Snippergroen. Nee, niet weer!!!

Op de agenda van de commissievergadering van gisteren stond het intrekken van het Snippergroenbeleid uit 2010 en dat vervangen door nieuw Snippergroenbeleid. Snippergroen, dat was het liefkozende Wijdemeerse verkleinwoordje, eufemisme voor revindicatie met dreigementen en rechtszaken tegen burgers. Snippergroen is het woord dat alle alarmbellen laat rinkelen.

Henrieke Abrahamse (PvdA/GL) blijft kritisch! (foto: Douwe van Essen)

(Lees het stuk van Ronald Frisart die aansloeg op “Snippergroen.)

Revindicatiespook

Het revindicatiespook stak gisteren weer de kop op.  Heeft wethouder Gert Zagt (toen DB, nu DLP) dan niets geleerd van de periode 2011 tot en met 2017 toen de revindicatiebrieven en foute kadasterkaartjes en de vele rechtszaken, mede onder zijn verantwoordelijkheid, enige jaren voor ongelooflijk veel onrust en zorgen in ruim 600 gezinnen in Wijdemeren veroorzaakten. Waarna  wethouder Joep Frijdal (VVD) hem na de verkiezingen opvolgde en onverdroten door ging met het instellen van hoger beroep dat de burger financieel uitputte. Wethouder Jan-Jaap de Kloet sloot zijn erfenis van het revindicatiedrama, na zes jaar ellende, in 2017 af met de laatste twee besluiten over de laatste hangende kwesties.
Wethouder Els Kruijt (VVD) mocht gisteren het nieuwe Snippergroenvoorstel (🤢) namens het college verdedigen.

Henrieke Abrahamse bleef alert!

Het was Henrieke Abrahamse (PvdA/GL) die de kat de bel aan bond en de wethouder op de vrouw af vroeg of zij weer een revindicatieproject wilde starten. “Nu nog niet, want er ligt nog een stapel werk te wachten, daarna zullen we zien wat we doen.” : was de strekking van het onheilspellende antwoord van Els Kruijt.
Ook Peter Heeren (CDA) en Esther Kaper (CU) waren er niet geheel gerust op dat het college niet weer meedogenloos op jacht zou gaan naar burgers die een gemeentelijke postzegel aan hun tuin toevoegden. Ook in tweede termijn bleef Henrieke Abrahamse twijfelen aan de intenties van wethouder Kruijt.

Niet weer!

Gehoopt mag worden dat het college niet weer een brief laat sturen waarin staat: “U heeft grond van de gemeente in gebruik genomen. U krijgt 1 maand de tijd om te laten weten of u onze grond koopt, huurt of ontruimt.”

Zoals dat in de brieven van het gemeentebestuur van Kerstmis (!) 2011 geschreven werd.

Meer weten, lees dit op de Wijdemeerse Webkrant uit 2013, toen het revindicatie-drama zich begon te ontrollen.
Alles weten? Ga naar het dossier revindicatie van 2013 tot en met 2017 over alle ruzies, gewonnen en verloren rechtszaken en de slechte behandeling van burgers door de gemeente, als de toeslagenaffaire in het klein.

2 gedachten op “Snippergroen. Nee, niet weer!!!”

 1. Een buitengewoon schandalige handelswijze van het gemeentebestuur destijds. Eerst liet men de zaak verslonzen en op het allerlaatste moment werd er een stuitingsbrief verstuurd. Kennelijk zonder eerst wat onderzoek te plegen. De Cannenburgerweg is een mooi voorbeeld. Daar werd in de jaren 50 een sloot gedempt en vervolgens werd er niets meer mee gedaan door de gemeente. De bewoners besloten toen de braakliggende grond maar te gaan onderhouden. In 2010 was het dus al ruim verjaard en de huidige bewoners hadden ter goeder trouw hun huis zo gekocht. Het zal nog niet meevallen om mensen te vinden die zich nog kunnen herinneren dat het ooit anders was met een sloot,
  Maar het gemeentebestuur wist het beter op basis van een beduimeld tekeningetje wat voor kadaster doorgaat. Broddelwerk.
  Er kwam vanuit de raad maar weinig kritiek op de handelswijze van B&W. Slechts een paar raadsleden hadden er vragen bij. De meeste raadsleden lieten het kritiekloos gebeuren. Ik meen zelfs dat een raadslid toen heeft laten weten het revindicatie project nog steeds een goed idee te vinden omdat bezit een belangrijke zaak was. Nou inderdaad. En het ontnemen van andermans bezit heet stelen.
  Zo dom zal het huidige gemeentebestuur toch niet zijn om dezelfde fouten weer te maken!
  Dat zou je denken ja. Maar toch wil ik niet uitsluiten dat iets dergelijks toch weer gaat gebeuren.
  We gaan fuseren omdat we o.a. met een te zwak gemeentebestuur zitten en zwakheid kan tot knoeierij leiden. Vandaar.
  Destijds kwam de stuitingsbrief rauw op het dak van de bewoners. Maar nu kunnen de bewoners zich voorbereiden. Zodra die brief op de deurmat valt gelijk een brief terugsturen aan de gemeenteraad met daarin een afwijzing van de rechtmatigheid van de handelswijze en een verantwoordelijkheidsstelling. Tevens kunnen de bewoners dan een verzoek doen voor een financiële bijdrage voor de gerechts en advocaat kosten. Tenslotte betalen burgers 2 x de kosten. Eerst al via de belasting om de gemeente gratis te laten procederen en vervolgens nog een keer om zich tegen die gemeente te verdedigen.
  Ook crowdfunding kan geld opleveren voor bewoners om zich te verdedigen.
  Tenslotte is gezamenlijkheid belangrijk. Als individu ben je redelijk machteloos tegen een gemeentebestuur. Maar dat verandert als je met b.v. 500 mensen bent. Facebook is een krachtig medium daarvoor.

 2. Graag zou ik hierop reageren wij hebben 5 jaar lang 5 verschillende brieven gehad betreffende snippergroen. eerst moesten we een steen uit onze garage verwijderen daar die op gemeentegrond stond (terwijl bouwvergunning is goedgekeurd), daarna hadden wij een giga stuk grond aan de kant van de warinschool waar een straat tussen zit van ruim 32 M2 , en daarna nog 3 dingen. Ik weet dat de gemeente met zo een 10 cm breed op mijn grond staat maar daar hebben we het niet over. Hou eens op met dit gezeik en ga belangrijke dingen doen die er echt toe doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.