Een goed advies

Tijdens mijn opleiding tot docent Natuurkunde/Wiskunde heb ik diverse malen stage gelopen op scholen in het voortgezet onderwijs. Daarmee kon je, naast het oefenen in het lesgeven zelf,  proefondervindelijk meemaken wat zoal het verschil in lesgeven was tussen de diverse schooltypes, van (toen nog) LTS tot Gymnasium. Goed om te ontdekken waar je affiniteit lag.

Tijdens mijn laatste stage kreeg ik van de begeleidend docent een uitstekend advies: “Ga nooit als eerste baan aan de slag op de school waar je heel graag zou willen werken.”  Zijn observatie (uit jarenlange begeleiding van aankomende leraren) was dat de overgrote meerderheid van startende leraren in hun eerste aanstelling álle fouten maakte die je als docent maken kunt. Het geheugen van de leerlingen is ijzersterk en het blijft niet beperkt tot de klas waar je de fout begaat, het zoemt het hele gebouw door. “Zoek een school uit waar je 1, misschien 2 jaar blijft, maak alle beginnersfouten die er te maken zijn, leer ervan en ga vervolgens naar die favoriete school waar je helemaal vers en opnieuw kunt beginnen… dát worden je mooiste docentenjaren.”

Ik geloof niet dat mevrouw Larson nou zo’n slechte burgemeester is, ondanks alle verhalen die ik over haar hoor. In mijn ogen maakt ze gewoon alle fouten die een beginnende burgemeester maken kan: vreemde besluiten tijdens de raad, autoritair gedrag om de onzekerheid te verbloemen, verbieden van ijspret tijdens de afgelopen winter, niet pal voor je ambtenaren staan… om er een paar te noemen.

Ik geef het je dan ook maar te doen, zonder uitgebreide stagemogelijkheden je eerste baantje notabene in Wijdemeren, broeinest van eigenwijzigheid en smeulende vetes. Een gemeente waar al jaren van alles rammelt, die financieel op het randje loopt en waar al tien jaar geleden de stekker uit getrokken had moeten worden (vindt een groeiend deel van de bevolking). Wat dat betreft heeft de Commissaris van de Koning een behoorlijke blunder begaan om hier een rookie te benoemen. Maar ook de adviescommissie uit de raad is dit verwijt te maken; hoe kán je, dit synthesedorp kennende,  zo’n keuze maken terwijl er ook door de wol geverfde bestuurders waren om uit te kiezen.

Aan mevrouw Larson wil ik de goede raad doorgeven die ik 35 jaar geleden kreeg: stop hier zodra het ook maar enigszins mogelijk is en zoek een volgende gemeente waar u fris en fruitig opnieuw aan de slag kan, gerijpt door de ervaringen in Wijdemeren. Dat worden heus uw mooiste burgemeesterjaren. Want ik geloof echt wel dat er een goede burgemeester in u schuilt zodra u een eerlijke tweede kans krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.