Psst, hee … kek klein kaveltje kopen?

Lord of the house

U kent ze vast wel, die ludieke advertenties met ronkende koppen: “Become a Lord today” en als u ze niet kent, kijk dan eens hier.  Volkomen legaal, tenminste dat vermoed ik, mag u door het kopen van “One square foot of Scottish ground” de titel Lord of Lady voeren.  De grond zelf, daar mag u niets mee. Niet bouwen, niet verbouwen, helemaal niets. Gelukkig hoeft u het zelf niet te onderhouden, dat koopt u af. Maar u mag dan wel een mooie titel voeren voor het luttele bedrag van $49,95.

De grond wordt duur betaald

Er gaan ongeveer 9 square feet in 1 vierkante meter, dus dat is lucratieve business, $450,– per vierkante meter. Die Schotse landeigenaren lopen echt binnen (nee hoor, ze onderhouden de Schotse bossen met de opbrengst, zo wordt geschreven). Maar ach, het wordt ook gebracht als een leuk verjaarscadeautje en het gaat niet om dat stukje land maar juist om het recht op de titel Lord, of zo u wilt, Lady en dat voor een luttele 50 euro.

Wat heeft dit te maken met Wijdemeren, zie ik u denken. Helemaal niets…of toch? Toen ik mijn huis op een kadastrale kaart opzocht zag ik op een nabij gelegen stukje Horstermeerpolder het volgende eigenaardige fenomeen:

Snipper, snipper

Tientallen kleine kaveltjes van tussen de 100 en de 500 vierkante meter groot. Helemaal nergens goed voor. Wat was hier toch aan de hand? “Google is your friend”, dus na wat speurwerk begreep ik wat hier gaande is. Ook in de Horstermeerpolder kunt u een klein stukje land, een kek klein kaveltje kopen. Daar mag u niets mee. Niet bouwen, niet verbouwen, helemaal niets. U neemt wel de plicht op zich om het perceel te beheren (maaien, sloten uitbaggeren en land bewerken).

Maar als je er helemaal niets mee mag, waarom zouden mensen dit dan kopen? Is de vierkantemeter prijs wellicht zo aantrekkelijk dan? Nee, dat is het gekke, die prijs is twee a drie keer de normale vierkantemeterprijs. Kosten koper. Krijgt u er dan het recht op een titel bij?… iets in de trant van: “Heer van de Horstermeerpolder” Nee helaas, dat gaat niet gebeuren. Wat is hier dan aan de hand?

De aap uit de mouw

Het blijkt een omstreden manier van speculeren met grond te zijn. Op zich mag je in Nederland een stuk grond kopen in de hoop dat het over de jaren meer waard gaat worden, mits je het dan ook maar beheert. Hier echter worden hele kleine stukjes grond verkocht tegen een veelvoud van de eigenlijke grondwaarde aan mensen die te horen krijgen dat er “zeker kansen zijn dat er binnenkort gebouwd mag gaan worden” en ja, dan loop je als eigenaar van de grond binnen natuurlijk.

https://dagbladdewest.com/wp-content/uploads/2015/09/centrale-bank-nieuwe-aap.jpg

Tenminste, dat denken die argeloze mensen. De kans echter dat er in de komende 50 jaar ook maar iets gebouwd mag worden op deze kekke Horstermeerse kaveltjes is op z’n best vergelijkbaar met het winnen van de Staatsloterij, ongeveer 1 op tien miljoen. Uw verlies is wel binnen een paar jaar glashelder, duizenden euro’s op het kleinste kavel. En voor al dit fraais mag u zich dan vervoegen bij Projectbureau Dama uit Alkmaar.

Waarschuwing

Gelukkig wordt er al volop gewaarschuwd tegen dit soort praktijken. Halverwege vorig jaar stond er een helder stuk over deze praktijken in het boerenvakblad  “Nieuwe Oogst”, dat als volgt begon:

De speculatie werkt als volgt: handelaren kopen percelen landbouwgrond en knippen ze op in kleine kavels vanaf ongeveer 100 vierkante meter. Deze percelen worden voor een veel hogere prijs aangeboden aan particulieren met de ‘belofte’ dat de waarde zal toenemen als de grond tot ontwikkeling kan worden gebracht. Die ontwikkeling vindt niet plaats en de grond is vervolgens ook als landbouwgrond waardeloos, omdat de kavels onbruikbaar klein zijn.

Tienduizenden particulieren hebben op deze manier een kat in de zak gekocht. Ook wordt op deze wijze landbouwgrond aan de markt onttrokken. De kritiek op de grondspeculatie werd treffend verwoord door advocaat Bert van Mieghem van Wybenga Advocaten. ‘Dat is geen speculatie, maar windhandel.’

Lees hier het hele stuk nog eens op uw gemak door.

Zullen we in onze heerlijke, eerlijke, mooie Horstermeerpolder afspreken hier heel snel mee te stoppen dan? Dubieuze grondaanbiedingen met maar een doel:  argeloze mensen het geld uit de zak kloppen. Ik zeg: “Niet hier, niet in Wijdemeren, niet in onze polder. Kappen!”

 

2 gedachten op “Psst, hee … kek klein kaveltje kopen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.