Wob-verzoek (7): De handschoenen uit

Tijd voor de volgende stap in mijn poging van burgemeester en wethouders documenten los te krijgen over het organisatieonderzoek door bureau Necker van Naem. Deze woensdagmiddag heb ik op Rading 1 bij de balie een briefje voor het college afgegeven. Daarin maak ik bezwaar tegen hun schier eindeloze geteut en stel ik ze bovendien in gebreke. Na ruim vier maanden vruchteloos wachten, gaan de handschoenen nu uit.

(Foto Nationaal Archief/CC0)

Afgelopen maandag heb ik u bijgepraat, maar toch nog even de belangrijkste feiten kort op een rij. Eind augustus vroeg ik burgemeester en wethouders om alle spulletjes over het onderzoek dat Necker van Naem deed naar de gemeentelijke organisatie.

Burgemeester Crys Larson: gehannes. (Foto Douwe van Essen)

Gehannes van burgemeester Crys Larson tegenover een raadscommissie en de gemeenteraad had mijn nieuwsgierigheid gewekt en ook wel wat wantrouwen. Hoe zat het nu? Was er iets weggemoffeld? Was er druk uitgeoefend op de onderzoekers? Was er andere malheur?

Eind september meldde de gemeente per brief dat het langer dan de gebruikelijke vier weken zou duren om de documenten te vergaren. De termijn werd verlengd met nog eens (maximaal) vier weken. Dat mag van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Nóg langer

Maar wat niet mag, is er nóg langer over doen. Toch kreeg ik eind oktober van een vriendelijke ambtenaar telefoon. Heel vervelend, meldde hij, maar er was toch echt nóg wat meer tijd nodig. Wel werd er hard aan gewerkt, liet hij weten. Omdat ik de beroerdste niet ben, besloot ik toch nog maar even te wachten.

Overigens had het college nog een ander middel uit de kast kunnen halen. Het had kunnen zeggen: aangezien er tussen de spullen ook correspondentie van ‘derden’ zit (denk aan mails van Necker van Naem) moeten we nagaan of die derden het goed vinden dat hun correspondentie openbaar wordt gemaakt. In zo’n geval staat de wet toe dat het college de boel opschort. Tijdens de eerste of de tweede termijn van vier weken wordt de klok dan als het ware even stilgezet.

Boerenverstand

Maar het college heeft naar dat middel niet gegrepen. Zou het dat nu – ver na afloop van beide wettelijke termijnen – alsnog doen, dan betwijfel ik zeer of dat juridisch houdbaar is. Ook gewoon boerenverstand leidt dan al snel tot de conclusie dat het college probeert de boel zo lang mogelijk te traineren. Maar goed, dat opschorten is dus niet gebeurd.

Wel zijn we sinds het telefoontje van de vriendelijke ambtenaar inmiddels weer ruim twee maanden verder. In de meer dan vier (!) maanden sinds ik het Wob-verzoek indiende, heeft het college daarover nog steeds geen beslissing genomen en heeft het nog steeds geen letter documentatie geopenbaard.

Briefje.

Nu burgemeester en wethouders al meer dan twee maanden doodleuk de wet overtreden, ben ik het wachten wel zat. Vandaar dus het briefje dat ik deze woensdag in het gemeentehuis heb afgegeven.

Daarin maak ik er bij het college bezwaar tegen dat er, ruimschoots na het verstrijken van de wettelijke termijnen, nog steeds geen beslissing is over mijn Wob-verzoek. Dat bezwaar maken is een mogelijkheid waarin de Wob voorziet. Ik vraag het college ‘op de kortst mogelijke termijn’ alsnog een beslissing te nemen. In de hoop natuurlijk dat ze eindelijk eens met spullen over de brug komen.

In gebreke

Vooruit kijkend heb ik in dat briefje meteen nóg iets gedaan. Ik heb het college in gebreke gesteld. Ze zijn namelijk in gebreke gebleven zich te houden aan de wettelijke termijn(en) om te beslissen over mijn Wob-verzoek. Nu klinkt ingebrekestelling erg formeel en juridisch – dat is het trouwens ook –  maar het is niets anders dan een stap waarin de Algemene wet bestuursrecht voorziet.

Juridische ambtenaren bij de gemeente weten daardoor wel hoe laat het is. Ingebrekestelling is een noodzakelijke stap om het, áls dat nodig blijkt, hogerop te zoeken. Hopelijk helpt dat om het college te bewegen nu pijlsnel te besluiten om me de gevraagde informatie ein-de-lijk eens te geven.

Geïnformeerde burgers

Het doel van dit alles is u ongetwijfeld duidelijk: met de gevraagde documenten kan ik lezers van Rading Nul informeren over wat ik daarin aantref. Want daarom gaat het uiteindelijk: burgers zo goed mogelijk informeren. Het mag burgemeester Larson en haar uit CDA, DorpsBelangen, VVD en D66 gevormde groepje wethouders dan misschien niet boeien, Rading Nul vindt het wél belangrijk: goed geïnformeerde burgers die weloverwogen kunnen kiezen – bijvoorbeeld bij de raadsverkiezingen in maart.

2 gedachten op “Wob-verzoek (7): De handschoenen uit”

  1. Beste Ronald, Heel brutaal noem ik je meteen bij je voornaam. Ik heb grote bewondering voor je vasthoudendheid over dit onderwerp. Maar ook andere zaken die hier op Rading Nul aan de orde komen boeien me. Maar zoals zo vaak is er ook een maar, en wel deze. Rading Nul bereikt volgens mij maar een beperkt publiek en de ingebrachte zaken verdienen volgens mij grotere aandacht, bijv. de regionale pers of de lokale, zodat een groter aantal mensen geinformeerd wordt over wat er zich afspeelt binnen onze gemeente. Fraai is het allemaal niet.

    1. Beste Popko, Natuurlijk mag dat noemen bij de voornaam. Mede namens de rest van ons clubje dank voor de lof voor Rading Nul. En wat dat ‘maar’ betreft dit. Uiteraard heeft Rading Nul een relatief beperkte lezersgroep. Het voordeel is dan weer wel dat het de meest geïnteresseerden zijn in plaatselijke politiek en openbaar bestuur – het terrein bij uitstek waarop Rading Nul zich richt. En met enige ‘onregelmaat’ merken we dat wat op Rading Nul geschreven wordt enig effect heeft. Niet alleen in de politieke arena aan Rading 1, ook in de pers. Ik beperk me tot één voorbeeld. Het was niet geheel toevallig dat De Gooi- en Eemlander recent drie verhalen publiceerde over de Hilversumse VVD en het vliegveld. Dat gebeurde direct nadat daarover op Rading Nul was geschreven. Kortom: wij gaan goedgemutst verder. En het is natuurlijk nooit verkeerd als lezers van Rading Nul hun buren, familie, vrienden enz. attenderen op het bestaan van deze website. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd immers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.