Pmd-tussenstand tussen nascheiden en bronscheiden: 2-1, spektakel in Huizen

Zoals verwacht koos de gemeenteraad van Wijdemeren donderdagavond in grote meerderheid voor overstappen op nascheiding van plastic, metalen en drankkartons (pmd). Daarmee kwam de tussenstand nascheiding-bronscheiding op 2-1. Wellicht zou de raad van Huizen dat diezelfde avond weer gelijk trekken, maar dat gebeurde niet. In Huizen was tot ruim na middernacht opmerkelijk politiek theater te zien en te horen.

In Wijdemeren was het al op voorhand een gelopen race. Alleen de ChristenUnie en PvdA/GroenLinks kozen voor voortgezette bronscheiding, al liet Esther Kaper (CU) doorschemeren dat haar partij op termijn wel te porren is voor nascheiding en sprak Wilna Wind (PvdA/GroenLinks) slechts over ‘een licht geloof dat bronscheiding beter is’. Hoe dan ook, het werd 14-3 (twee raadsleden ontbraken) voor nascheiding.

Huizen

Daarna was het de beurt aan de raad van Huizen. Er waren signalen dat het daar wel eens kon uitdraaien op een voorkeur voor bronscheiden. Twee amendementen wezen daar ook op, net als de amendementen aangaven dat de voorkeur voor bron- of nascheiding in Huizen dwars door zowel coalitie als oppositie heen loopt.

Om te beginnen lag er een amendement om weliswaar nog te blijven bronscheiden, maar met de kanttekening (die ook de raad van Blaricum al maakte) om het nieuwe pmd-contract maximaal vier jaar te laten duren, zodat in 2028 opnieuw kan worden gekozen – en dan wellicht voor nascheiding. Dat amendement kwam van oppositiepartijen Dorpsbelangen Huizen, ChristenUnie en PvdA én van coalitiefracties CDA en D66. Samen bezetten zij 14 van de 27 Huizer raadszetels.

Het tweede amendement sprak zich uit voor nascheiding. De indieners waren opposanten GroenLinks, SGP en Transparant Huizen plus coalitiefracties VVD en Leefbaar Huizen, samen goed voor 13 zetels.

Verrassing!

Op grond daarvan leken de bronscheiders aan het langste eind te zullen trekken met 14-13. Maar!!  Verrassing!! Van de 27 raadsleden was er één afwezig: Margot Leeuwin (PvdA). Daarmee was het bronscheidingskamp gereduceerd tot 13 zetels en dreigden de stemmen te gaan staken: 13-13.

In wat Erwin Ormel (VVD) ‘een uiterste poging’ noemde er toch uit te komen, kwamen de nascheiders met een derde amendement. Daarin naast de keuze voor nascheiding ook de kanttekening dat ‘wanneer onverhoopt mocht blijken dat dit op korte termijn niet haalbaar is’ toch nog even te blijven bronscheiden, maar dan met een nieuw contract van maximaal vier jaar om in 2028 opnieuw een keuze te maken. De bronscheiders vonden het een niet zo reële poging hen te paaien. Eind van het liedje: het meest vergaande amendement (dat vóór nascheiding zonder meer) werd in stemming gebracht. Zoals te voorzien, staakten de stemmen: 13-13.

Volgens de regel moet de Huizer raad er nu opnieuw over stemmen in de volgende raadsvergadering, op 30 mei. Is dan iedereen aanwezig, dan zal het wel uitdraaien op 14-13 voor bronscheiding. Zoals gezegd: ALS de raad dan compleet is. Afwachten dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.