Het nieuwe seizoen begint weer

Onze oplettende collega Ronald Frisart wees er op dat er vanavond een soort besloten proloog van het politieke seizoen op Rading 1, ons aller gemeentehuis, gehouden werd.

Hij schreef dat er vanavond een besloten vergadering van de gemeenteraad gehouden werd waarin het inmiddels veel besproken, gewobte, maar geheime, rapport van adviesbureau Necker van Naem over het functioneren van het gemeentebestuur en het ambtelijk apparaat besproken werd.

Bravo DLP!

Hoe wist hij dat? Niet uit de agenda van de raad, die te vinden is op de website van Wijdemeren. Daar wordt namelijk met geen woord  gerept over dit belangwekkende  overleg tussen de portefeuillehouder, burgemeester Crys Larson, en de gemeenteraad. Hoe wist hij het dan? Hij vond de vermelding in de Nieuwsbrief van De Lokale Partij, waar wél de vergadering genoemd werd, met onderwerp, datum, tijd en het feit dat het hier om een besloten vergadering gaat.
En dat is raar. Vanwaar deze geheimzinnigheid? Waarom mogen wij niet horen hoe onze volksvertegenwoordigers aan kijken tegen het reilen en zeilen van onze gemeente en de rapportage daarover? De beslotenheid past trouwens wel in een gewoonte die met de komst van waarnemer Freek Ossel en het Nieuwe Vergaderen snel school maakte en gehandhaafd is onder het bewind van de huidige burgemeester, Crys Larson. Veel besloten vergaderingen, in de traditie van het kabinet.

De moed zonk mij in de schoenen

Omdat ik geen fouten wil maken in wat ik schrijf, checkte ik voor de zekerheid nog even de raadsagenda op de website wijdemeren.nl. Stond die besloten vergadering van vanavond echt niet op de agenda? Nee, er was niets, nichts, nada, niente over te vinden.  Hij was dus niet alleen besloten, maar ook geheim. Voldoende aanleiding om achterdochtig te worden.

Ik keek naar de agenda en zag wel weer de z.g.  Beeldvormende sessies, Commissievergaderingen en, o ja, de Raadsvergadering op 16 september staan. De Nieuwe BOB vergadermoeheid sloeg bij mij al weer toe. Eén onderwerp in drie vergaderingen behandelen met de rem op debat omdat het om z.g. Technische Vragen gaat. De moed zonk mij in de schoenen.

Verzorgde Plafonds

Moet ik dan weer thuis achter mijn eigen privé buis kijken hoe de presentielijst met vallen, opstaan en technische malheur in twintig minuten  wordt samengesteld? Waarna ik tijdens het debat van het ene raadslid alleen zijn of haar haardos zie, bij sommige raadsleden het kunstgebit kan zien klapperen en bij het andere raadslid als een GGD tester zeer diep in de neusgaten kijk, (op zoek naar brains?) en bij een collegelid slechts een linkerwang kan ontwaren. Ook raadsleden gezeten voor een hel verlicht raam blijven onzichtbaar omdat hun gezicht volledig zwart is. De meeste raadsleden hebben trouwens zeer verzorgde plafonds, kan ik uit de eerste hand mededelen. En dan zijn er nog de virtuele achtergrondjes. Een bos- of strandgezicht waarop het raadslid een soort stralenkrans of halo krijgt, als ware hij of zij een soort heilige. Helemaal fascinerend is het als het raadslid even gaat plassen. Het lid verdwijnt gewoon. Ins blaue hinein. Opgelost in het bos.

Op de agenda op de website kon ik niet zien of ik weer geacht wordt te kijken naar deze extra afleveringen van De Slimste Mens op mijn eigen scherm, dan wel plaats kan nemen op de publieke tribune op Rading 1.

Ik laat me graag verrassen.

Eén gedachte op “Het nieuwe seizoen begint weer”

  1. Eens dat het niets steeds fraai of verheffend is wat de burger te zien krijgt. Maar het kan erger. In het Noord-Limburgse Gennep viel een raadslid tijdens een digitale vergadering in slaap. In Veenendaal verscheen een (mannelijk) raadslid opmerkelijk schaars gekleed in beeld. De gemeente Veenendaal heeft die beelden verwijderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.