De eerste Wijdemeerder: een anekdote uit de eerste dagen van deze gemeente.

Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen die vooraf gingen aan het ontstaan van de nieuwe gemeente Wijdemeren sprak ik Bert Nagel (toen CDA wethouder in Nederhorst den Berg) op een bijeenkomst van de Horstermeerpolder-vereniging.

 

Ik vroeg hem op de man af: “Bert, zien we je weer terug als wethouder in de nieuwe gemeente?” Waarop hij, omringd door vele polderbewoners, luid en duidelijk zei: “Alléén als de kiezer het wil Martin, alléén als de kiezer het wil…”. Enfin, de verkiezingen kwamen en die waren gunstig voor het CDA, alleen was de grote winnaar daar niet Bert Nagel maar de relatieve nieuwkomer Maarten Haverkamp. Met overduidelijke meerderheid aan voorkeurstemmen (hij had ook flink reclame gemaakt in Nederhorst en zeker in de Horstermeerpolder, waar hij toentertijd zaterdag-besteller was) had hij veruit de meeste stemmen.

Tsja, toen trad het CDA-apparatsjik in werking, Maarten een prominente plek ten koste van “good old Bert” dat nooit!!! Dus Maarten werd kaltgestellt en Bert werd opnieuw wethouder, tégen de wil van de kiezer, waar Bert zo hoog van opgaf vóór de verkiezingen. Ik heb daar een nogal venijnige ingezonden brief over geschreven die op 5 december 2001 in de G&E werd geplaatst (zie artikel beneden), met als kop “Alleen als de kiezer het wil”. Daar heb ik toen heel veel reacties op gekregen, ook van CDA-kiezers die het onbegrijpelijk vonden dat het Wijdemeerse CDA dit flikte.

Niet Ewout Vuijk

Goed, maar nu komt’ie: Op 4 januari 2002 wordt onze jongste zoon geboren, Ewout. En omdat hij thuis werd geboren (er waren al wel 2 of 3 Wijdemeerse baby’s eerder geboren, maar allemaal in het ziekenhuis Hilversum, dus…) was mijn zoon de officiële eerstgeboren Wijdemeerse baby. Bij de aangifte (destijds nog op het Noordereinde) was er lichte opwinding bij de behandelend ambtenaar. Ze zei me dat Ewout inderdaad de eerstgeboren Wijdemeerder was…. en of ik even tijd had, dan zou ze wethouder Nagel erbij halen want het was best wel iets bijzonders. “Ja hoor, ik heb de hele week vrij, ik wacht wel even”. Na enkele minuten kwam de ambtenaar wat bedremmeld terug en zei dat het verder zo goed was, ik kon gaan. Ik heb dat verhaaltje zelf maar ingevuld… Nagel wilde met mij zeker niet op de foto na mijn ingezonden stuk in de krant, haha. Ach, misschien was hij wel met iets anders heel gewichtigs bezig en kwam het hem gewoon niet uit…. kan ook. Maar ik vind mijn versie leuker voor het nageslacht.
Toch grappig om de echte eerste burger van Wijdemeren in huis te hebben. En ja, ook hij is nu 20 jaar geworden, welgefeliciteerd Ewout.

=========================================

Uit de archieven van de G&E opgediept:

WIJDEMEREN
Publication date:  5-12-2001
Edition:  GOOI EN VECHTSTREEK
Byline:  MARTIN VUYK

“Alleen als de kiezer het wil….” Dat moet toch de drijfveer zijn van iedere politicus, de rechtvaardiging voor elke beslissing binnen een democratie. Toen ik nog niet zolang geleden Bert Nagel (momenteel wethouder financiën in Nederhorst den Berg) vroeg of hij terug zou komen als wethouder in de nieuwe gemeente Wijdemeren, gaf hij mij ditzelfde antwoord: «…alleen als de kiezer het wil.’

Welnu, de verkiezingen zijn achter de rug, de stemmen zijn geteld en het CDA is groots uit deze verkiezing gekomen, niet in de laatste plaats door een geweldige stemmentrekker, Maarten Haverkamp. Als vierde op de CDA-stemlijst, maar met stip door de kiezer op de tweede plaats gezet met maar liefst 355 voorkeursstemmen, waarvan velen meer op Haverkamp stemden dan op het CDA. Nu mag het CDA twee wethouders leveren (nou ja, 1,5 om precies te zijn) en de invulling moge duidelijk zijn; Wim Neef (de lijsttrekker) als full-time wethouder en Maarten Haverkamp (overtuigend naar voren geschoven door de kiezer) als part-time wethouder, da’s duidelijk toch?

Maar nee hoor, de gevestigde CDA-orde ziet dit in haar wijsheid toch anders dan de kiezer; er moet gekozen worden tussen Bert Nagel (199 voorkeursstemmen) en Maarten Haverkamp door de overige vier nieuwbakken raadsleden: W. Neef, B. van Henten, J. van den Broeck en F. Visser. Met 3 tegen 1 wordt Nagel naar voren geschoven door dit viertal, waarvan de meesten Nagel noch Haverkamp echt kennen. Aan de uitslag van deze stemming kan Bert Nagel natuurlijk weinig doen, maar als hij een man van zijn woord is (en dat is hij) dan bedankt hij beleefd, met een verwijzing naar zijn eigen woorden: ….alleen als de kíezer het wil. Met 355 versus 199 stemmen is wat de kiezer wil in ieder geval zonneklaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.