Rading Nul is Vijf Jaar!

Het was mei 2018. De Wijdemeerse Webkrant was op 31 maart gestopt. Mede n.a.v. de verkiezingen waarin het duo Z&Z, dat met ruzie Dorpsbelangen had verlaten, onder de vlag van De Lokale Partij, de stembusstrijd won. De ene Belangenpartij die de andere de tent uit vocht. Ik was de lokale politiek even goed zat. Dus begon Rading Nul. Vijf jaar geleden!

Ontheemd!!

Mijn goede vrienden Co de Kloet, Cor Koster, Robby Israel, Martin Vuyk en Douwe van Essen bleken ernstig ontheemd te zijn geworden door het stoppen van de Wijdemeerse Webkrant (WWK). De WWK was voor hen de uitlaatklep om stoom af te blazen in een ingezonden brief als er weer eens iets doms in de Wijdemeerse politiek gebeurde. Om dat gat op te vullen en omdat dommigheden op Rading 1 regelmatig optraden, besloten wij om gezamenlijk een diepte-investering te doen. Wij registreerden een eigen domein waarop ieder zijn eigen ingezonden brieven direct kon publiceren. Dat werd Rading-0.nl.

We missen ze!

Helaas ontvielen Co (1-12-2020), Cor (5-4-2021) en Robby (8-10-2021) ons.

De scherpzinnige humoristische Putters van Co, de diepgaande cijfermatige analyses en het grote plaatje van Cor en de taalkunststukjes van Robby, om met een minimum aan woorden het maximale uit te drukken, missen wij nog iedere dag. Bovendien missen wij hun bijdragen in de discussies bij een borrel nog wel meer.

Opvolging

Wij zochten en vonden gelukkig waardige opvolging. Ronald Frisart ging met pensioen bij de krant, kende de Wijdemeerse politiek al en stortte zich met overtuiging in Rading Nul. Renée Wijnen stapte uit de fractie van DLP. Haar motivatie om voor Rading-Nul te schrijven kwam (na 4 jaar zitting in de gemeenteraad) voort uit het willen bijdragen aan de meningsvorming over gemeentelijk beleid. Reden genoeg om regelmatig van zich te laten horen op Rading Nul. En Wim Kozijn, de oud-burgemeester van ‘s-Graveland, is onze gastauteur die zich niet onbetuigd laat op Rading Nul als er op bestuurlijk, protocollair of juridisch gebied flinke steken vallen op Rading 1. Recent voegde ook Jan Verbruggen zich bij ons. Hij loopt zich warm langs de zijlijn.

Lezers bedankt!

En dan natuurlijk u, beste lezer, u reageerde vaak. Dank daarvoor!  Soms kritisch, soms met instemming. Sommige reageerders waren wel heel uitbundig. Bijna kwam de reactie soms alsof hij al geschreven was voor het stuk. En soms wel twee keer, die wij dan al modererend beperkten, inkortten of moesten weigeren. Maar al met al zijn wij blij met reacties. Daar doen wij het voor.

Vijf jaar! Wat is de oogst?

Wij hebben samen 807 artikelen gepubliceerd. Die werden door 80.100 bezoekers gelezen. Samen lazen die bezoekers in de afgelopen vijf jaar bijna 350.000 artikelen op rading-0.nl. Bijna alle artikelen werden door Douwe van Essen voorzien van prachtige bijpassende foto’s, waarvoor dank!. (Een plaatje zegt vaak meer dan 100 woorden.)

Haalt Rading Nul 2024?

Eerder vandaag plaatste ik al een Tweet over ons jubileum. Daar kwam een heel snelle reactie op van Hans Hazes in Ankeveen, waarin hij voorspelde dat Rading Nul de zes jaar niet zal halen, omdat er dan geen gemeente Wijdemeren meer is. We zullen het zien, maar het onderstaande helpt niet echt.

Verliesvoorziening verhoogd

Ik las vanmorgen in de stukken voor de commissie Bestuur en Middelen dat het verlies op de grondexploitatie van het zwarte gat Porseleinhaven verhoogd wordt met ruim zeven ton. In het voorstel staat: “De bestaande verliesvoorziening Porseleinhaven te verhogen met € 717.900,- ter afdekking van het geprognosticeerde hogere tekort op eindwaarde.” Dat tekort stijgt daardoor van € -8.532.400 in 2022 naar € -9.250.300 in 2023. Ooops.

Ach ja, weet u nog, dat rijke Loosdrecht dat in 2002 het arme  ‘s-Graveland en Nederhorst den Berg verweet hun fortuin op te souperen. Loosdrecht soupeert, dat wel…

Eén gedachte op “Rading Nul is Vijf Jaar!”

  1. Beste Organisatoren, Dragers en vooral Schrijvers van Rading-0.nl
    U begrijpt ik ben bevooroordeeld, maar ik ben groot fan! Gefeliciteerd met het 5 jarig bestaan en wat is het mooi en vooral nuttig dat jullie werk er is! Ik ervaar het als zuurstof voor de Democratie! Ga door! Hoe het ook mag lopen!

    Derk de Kloet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.