Mijn (arme) Dorp

Wie heeft het rampenplan bedacht om twee wonderschone iconen uit het gemeentehuis van Wijdemeren dusdanig te verduisteren dat ze definitief aan het oog lijken te zijn onttrokken.

Nergens meer te zien, en niemand die zich er druk over maakt. Gemeenteraadsleden kun je tegenwoordig van alles voorschotelen. Ze verdiepen zich voornamelijk in ambtelijke wartaal, of pretentieloze prietpraat, zo is het toch?

Waar is het plaatselijk beroemde schilderij “Mijn Dorp’ van Flip Hamers gebleven? Dat prachtige werk, dat met een schildersoog in vogelvlucht Kortenhoef in vier seizoenen laat bewonderen. Het hing, zoals het behoorde, op een prominente plek, maar verdween naar de kelder, naar zon naargeestige opslagplaats waar alles vergaat als je er maar zo min mogelijk naar omkijkt.

In de raadzaal hing een ander meesterwerk, een vrolijk aanstekelijk ijsgezicht van Dirk Smorenberg, een lust voor het oog. Je kon er in wegdromen als er weer eens zo’n raadsvergadering aan de gang was, waar je je aandacht niet bij de les kon houden. Dan gaven Dirk zijn schaatsers en de koek en zopie een welkom alternatief, een uitkomst zonder weerga.

Verdwenen? Op de schroothoop geworpen? Door een depressief persoon vervangen door donkere prenten van meneer Sombermans? Ik zou het niet weten. Maar het verbijsterende is nog wel dat mensen die dagelijks het gemeentehuis betreden zich dat zomaar laten welgevallen.

Is er dan geen belangstelling meer voor  schoonheid, voor dat wat het leven fleur en rijkdom geeft?

Ach, sinds de gemeenteraad besloot zijn intrek in de soepfabriek te nemen inplaats van in het lommerrijke ’s-Graveland een nieuw onderkomen te bouwen, is er blijkbaar niets veranderd.        

Eén gedachte op “Mijn (arme) Dorp”

  1. Ook ik heb met droefheid moeten constateren dat ‘Mijn Dorp’ en nog een aantal andere prachtige schilderijen uit de voormailige ’s Gravelandse kunstcollectie uit het zicht zijn verdwenen. De Stichting Kunstbezit die na de fusie met Loosdrecht en Nederhorst den Berg de hoeders van dit kunstbezit zijn geworden, zullen hopelijk toch wel weten waar al dit moois zich nu bevindt?
    Boven de receptiebalie hing een volstrekt uniek (want gepointilleerd= met verfpuntjes geschilderd) en zéér waardevol landschap uit 1915 van de Kortenhoefse meester Bernard van Beek. Met veel inzet en persoonlijk contact jaren geleden geschonken gekregen van de toen nog levende dochter van de schilder. De Wijdemeerse Webkrant deed er met foto nog uitgebreid verslag van. Ook verdwenen en vervangen door …..? (kan en wil het me niet herinneren).
    Na de fusie is met veel persoonlijke inzet ‘om niet’ de gehele collectie kunstwerken gedigitaliseerd en geïnventariseerd. Zou het niet van democratisch en enig cultureel gevoel getuigen als die gefotografeerde kunstcollectie on line werd gezet, waarna alle burgers hun favoriete drie mogen uitkiezen? Zodat met enige afwisseling de vijftien of twintig ’top’stukken uit die lijst in de publieksruimten beneden in het gemeentehuis te zien zijn? Het is maar een idee….

    Carole Denninger, kunsthistoricus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.