zijn niet mijn woorden, maar de interpretatie daarvan door iemand anders. Dat heb ik niet geschreven . Ik vroeg namelijk wel tot tweemaal toe: wie kan dit eens precies uitzoeken? WOO?
  Zo zeker ben ik dus ook niet van mijn waarnemingen. Heb het natuurlijk ook aan de Staten voorgelegd.

  Ik wens iedereen een fijne Kerst en een goed uiteinde.

  1. Iedereen kan een WOO procedure opstarten. (Zoals u dat al tweemaal vroeg aan anderen.)
   Wat weerhoudt u er van om zelf “het eens precies uit te zoeken”?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.